Antonijević: Novi sastanak sa predstavnicima EP, među temama i cenzus

Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević navodi da u narednim nedeljama očekuje nove razgovore predstavnika Evropskog parlamenta, komesara za proširenje i svih političkih aktera u Srbiji. Tema razgovora trebalo bi da bude snižavanje izbornog cenzusa.

Milan Antonijević je za Tanjug objasnio da bi, prema još nepotvrđenim informacijama, u posetu Beogradu u narednim sedmicama, i inače, trebalo da dođu predstavnici EP i komesar Oliver Varhelji, a on očekuje da će tom prilikom biti održana jedna runda razgovora o izmeni cenzusa.

"To je možda i dobra prilika da se svi zajedno, za jednim stolom, dogovaraju o pitanjima koja su značajna za sve građane i njihova demokratska prava, da se razgovara i o cenzusu i brojnim drugim temama, da se vratimo na temu medija i stanja u medijima", rekao je Antonijević, dodajući da tu posetu smatra pravovremenom.

Dobro je, kaže, da se vidi posvećenost predstavnika Evropskog parlamenta napretku Srbije.

Na pitanje da li bi ponovo prihvatio ulogu medijatora, Antonijević kaže da će učestvovati, kao i ranije na okruglim stolovima, koji su se održavali u Narodnoj skupštini gde su, podseća, bili prisutni i predstavnici civilnog društva.

"Kada smo završili ciklus razgovora na Fakultetu političkih nauka, tada se uključio EP i naša uloga je tu samo kao eksperata, koji mogu da daju jasnu sliku o tome šta je unapređeno, šta je od onoga što je stavljeno na papir i što je Vlada Srbije obećala ispunjeno i šta je od zakona doneto, kakve su posledice zakona i da li ćemo zaista videti promene i u slici koju vidimo u medijima i u pritiscima na birače... sve ono što je bio i predmet razgovora na FPN-u", objasnio je Antonijević.

Upitan da prokomentariše izjavu evropske poslanice Tanje Fajon da su radikalne promene uoči izbora "opasna taktika", misleći na izmenu cenzusa, Antonijević kaže da jeste reč o taktici, ali da treba praviti razliku između političkih odluka.

"Odluka o tri procenta smanjenja samog cenzusa je politička odluka, koja se može doneti, ali, sa druge strane, imate i sve one pravne obavezujuće dokumente i prakse, a to je da se zakon u izbornoj godini ne menja. Mislim da su to dva tasa koja stoje i njih treba meriti", naveo je Antonijević.

broj komentara 4 pošalji komentar
(sreda, 15. jan 2020, 11:52) - anonymous [neregistrovani]

Па како баш..

...уочи избора? Чему журба, може и после избора или се неко плаши?

(utorak, 14. jan 2020, 19:22) - anonymous [neregistrovani]

cenzus od 3%

@Cenzus

U Belgiji je cenzus 3%. U Bosni i Hercegovini takodje, kao i u jos nekim zemljama. Nemojte izmisljati i pricati da ne postoji cenzus od 3%.

(utorak, 14. jan 2020, 18:13) - gileanonymous [neregistrovani]

ALO

A zaboravljate da je u izbornoj godini toliko toga izmenjeno pod vašim pritiskom i Tanje Fajon!Nekorektno od Vas.

(utorak, 14. jan 2020, 17:59) - Markovljev [neregistrovani]

Cenzus

U kojoj to EU zemlji je cenzus manji od 5 posto? Nema. Još nešto. Ako se koalicija pravi pre izbora onda je cenzus minimalno 7 posto negde i zbir minimalnih cenzusa puta broj partija u koalicija. Znači 2 partije 10%, tri 15% i tako dalje. Hoće li opet Srbija biti izuzetak koji potvrdjuje da za nas uvek važe neke specijalne mere koje nevaže za nikog drugog. Dosta nam je mešanja u unutrašnje stvari Srbije, dosta smo odrasli da znamao šta nam je u interesu. Eksperimentišite kod vas godpodo i dame iz EU.