Srbija podnela kandidaturu za EU

Predsednik Srbije Boris Tadić predao je u Stokholmu švedskom premijeru Fredriku Rajnfeltu kandidaturu za punopravno članstvo Srbije u EU. Naredne godine status kandidata, očekuje srpski predsednik.

Srpski predsednik Boris Tadić, predajući zahtev za članstvo u EU, rekao je da će Srbija u nekoliko narednih godina ispuniti sve uslove kako bi postala punopravna članica Evropske unije.

"Put ka članstvu je dug i biće potrebne velike reforme, ali će Srbija ispuniti sve neophodne uslove za članstvo", rekao je švedski premijer Fredrik Rajnfelt na konferenciji za novinare.

Švedski premijer je, izrazivši zadovoljstvo što je lično primio aplikaciju, rekao da će evropska integracija Srbije predstavljati pozitivan pomak u sveukupnoj stabilnosti Evrope.

"Danas je istorijski dan za Srbiju", rekao je predsednik Tadić. "Za ovih deset godina naš cilj je bio da uvedemo Srbiju u EU i taj cilj nije bio puka vežba već i simbolika", rekao je Tadić.

Srpski predsednik je rekao da očekuje da će Srbija u narednih nekoliko godina ispuniti sve uslove kako bi postala punopravna članica EU, naglasivši da će Beograd "nastaviti napore  da uhapsi sve one koji su optuženi za ratne zločine".

"Mi ćemo ispuniti sve uslove i ne tražimo da taj vremenski period bude skraćen", rekao je Tadić, dodavši da pozdravlja plan grčkog premijera Jorgosa Papandreua o proširenju Unije 2014. godine.

Status kandidata sledeće godine

Na prijemu, koji je šef švedske diplomatije Karl Bilt organizovao posle predaje aplikacije, Tadić je rekao da očekuje da Srbija u 2010. godini dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Neko će reći da je to prebrzo. Ali, pre samo dva meseca ni sam nisam verovao da će biti odmrznut Prelazni trgovinski sporazum, pa se to dogodilo", rekao je Tadić. "Danas nije običan dan za nas u Srbiji. Sećamo se da smo samo pre deset godina bili u velikoj krizi, izolaciji i ratovima, a danas, deset godina nakon toga, apliciramo za status kandidata u Evropskoj uniji".

"Cilj za naše integracije je 2014. godina. Mislim da možemo biti pozitivno iznenađeni", rekao je Tadić uz očekivanje da ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u zemljama Evropske unije započne "što je pre moguće"

Tadić je rekao da je danas dan kada su ideje Zorana Đinđića potvrđene i dodao da Evropa znači posvećenost trajnoj demokratiji. 

Predsednik Tadić se zahvalio premijeru Rajnfeltu i šefu diplomatije Karlu Biltu i svim članovima švedske vlade na podršci Srbiji.

"Kruna švedskog predsedavanja EU"  

Evropski komesar za proširenje Oli Ren rekao je, nakon što je Srbija podnela kandidaturu za punopravno članstvo u EU, da je tj događaj "kruna švedskog predsedavanja" Unijom i poručio da Evropska komisija jedva čeka da počne da sarađuje sa Srbijom.

"Srbija kreće ka Uniji, ceo Zapadni Balkan kreće ka EU i to je važno za stabilnost i mir Jugoistočne Evrope, rekao je Ren, koji je prisustvovao ceremoniji predaje kandidature.

Ceremoniji u Stokholmu prisustvovao je i šef švedske diplomatije Karl Bilt.

Sastanku koji je usledio posle predaje kandidature prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, potpredsednik Vlade Božidar Đelić i šefica Kancelarije za pridruživanje Srbije EU Milica Delević. 

Vlada Srbije je u subotu donela odluku o podnošenju kandidature za članstvo u Uniji do kraja godine, a Švedska kao predsedavajuća odredila je 22. decembar kao datum kada ta odluka može izvanično da bude formalizovana.

Kandidatura za članstvo u EU je korak u procesu evropskih integracija, koji sledi pošto na snagu stupi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ili dok traje proces njegove ratifikacije.

Posle podnošenja kanidature, zahtev za dobijanje statusa kandidata će biti stavljen na dnevni red sastanka Saveta ministara EU, a ukoliko ga podrže ministri svih 27 zemalja članica EU, biće prosleđen Evropskoj komisiji.

Komisija će nakon toga Srbiji proslediti opsežan upitnik, a odgovor o prihvatanju kandidature sledi pošto država koja želi status kanidata odgovori na pitanja iz upitnika.

Tekst zahteva Srbije

U ime Republike Srbije, u skladu sa članom 49. Ugovora o Evropskoj uniji, imamo čast da podnesemo zahtev za prijem u članstvo EU, ističe se u dokumentu koji će predsednik Srbije Boris Tadić danas u Stokholmu predati švedskom premijeru Fredriku Rajnfeltu, čija zemlja predsedava Unijom.

"Memorandum Vlade Republike Srbije, u vezi sa podnošenjem zahteva za prijem Republike Srbije u članstvo EU, koji prilažemo, odražava opšti društveni konsenzus u pogledu evropske orijentacije Republike Srbije i njenog članstva u EU", ističe se u ovom dokumentu koji su potpisali predsednik Tadić i premijer Srbije Mirko Cvetković.

broj komentara 51 pošalji komentar
(sreda, 23. dec 2009, 23:23) - Branka [neregistrovani]

hope

Serbija koraca u EU. Cekala sam mnogo
godina. Ja se danas radujem, radujem se mozda i pre vise. Hvala Tadic nemoj cekati
samo koraci dalje u EU.


(sreda, 23. dec 2009, 23:16) - Branka [neregistrovani]

hope

Serbija koraca u EU. Cekala sam mnogo
godina. Ja se danas radujem, radujem se mozda i pre vise. Hvala Tadic nemoj cekati
samo koraci dalje u EU.


(sreda, 23. dec 2009, 10:15) - EU fan [neregistrovani]

Cestitke

Sjajno-dugo sam čekao ovaj moment!Iako sumnjam da će nam baš sada ratifikovati sporazum,ovo je ipak razlog za slavlje jer je Srbija "probila led"!Čestitke i Tadiću,naravno!

(sreda, 23. dec 2009, 01:17) - volimsrbiju [neregistrovani]

opozicijo oladi

Mnogo lepih vesti, bravo. Vojo , Veljo nije vam lako, sami, na slepom koloseku. Nikada mi se Srpska opozicija nije činila jadnija. Novi izbori, zašto ne?, da ih konačno pregazimo!

(utorak, 22. dec 2009, 23:45) - anonymous [neregistrovani]

Bravo, ali to je tek pocetak

Koja godina gore-dole, da li ce Hrvatska uci 2012, a mi 2014, nije toliko bitno, siguran sam da necemo uci 2018, kako neki ovde kazu nego 2014. ili 2015. najkasnije, zivi bili pa videli. Vlada treba jos intenzivnije da radi na evropskim integracijama, ovo do sada je bilo tek zagrevanje, a glavna trka tek predstoji. Bitno je da cemo se na kraju - pre ili kasnije - svi mi naci pod istim evropskim krovom. Uradili su to narodi koji se ne vole i koji su medjusobno ratovali. To cemo isto uraditi i mi i Hrvati.

Evropa je najveci mirovni projekat ikad zamisljen - i realno ostvarljiv - koji je pomirio citave narode, granice, razlicita tumacenja istorije, razlicite religije, razlicite stepene ekonomskog razvitka, razlicite kulture, mentalitete - sve sto inace deluje nepomirljivo... a sve radi opsteg napretka celokupne evropske zajednice naroda.

Srbijo, neka ti je sa srecom, pa za koju godinu stvarno da slavimo!

(utorak, 22. dec 2009, 23:03) - anonymous [neregistrovani]

Srbija ce u Eu poslije 2014

Strani mediji vec spekulisu kada bi Srbija mogla postati punopravna clanica Eu a i sam sam iznenadjen promjenama koje se osjecaju i u stavu BR Njemacke,TV kuca ZDF koja je bliska konzervativnoj vladi to jest CDU objavila je na svojim stranicama Video texsta na stranici 124 da bi Srbija mogla postati punopravnim clanom Eu 2014-2018 g i to je misljenje eksperata.

(utorak, 22. dec 2009, 21:57) - vojna kovacevic [neregistrovani]

Sve cestitke

Danasnji dan je zaista istorijski za Srbiju koja je podnela zahtev za prijem u EU u Stokholmu. Licno sam prisustvovala konferenciji za stampu gde je gospodin Tadic odgovarao na pitanja novinara, koja su, kao i do sada bila, nelagodna. Ali Tadic je tako smireno odgovarao i trudio se svim svojim bicem da objasni da ce sve zadatke koji su postavljeni Srbiji i ispuniti iako to nije uvek lako. Videlo mu se na licu da je presrecan zbog aplikacije u EU i da moze konacno populaciji u Srbiji reci "to smo vam obecali, i evo ispunili smo obecanje". Divan je to osecaj, a verujem da ce uskoro i Bosna i Hercegovina krenuti istim putem i prestati da se nadmecu ko je za sta kriv i zasto. Svima na Balkanu, a posebno narodima bivse Jugoslavije je potreban mir, ulazak u Evropu, jer mi smo uvek bili Evropa. Zelim svim srcem da sve novonastale drzave ponovo pruze ruku pomirenja i da zajedno krenu ka buducnosti za dobrobit svoje dece i samih nas. Nije bilo tako davno kada smo bili jedna zemlja, ponosna na sve svoje zitelje, te sada, iako postoje granice medju drzavama, pocnimo da se volimo i saradjujemo, jer od toga svi imamo koristi i svima ce biti lepo. Mir je najdragoceniji na svetu, a narodu na prostorima bivse Jugoslavije je vise nego potreban, jer je mnogo propatio. Ulaskom u Evropsku uniju bicemo svi izdjednaceni, radicemo za dobrobit svih nas, zajedno smo jaci i ne dozvolimo da nas opet neko skrene s tog puta koji je jedini pravi. Sve cestitke Srbiji i njenim gradjanima u nadi da ce i Bosna i Hercegovina krenuti njenim stopama i to u najskorije vreme. Buducnost je u Evropi a mi smo svi Evropljani. Ovo je najlepsi novogodisnji poklon koji je jedan narod mogao da dobio - zato Srbijo budi ponosna!

(utorak, 22. dec 2009, 21:14) - anonymous [neregistrovani]

2014?!

Pet godina nakon podnosenja zahtjeva vec punopravna clanica?!

Time bi Srbija bila bolja od Slovenije, Ceske, Slovacke, Madjarske, Estonije...

Ovo "baratanje datumima" je tipicno za "balkanske" politicare! I kod nas u Hrvatskoj se govorilo prvo 2007., pa 2009. itd. Sad je aktualna 2011. ili 2012.!

Sto se tice "istocnoeuropskih" zemalja, od podnosenja zahtjeva za clanstvom do punopravnog clanstva minimalno je proslo osam godina (ako se ne varam cini mi se da je rijec o Sloveniji: zahtjev 1996., a clanstvo 2004.).

Osbno se nadam da ce Srbija sto prije uci u EU, ali da je Srbija bolja od Slovenije?! Sumnjam! Mislim da je narealnije ocekivati pristup Uniji od 2018. pa nadalje. Procjenjujem da ce to biti 2019. (izbori za EU parlament) ili 2020.

2009. - podnosenje zahtjeva
+ 1 do 1,5 godine za dobivanje statusa kandidata
+ 1 do 1,5 godine "screening"
= pocetak pregovora 2 do 3 godine nakon zahtjeva.

Srbija bi dakle trebala zavrsiti pregovore u 2 do 3 godine?! Time bi bila u rangu sa Svedskom, Finskom i Austrijom kojima je najkrace trebalo za pristupanje. Postavlja se pitanje koliko je to realno!

(utorak, 22. dec 2009, 20:58) - anonymous [neregistrovani]

Ocekivano

jer je Srbija pokazala da moze da bude ravnopravni clan EU.To ostatak Evrope dobro zna,a i nas predsednik sa ostalim ministrima je covek od integriteta kome Evropa veruje.

(utorak, 22. dec 2009, 20:51) - branislav [neregistrovani]

cestitka

Predsednik je napravio prvi korak.Sledece korake moramo svi da pruzimo jedan ili dva ali samo napred.