Edi Rama tužio Haradinaja zbog klevete

Premijer Albanije Edi Rama podneo je u Osnovnom sudu u Prištini tužbu protiv kosovskog pemijera u ostavci Ramuša Haradinaja, zbog klevetanja o navodnoj razmeni teritorija. Haradinaj tvrdi da je tužba neosnovana.

Tužba Edija Rame, koju su preneli pojedini portali na albanskom, napisana je na preko 30 stranica, i u njoj se navodi da je Haradinaj u nekoliko TV emisija u oktobru prošle godine, "optužio albanskog premijera da je sa Hašimom Tačijem i Aleksandrom Vučićem pokrenuo ideju o razmeni teritorija Kosova i Srbije".

U tužbi Edija Rame, navodi se da je Haradinaj "javno govorio o klevetničkim i pogrešnim činjenicama na njegovu adresu" i time mu "ugrozio čast, ličnost, ugled i dostojanstvo".

Edi Rama tvrdi da su klevetničke izjave "bile u kontekstu priprema za dijalog između Beograda i Prištine", što bi, u principu, kako se navodi u tužbi, "trebalo da rezultira obostrano obavezujućim sporazumom za obe strane i međusobnim priznavanjem između dve države".

Prema optužnici, "kosovski premijer je autor i publicista navoda o konkretnim činjenicama koje su u više navrata i direktno i indirektno u javnosti stvorile lažnu ideju da je predsednik Vlade Republike Albanije u službi ideje na štetu interesa albanske nacije uopšte i Republike Kosovo posebno".

U tužbi je citiran veliki broj izjava koje je Haradinaj više puta izgovorio, a u kojima je apostrofirao albanskog premijera Edija Ramu.

U tužbi se navodi da je Haradinaj stalno ponavljao taj stav uprkos činjenici da Edi Rama nikada nije razgovarao o takvim temama.

"Premijer Albanije nema formalnu pravnu i političku ulogu u eventualnom sporazumu između Kosova i Srbije. To je zbog činjenice da ovakav sporazum, zasnovan na Ustavu Kosova, predstavlja akt koji može da odobri samo i isključivo Skupština Kosova i, osim toga, zahteva ekskluzivno odobrenje 2/3 svih poslanika. Premijer Republike Albanije nikada nije podržao ili izjavio u prilog takvoj ideji", navodi se između ostalog u tužbi Edija Rame.

On u tužbi traži da, uz nadoknadu štete, Haradinaj prizna da su njegove izjave bile klevetničke i da ih povuče ili opovrgne.

broj komentara 3 pošalji komentar
(četvrtak, 16. jan 2020, 06:48) - anonymous [neregistrovani]

Albanci

Oni se klevecu za medije samo a iza zatvorenih vrata piju pice zajedno..Pustite vi njihovu politiku,zar posle svega trebamo i u to da verujemo?Imamo mi i preca posla

(četvrtak, 16. jan 2020, 00:05) - Томислав Штутгарт [neregistrovani]

@Кренула Кола низ Брдо

Камо те среће да је тако како ви кажете,
али ја незнам дали сте ви чули за Фарзу
ето то је Фарза а за оно: Врана Врани Очи
не вади сте сигурно чули и то је то!

(sreda, 15. jan 2020, 22:54) - anonymous [neregistrovani]

Krenula kola niz brdo...

Svima u Pristini i Tirani postaje jasno da od "nezavisnog"! KosMeta nema nista pa su se poceli glodjati medjusobno.Amerika i NATO vise ne mogu stvari rjesavati silom a medjunarodno-pravni argumenti su u srpskim rukama pa je situacija dospjela u pat poziciju s tim sto vrijeme radi za Srbiju.Sto se tice Srbije ona treba insistirati na provodjenju Rez.SB.UN.1244 koju je Zapad dobrovoljno potpisao,a zatim je mislio skrajnuti i zaboraviti je,medjutim,to im nece poci za rukom.
Dogodine u Prizrenu..