Uredbe Vlade o boravku stranaca i zaštiti dece na internetu

Vlada Srbije usvojila je dve uredbe i jednu strategiju, kojima država želi da podigne atraktivnost poslovnog okruženja, zaštiti decu na internetu i reguliše javni interes u oblasti kulture.

Vlada Srbije donela je Uredbu o kriterijumima za određivanje kategorija stranaca kojima se privremeni boravak u Republici Srbiji može odobriti nezavisno od osnova za odobrenje privremenog boravka.

Neke od tih kategorija su inostrani osnivači inovativnih startapova, osobe sa visokoškolskom spremom koje žele da se zaposle u Srbiji, kao i za privatne investitore.

U saopštenju Vlade Srbije se navodi da tom uredbom država nastavlja da podiže atraktivnost poslovnog okruženja u međunarodnim okvirima, kako bi najkvalitetnije ideje iz celog sveta mogle da se razvijaju u Srbiji.

Pored toga, usvojena je i Uredba o bezbednosti i zaštiti dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija.

Tim dokumentom obezbediće se preventivne mere, ali i podizanje svesti kod dece, roditelja i nastavnika o bezbednom načinu korišćenja Interneta.

Predviđeno je i jedinstveno mesto na kojem će se pružati saveti i primati prijave u vezi zaštite i bezbednosti dece na internetu. Za navedene aktivnosti u 2020. godini, opredeljena su sredstva u iznosu od 12 miliona dinara.

Na sednici je usvojena Strategija razvoja kulture od 2020. do 2029. godine, kao osnovni strateški dokument kulturne politike Srbije.

Strategijom se planski i sistematski reguliše javni interes u oblasti kulture i određuju strateški prioriteti njenog razvoja u navedenom desetogodišnjem periodu.

U izradi ovog dokumenta, pored predstavnika Ministarstva kulture i informisanja, učestvovale su i relevantne institucije - Zavod za proučavanje kulturnog razvitka i druge republičke ustanove kulture, predstavnici organizacija civilnog društva i nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво