Vuletić: Dva načina zbog kojih je Americi stalo da se reši pitanje Kosova

Sociolog Vladimir Vuletić ukazuje za RTS da se po promenama stava Aljbina Kurtija po pitanju prištinskih taksi vide promene koje su preduzele SAD i Nemačka.

Vladimir Vuletić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, objasnio da postoje dva načina zbog kojih je Americi stalo da se proces razgovora Beograda i Prištine deblokira – predsednički izbori koji slede i popravljanje odnosa sa Evropom.

"U Americi dolaze predsednički izbori, treba uraditi nešto na spoljnom planu, zabeležiti poen. Sa druge strane, ovaj samit (u Minhenu) je u duhu nečega što treba da stvori poljuljano osećanje Zapada da rešava regionalne probleme. Važno je i u tom smislu da će i ključne evropske zemlje podržati ono što je Amerika započela, a što ranije nije bilo slučaj", istakao je Vuletić.

Ukazao je da je prošlogodišnji bezbednosni forum u Minhenu pokazao da odnos izemđu Evrope i Aerike nije bio dobar, te je, dodaje, ovogodišnji forum prilika da se ti odnosi poprave. 

Vuletić je nepomenuo da su poruke SAD i Nemačke o ukidanju prištinskih taksi sada potkrepljene i aktivnostima što se, navodi, vidi i u promeni stava novog kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Činjenica je da je proces formiranje vlade trajao tako dugo, da nije bilo lako, ali da su Amerikanci uspeli da stvore atmosferu u kojoj bi se obezbedili uslovi da dođe do nastavka razgovora Beograda i Prištine, to je novo", naveo je sociolog.

Smatra da je Kurti u značajnoj meri revidirao stavove, a da je Srbija ostala dosledna u svom ključnom stavu.

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 14. feb 2020, 17:54) - anonymous [neregistrovani]

gledalac

Uzivam da cujem pametne i odmerene komentare zbog kojih i gledam vasu televiziju.

(petak, 14. feb 2020, 11:23) - anonymous [neregistrovani]

Два начина?!

Извините, само да на свој коментар о бескрајној причи додам: "Постоје два начина због којих је... "
Заиста, на бесмислено додајем и недовољно писмено. Или: Када не умеш да користиш свој језик, а на националној ТВ причаш о високој дипломатији.
Извините, али ми је засметало. Хајде да унесемо мало реда у мисли и говор.

(petak, 14. feb 2020, 11:17) - anonymous [neregistrovani]

Да су басне, имале би неки смисао, а овако...

Оваква тумачења постала су "већ виђено", ижвакана и празна прича без краја.

(petak, 14. feb 2020, 11:08) - anonymous [neregistrovani]

Koji je ovo jezik?

Nista se ne desava zbog nacina, desava se zbog razloga... a moze da se desi na razne nacine...

(petak, 14. feb 2020, 10:54) - anonymous [neregistrovani]

Da se vlasi ne dosete

Ma kakva Priština, Amerika ukida svoje sankcije Srbiji. To su političke igre. Nemačka nas rasturala a sad' najveći prijatelj.? Kada bi nas naši novinari, barem malo, poštedeli senzacionalističog izveštavanja.

(petak, 14. feb 2020, 10:43) - milan lala [neregistrovani]

Tranzit

Zapadnim strateskim partnerima je izuzetno vazno da se bez frke na admistrativnim perlazima od strane Beograda obezbedi fin bez problema tranzit rudnih bogastava sa KiM.Zato im je sad vazno da se postigne dogovor a mi smo uvek za dogovor, jer je nas ineters da nam dobro ocerupaju rudna bogastva na KiM pre nego se nasa vlast tamo ponovo uspostavi. ednog dana ce okupator otici sa KiM verovatno kad iskopa sve sto ga sad intersuje .

(petak, 14. feb 2020, 08:28) - Markovljev [neregistrovani]

Duh vremena

Šta je u današnje vreme dobro u duhu novog vremena? To što je solidarnost izmedju ljudi ružna reč, to što je jednakost stomaka takodje ružna reč. Srušili smo sistem koji se temeljio na solidarnosti i zato imamo ovo što gledamo a nedodje li u svetu do ozbiljnijih promena ovakvih snimaka će biti toliko da više i neće biti vest koja podiže solidarnost ljudi. Briga mene za Kurtija i SAD, šta ćemo mi sa ovom našom sirotinjom u zemlji koja velikim koracija napreduje u vrh Evrope, ili ja opet gledao neke statistike.

(petak, 14. feb 2020, 08:07) - anonymous [neregistrovani]

Басне

Социолошке басне...чему ово служи..