Makron poziva na ukidanje takse, a onda i na samit Beograda i Prištine

U jednom danu novi kosovski premijer, Aljbin Kurti, primio je dva pisma sa visokog međunarodnog nivoa sa zahtevom da ukine taksu koju je njegov prethodnik Ramuš Haradinaj uveo za robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, čime bi utro put nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Pored pisma američkog državnog sekretara Majka Pompea, poruku slične sadržine Kurtiju je poslao i francuski predsednik Emanuel Makron.

Francuska ambasadorka na Kosovu Marin Kristin Butel poslala je Kurtiju pismo koje je napisao i potpisao francuski predsednik Emanuel Makron, prenose pristinski mediji pisanje francuskih.

U pismu Makron je čestitao Kurtiju na izboru za kosovskog premijera, ali je od njega zatražio da ukine taksu na robu iz centralne Srbije, izrazivši spremnost da organizuje samit Beograda i Prištine, zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i visokim predstavnikom Evropske unije Žozepom Boreljom.

"Prvi korak bi trebalo da bude nastavak dijaloga, za koji sam spreman da posredujem, organizovanjem samita u Parizu, uskoro, sa liderima Kosova i Srbije, u saradnji s kancelarkom Merkel i visokim predstavnikom EU Borelom", napisao je Makron.

"Nastavak dijaloga podrazumeva akcije obe strane: obustavu stopostotne takse od strane Kosova i obustavu kampanje protiv priznavanja Kosova od strane Srbije", rekao je francuski predsednik u pismu upućenom Kurtiju.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво