Đurić: Borba za Srbiju na KiM je borba za ljude, uskoro avion za Prištinu

Od početka godine, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, do najugrženijih domaćinstava na Kosmetu počela je da pristiže pomoć. Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić najavljuje da bi, pored 12 redovnih autobuskih linija dnevno, Beograd i Prištinu uskoro mogla da povezuje i avionska linija, prvi put posle dvadeset godina.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ističe da je od početka godine započela realizacija programa "Srbija 2020-2025" na području Kosova i Metohije, u okviru kojeg Srbija izdvaja dodatnih 150 miliona evra za podršku našem narodu.

"Podsetio bih da je u toku prethodne godine, na inicijativu predsednika Vučića, uz punu saradnju Vlade, Kancelarije i svih nadležnih institucija, započela realizacija 348 projekata pomoći i podrške nažem narodu", kaže Đurić.

Objašnjava da to podrazumeva obnovu škola, ambulanti, bolnica i kompletne infrastrukture.

"U prethodnom periodu renovinarno je 22 od 28 domova zdravlja i ambulanti. Naravno, radićemo i bolnice u Kosovskoj Mitrovici i novu bolnicu u Gračanici. Mislim da je veoma značajno za naš narod što je obnovljeno u potpunosti 49 crkava i manastira", ističe Đurić.

Navodi da je cilj u narednom periodu doći do svakog Srbina i svakog ko se oseća kao građanin Srbije na Kosovu i Metohiji.

"Dobro znamo da je danas borba za Srbiju na Kosovu i Metohiji borba za ljude", ističe direktor Kancelarije za KiM.

"Još jednom se pokazalo da na KiM nema prava i pravde"

Marko Đurić kaže da je ubistvo još jednog zaštićenog svedoka u postupku protiv takozvane OVK stravičan događaj, ali ne bez presedana.

"I do sada su na Kosovu i Metohiji ubijani zaštićeni svedoci i zbog toga, pod izgovorom, niko od vođa terorističke OVK do sada nije odgovarao za brojne ratne zločine. Podsetio bih da se još uvek hiljade Srba vode kao nestali na Kosovu i Metohiji", ističe Đurić.

Podseća da su zvaničnici Međunarodnog suda sa sedištem u Holandiji uveravali predstavnike srpskih institucija da je situacija drugačija nego ranije i da se ubistva svedoka ne mogu ponavljati.

"Još jednom se pokazuje da na Kosovu i Metohiji nema vladavine prava i da nema poštovanja elementarnih principa pravde", smatra Đurić.

"Dijalog tek nakon ukidanja taksi" 

Marko Đurić kaže da je od toga ko će da formira vladu na Kosovu i Metohiji, mnogo važnije da prava Srba prestanu da se gaze i da se ispune ustavne i zakonske norme koje propisuju da u javnom sektoru mora da bude zaposleno najmanje sedam odsto Srba.

Ističe da je osvajanje Srpske liste 10 od 10 mesta u kosovskom parlamentu dovelo do toga da ko god hoće da formira vladu u Prištini mora da pokuca na vrata Srpske liste.

Naglašava da dijalog sa Prištinom može da bude nastavljen samo posle ukidanja anticivilizacijskih taksa.

"Želim da obavestim građane Srbije da danas možemo da očekujemo dobru vest iz Berlina. Očekujem da će predstavnici Ministarstva privrede potpisati memorandum o razumevanju sa kompanijom Lufthanza, što bi predstavljalo prvi simboličan korak u pravcu obnavljanja avionske linije između Beograda i Prištine posle 20 godina", najavljuje Đurić.

Smatra da će nova linija zbližiti dva grada i ojačati vezu Beograda i Prištine i kaže da će o toj nameri obavestiti UMNIK i KFOR koji su po Rezoluciji 1244 zaduženi za kontrolu vazdušnog prostora nad Kosovom i Metohijom u ime Srbije.

Direktor Kancelarije za KiM objašnjava da bi linija mogla da "zaživi" kada budu ukinute takse i kada se nastavi sa dijalogom.

broj komentara 14 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. jan 2020, 22:15) - Saša [neregistrovani]

Šengen

Srbija mora voditi računa o srpskom narodu koji živi na području KIM, jer bez naroda borba za našu Južnu pokrajinu ila bi uzaludna.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 16:45) - anonymous [neregistrovani]

Za bolje

Samo da onim ljudima na KIM jednom svane !

(ponedeljak, 20. jan 2020, 14:31) - anonymous [neregistrovani]

Smešno je

Smešno je da više niko ne priča o taksama.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 14:19) - Daki [neregistrovani]

Daki

Borba za Srpski narod na KiM je svakodnevna, Srbija neće ostaviti svoj narod na KiM.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 11:59) - anonymous [neregistrovani]

srbija

Srbija nikada neće odustati od Kosova a što se avionske linije tiče treba se olakšati ljudima putovanje kao i život na Kosovu.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 11:58) - anonymous [neregistrovani]

Dijalog

Treba pomoci narodu na KiM, ali je situacija jako teska, gotovo neresiva.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 11:10) - anonymous [neregistrovani]

Lufthansa

Какве везе има меморандум о разумевању са компанијом Луфтханза и отварање линије између Београда и Приштине? Да ли ће Луфтханза летети између Београда и Приштине???

(ponedeljak, 20. jan 2020, 10:58) - Igor [neregistrovani]

Povratiti oteto

Srbija nikada nece odustati od Kosova i Metohije i na sve nacine ce pokusati da povrati oteto.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 10:19) - anonymous [neregistrovani]

Srbi na KiM nisu dijaspora!

Kosovo je u sastavu R.Srbije, tj. njen je legitimni i zvanici deo. R.Srbija to mora da ima uvek na umu, i nikada da odustane od dela svoje teritorije, koja je nazalost danas samo okupirana teritorija.

(ponedeljak, 20. jan 2020, 10:16) - anonymous [neregistrovani]

komentar

Nasi ljudi na Kosovu ce uvek imati nasu podrsku

div id="adoceanrsvdcfhklggd">