Makron poziva na ukidanje takse, a onda i na samit Beograda i Prištine

U jednom danu novi kosovski premijer, Aljbin Kurti, primio je dva pisma sa visokog međunarodnog nivoa sa zahtevom da ukine taksu koju je njegov prethodnik Ramuš Haradinaj uveo za robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, čime bi utro put nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Pored pisma američkog državnog sekretara Majka Pompea, poruku slične sadržine Kurtiju je poslao i francuski predsednik Emanuel Makron.

Francuska ambasadorka na Kosovu Marin Kristin Butel poslala je Kurtiju pismo koje je napisao i potpisao francuski predsednik Emanuel Makron, prenose pristinski mediji pisanje francuskih.

U pismu Makron je čestitao Kurtiju na izboru za kosovskog premijera, ali je od njega zatražio da ukine taksu na robu iz centralne Srbije, izrazivši spremnost da organizuje samit Beograda i Prištine, zajedno sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i visokim predstavnikom Evropske unije Žozepom Boreljom.

"Prvi korak bi trebalo da bude nastavak dijaloga, za koji sam spreman da posredujem, organizovanjem samita u Parizu, uskoro, sa liderima Kosova i Srbije, u saradnji s kancelarkom Merkel i visokim predstavnikom EU Borelom", napisao je Makron.

"Nastavak dijaloga podrazumeva akcije obe strane: obustavu stopostotne takse od strane Kosova i obustavu kampanje protiv priznavanja Kosova od strane Srbije", rekao je francuski predsednik u pismu upućenom Kurtiju.

broj komentara 6 pošalji komentar
(petak, 14. feb 2020, 08:01) - Markovljev [neregistrovani]

Medjunarodno pravo

A šta tako gospodine Makron poštovati medjunarodno pravo i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN. Niste Vi lično priznavali okupaciju Srpske teritorije, pa je vreme da Vi priznate grešku vaših prethodnika i povučete priznanje i pomognete da se Rezolucija 1244 uvede u život, tačka po tački. Još jedna "sitnica". Zašto mislite da baš Vi i frau Merkel treba da posredujete, kada EU ima 27 članova. Zašto ne i oni koji poštuju medjunarodno pravo, kao što je Španija, Slovačka, a zašto ne i Rusija, Kina, Indija i druge zemlje sveta koje poštuju medjunarodno pravo i nepriznaju vojnu okupaciju Srbije???

(petak, 14. feb 2020, 07:33) - anonymous [neregistrovani]

Браво Дачићу!

Браво!

(petak, 14. feb 2020, 07:03) - Ivan [neregistrovani]

Prijatelj

Bas mi i ne liči na prijatelja, obustava kampanje i nije nešto prijateljski čin Gosp. makron

(petak, 14. feb 2020, 07:00) - anonymous [neregistrovani]

KiM je Srbija

Gospodine Makron, takse su ekonomija, a deo teritorije Srbije nije na prodaju, mozda treba i vasa zemlja da razmisli o povlacenju nezavisnosti, tako cemo brze doci do resenja o specijalnom statusu po rezoluciji 1244 koja je vasa zaemlja potisala pre nego sto je sira javnost poznavala vas.

(petak, 14. feb 2020, 02:23) - anonymous [neregistrovani]

Ma nemoj....

Ne odustaj Dacicu

(petak, 14. feb 2020, 02:19) - anonymous [neregistrovani]

Ja sam protiv

Nesmemo prestati da pozivamo na povlacenja priznanja "nezavisne" pokrajine KiM.