Izraelski mediji o isticanju zastave: Dirljiv gest predsednika Srbije

Povodom isticanja zastave sa Davidovom zvezdom na zgradi Predsedništva Srbije uoči obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na Holokaust, izraelski mediji pišu da je to dirljiv gest predsednika Srbije.

Izraelska ambasada je na Tviteru objavila da su vodeći izraelski mediji preneli vest o žutoj zastavi na Andrićevom vencu i gestu predsednika Srbije Aleksandra Vučića uoči posete Izraelu, gde će prisustvovati 5. svetskog foruma o Holokaustu "Sećanje na Holokaust, borba protiv antisemitizma" i obeležavanju 75. godišnjice oslobođenja Aušvica.

"Srpski predsednik predstavlja primer kako obeležiti sećanje na Holokaust", "Dirljiv gest predsednika Srbije", neki su od naslova izraelskih medija.

"Džerusalem post" navodi da je žuta zastava sa Davidovom zvezdom istaknuta pored zastave Srbije iznad severnog ulaza u Novi dvor, sedištu predsednika Srbije.

Jevrejska telegrafska agencija, čiji tekst prenosi "Tajms of Izrael", dodaje da je zastava sa rečju "Jude" (Jevrejin) istaknuta da podseti na bedž sa žutom zvezdom koje su Jevreji bili primorani da nose za vreme holokausta.

Izraelski mediji preneli su objavu predsednika Aleksandra Vučića na Tviteru u kojoj je, uz fotografiju zastave sa Davidovom zvezdom na zgradi Predsedništva, napisao da je taj znak bio je simbol pokušaja uništenja jevrejskog naroda od strane nacista, a da je danas simbol časti.

"75 godina kasnije. Nikada više", napisao je Vučić.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu retvitovao je Vučićev post i zahvalio predsedniku Srbije zbog postavljanja zastave sa Davidovom zvezdom za zgradi Predsedništva Srbije, navodeći da se raduje njihovom susretu u Jerusalimu.

I izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac je na Tviteru zahvalio Vučiću na tom, kako je istakao, dirljivom gestu.

Predsednik Vučić boraviće sutra u Jerusalimu, povodom održavanja 5. svetskog foruma o Holokaustu "Sećanje na Holokaust, borba protiv antisemitizma", na kojem će učestvovati i brojni svetski zvaničnici.

Vučić će prisustvovati i ceremoniji obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja koncentracionog logora Aušvic, koja će biti održana u Memorijalnom centru Jad Vašem.

broj komentara 7 pošalji komentar
(sreda, 22. jan 2020, 15:34) - anonymous Mira [neregistrovani]

Holokaust

Ko ce koga da shvati,ako nece Srbi i Jevreji.

(sreda, 22. jan 2020, 14:50) - anonymous [neregistrovani]

stradanje

Srpski narod je prosao Holokaust isto kao i Jevrejski i to je logican potez podrska narodu po stradanju.

(sreda, 22. jan 2020, 14:21) - Sanja [neregistrovani]

Istorija

Naš narod je i sam pretrpeo ogromna stradanja tako da se saosećamo sa Izraelom. Nikada se ne sme zaboraviti Dahau, Aušvic, Jasenovac!!! Nikada se ne ponovilo!!!

(sreda, 22. jan 2020, 13:41) - milijan [neregistrovani]

razumevanje

Izraelski(jevrejski) narod je stradao kao sto je i srpski u vreme drugog svetskog rata od strane fasisticke ruke i shvatamo jedni druge, tugujemo i dan danas u velikom bolu.

(sreda, 22. jan 2020, 12:52) - Tijana [neregistrovani]

Pocast!

Primer kako treba postupati. Srbija ima veliko razumevanje prema Izraelu za zrtve Holokausta jer i sama je osetila kako su Srbi i Jevreji ubijani u Jasenovcu. Njegovo prisustvo ce dati vaznu poruku i pocast!

(sreda, 22. jan 2020, 12:38) - anonymous [neregistrovani]

A Palestinci?

A Palestina?A izvininjenje tzv Id kada je pala granata na Izrael?Ajte, molim vas.

(sreda, 22. jan 2020, 12:18) - нада [neregistrovani]

нада

Српски народ дели исту судбину са Јеврејским у страданју кроз историју.