Kosovski Albanci manje zainteresovani za ujedinjenje od Albanaca iz Albanije

Albanci u Albaniji su za deset odsto više zainteresovani za nacionalno ujedinjenje sa kosovskim Albancima, pokazalo je zajedničko istraživanje sprovedeno u Tirani i Prištini.

Istraživanje, koje je sprovela Kosovska fondacija za otvoreno društvo i Fondacija otvorenog društva za Albaniju pokazalo je da je 74,8 odsto ispitanika u Albaniji za nacionalno ujedinjenje sa kosovskim Albancima, dok je takva mogućnost prihvatljiva za nešto manje od 64 odsto građana sa kosovske teritorije.

Kako je prenela crnogorska agencija Mina, istraživanje se bavi nizom pitanja koja zanimaju i Kosovo i Albaniju, ali je u fokusu bilo pitanje koje se stalno postavlja, a to je mogućnost ujedinjenja svih Albanaca u jednu državu.

Istraživanje pokazuje da su se međusobne posete građana sa obe strane granice, a Albanija se zvanično graniči sa Srbijom, značajno porasle, posebno nakon izgradnje auto-puta Priština - Drač, i pokazuje da građani sa kosovske teritorije više posećuju Albaniju.

Na pitanje kako će glasati ako se održi referendum o ujedinjenju, 74,8 odsto ispitanika je odgovorilo pozitivno, dok bi se na kosovskoj teritoriji za tu opciju izjasnilo 63,9 odsto.

Protiv nacionalnog jedinstva posebno se izražavaju u urbanim sredinama, i u Albaniji i na Kosovu.

Razlozi protiv ujedinjenja su različiti, ali izgleda da prevladava uverenje da je bolje biti odvojen.

Istovremeno, ispitanici u Albaniji koji smatraju da je ujedinjenje moguće ocenjuju da će ključni faktor u njegovom sprovođenju biti međunarodna zajednica, dok na Kosovu prevladava uverenje da takav scenario mogu da sprovedu samo lideri u Tirani i Prištini.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 11. jan 2020, 15:35) - anonymous [neregistrovani]

Taxa

To vam dodje kao brak dva beskucnika.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">