Drecun: Bela kuća želi da dođe do nekog napretka između Beograda i Prištine

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da, kada Sjedinjene Države kažu da nema rokova za postizanje eventualnog sporazuma, misle na neku vrstu političkog sporazuma do koga bi moglo da dođe ako se nastave razgovori. Ričard Grenel upozorava da Tramp želi neki napredak kao što je dogovor o avio-liniji, ističe Drecun.

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel je najpre u Prištini izjavio da nema rokova za postizanje sporazuma, a sinoć u Beogradu da mu Donald Tramp neće dozvoliti da predugo radi na tome ako nema napretka.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Milovan Drecun je rekao da, sudeći po reakciji američkog predsednika na početni dogovor o uspostavljanju avio-linije između Beograda i Prištine, očigledno je da administracija u Beloj kući želi da dođe do nekog napretka u odnosima između Beograda i Prištine.

"Oni već dugo insistiraju na tome da se nastave razgovori, da se postigne, ako je moguće, neko konačno rešenje za KiM, ali uvidevši da tu ima prepreka, čini mi se da sada idu nekim drugim putem – žele da postignu bilo kakav napredak i to na ekonomskom planu, na saradnji između firmi iz centralne Srbije i sa Kosova i Metohije i to predstave kao pomak da bi dobili na vremenu do eventualno konačnog sporazuma", rekao je Drecun. 

Prema njegovim rečima, SAD, kada kažu da nema rokova za postizanje eventualnog sporazuma, misle na neku vrstu političkog sporazuma do koga bi moglo da dođe ako se nastave razgovori, ali Grenel upozorava da Tramp želi neki napredak kao što je dogovor o avio-liniji.

"On može da bude postignut na ekonomskom planu jer u protivnom, ako nema napretka, onda bi besmisleno bilo da Tramp zalaže svoj autoritet jer bi to moglo da se pretvori u negativnu kampanju protiv njega u SAD, a to mu sada, prilikom predstojeće kampanje za predsednika, ne treba", istakao je predsednik Odbora za KiM.

Govoreći o ukidanju takse, Drecun kaže da je Grenel veoma snažno poručio da takse moraju biti ukinute.

"Kritična faza u mogućem nastavku razgovora" 

"Ovo je kritična faza u mogućem nastavku razgovora izneđu Beograda i Prištine jer treba da se formira nova takozvana vlada u Prištini, koja mora da definiše odmah stav prema razgovorima sa Beogradom, prema taksama. Mislim da je Grenel juče poručio albanskim političarima da u vrhu agende delovanja nove vlade mora da bude ukidanje takse, a dok se takse ne ukinu, svima je jasno da nema nastavka razgovora jer je Priština stvorila problem preko tih taksi", kaže Drecun.

Drecun smatra da u malom mozaiku nedostaje jedna kockica. "Oni treba da ukinu takse, to je neminovno, a sa druge strane, Vašington od Beograda očekuje da ne radi dalje aktivno na povlačenju priznanja samoproglašene državnosti Kosova, ali zaboravljaju pri tome da Beograd očekuje da Priština prestane sa bilo kakvim aktivnostima zajedno sa svojim inostranim sponzorima, a to je Vašington, na daljem radu na priznavanju samoproglašene državnosti Kosova", rekao je Drecun.

Prema njegovim rečima, Priština mora da prestane sa tim aktivnostima, SAD i druge zapadne zemlje moraju da prestanu sa tim aktivnostima da bi od Beograda očekivali da prestane sa aktivnostima na smanjenju broja država koje priznaju samoproglašeno Kosovo. 

Kaže da je Beograd već postigao željeni rezultat, nema proste većine koja je potrebna Prištini za bilo kakvo dalje delovanje u UN na eventualnom jačanju međunarodne pozicije.  

Grenel insistira na ekonomskom razvoju 

Govoreći o motivima dolaska Grenela u Prištinu, Drecun kaže da je on došao u trenutku kada se odlučuje da li će nova vlada biti formirana ili će se ići na neke nove izbore i njegova je poruka da treba ubrzati stvaranje institucija u Prištini da bi postojao sagovornik za SAD i Beograd. 

"Ne može se odvojiti njegov dolazak u Prištinu od formiranja nove većine. On pokušava da nam poruči da to nije prioritet njegovog delovanja, ali da želi da prenese stavove SAD da treba požuriti sa nastavkom razovora sa Beogradom, a to ne može dok se ne formira nova većina i dok se ne ukinu takse", pojašnjava Drecun.

"Interesantno je da insistira na ekonomskom razvoju, na ekonomskim pitanjima", kaže Drecun i ističe da je Grenelova poruka da su neophodna radna mesta i da mladi ne žele sukobe, kao i da se mora stvoriti politička stabilnst.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. jan 2020, 21:51) - anonymous [neregistrovani]

Pa vi nemate pojma koliko

nam je to 13sta briga, sta hoce amerika.

(petak, 24. jan 2020, 12:30) - anonymous [neregistrovani]

amerike i njena politika....

Amerikanci prvo naprave problem, pa ga kao rešavaju. Najbolje rešenje bi bilo da se uopšte ne mešaju nigde!!! 

(petak, 24. jan 2020, 10:50) - anonymous [neregistrovani]

Kako se..

Neka USA povuce njeno priznaje i sve ce da se razvije onako kako treba da bude.