Vučić: Svi će jednom u "mali Šengen"

Predsednik Aleksandar Vučić ne isključuje mogućnost da inicijativa "malog Šengena" "propadne" pod pritiskom spolja. Kaže da će Srbija gledati da gradi što bolje odnose, ko god pobedi u Hrvatskoj. Temu zakona o slobodi veroispovesti, pokrenuo je, kaže, sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Aleksandar Vučić je za O2 televiziju rekao da nisu u svim centrima Evropske unije srećni zbog inicijative "malog Šengena".

"Oni ne vole da Balkanci sami vode svoje poslove, nelagodno se osećaju kad ne odlučuju oni o nama", primetio je predsednik Srbije, ali ne mogu, dodaje, direktno da se suprotstave, jer inicijativa počiva na četiri slobode, odnosno vrednosti koje su temelj Evropske unije, slobode kretanja ljudi, kapitala, usluga i roba.

Neki u regionu su razmišljali po principu: "Zeznuli smo Srbe, nećemo u to, to je njihova ideja, i propašće", kaže predsednik i dodaje da se ne bi iznenadio da se to dogodi, ali ideja je lansirana i to se ne može prenebregnuti.

Ipak, uveren je da će se jednom sve zemlje regiona pridružiti toj inicijativi, jer su njene prednosti i benefiti za građane nesumnjivi.

Samo od slobode kretanja ušteda je, procenjuje se, preko dve milijarde evra.

Takođe, šire tržište znači više investitora, ukazao je Vučić. 

Predsednik je ukazao da premijer Albanije Edi Rama daje prednost mogućnosti ekonomske saradnje, za razliku od nekih drugih iz regiona, koji insistiraju na tome da se mi samo izvinjavamo i govorimo kako smo genocidan narod, što im je jedina politika.

Istakao je da je Rama, u slučaju inicijative "mali Šengen" pokazao retko viđenu hrabrost.

A upitan kada će biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine, on je odgovorio: "Otkud znam, ne znam ni kada, ni da li će da formiraju vladu, ni kada će ukinuti takse". 

Gledaćemo da gradimo što bolje odnose, ko god u Hrvatskoj da pobedi

Predsednik je rekao da će Srbija, ko god da pobedi na izborima u Hrvatskoj, čestitati pobedniku i gledati da radi na što boljim odnosima dve zemlje, a ako toga ne bude, čuvaćemo mir i stabilnost.

Kaže da je pratio izbore u Hrvatskoj i da je za razliku od drugih nešto bolje prognozirao ishod, te da je i drugačije doživeo završnu debatu.

Kazao je da je mislio da će Zoran Milanović pobediti u prvom krugu, a da je Miroslavu Škoru trebalo, de fakto, još tri dana kampanje da uđe u drugi krug i postane predsednik.

Upitan šta bi za Srbiju bilo bolje - pobeda Milanovića ili Kolinde Grabar-Kitarović - Vučić je objasnio da šta god bi rekao to bi pomoglo onom drugom, jer bi rekli da Vučić navija za nekog i time bi drugi dobio vetar u leđa.

Na pitanje o njegovom odnosu prema Milanoviću, koji je bio premijer Hrvatske, rekao je da šta god mislili jedan od drugom, dve zemlje će morati da poprave odnose u budućnosti.

"Ne mislim o njemu ništa ni gore, ni bolje. Naš posao je da sarađujemo sa Hrvatskom", kazao je Vučić.

Pokrenuo sam temu crkve s Đukanovićem, odnosi su kompleksni

Predsednik je rekao da Srbija nije srećna zbog Zakona o slobodi veroispovesti koji je predložila crnogorska vlada, ali da nismo mi ti koji će da odlučuju o tome. 

Naveo je da je Srbija pravo da odlučuje u Crnoj Gori izgubila mnogo davno, a na kraju formalno 2006. godine, kada, zahvaljujući tvrdokornosti naše tadašnje vlasti, nije bilo dogovora i Crna Gora je raspisala referendum o nezavisnosti, koju je potom i proglasila.

Temu zakona o slobodi veroispovesti, pokrenuo je, kaže, sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

"Razgovarao sam sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, čuo od njega određene argumente, rekao njemu svoj stav o tome. Videćemo šta će da bude", rekao je Vučić.

"Taman i da su crnogorske vlasti za sve u pravu, postoji jedna stvar od koje ne može da pobegne, ne možete posle 100 godina državine i prava korišćenja svojine da kažete 'mi sad imamo druga pravila'", zaključio je Vučić.

Predsednik je rekao da je uveren da će novi britanski premijer Boris Džonson doći u posetu Srbiji i naveo da će našu zemlju naredne godine posetiti predsednici Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin, kao i nemačka kancelarka Angela Merkel. 

Predsednik veruje da će novi investicioni plan, koji će uskoro predstaviti javnosti, biti ostvaren u narednih pet ili šest godina.

Vučić je najavio da će taj plan predstaviti 28. decembra, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić. 

Optužbe su pale u vodu, ali je "Krušik" teško oštećen

Predsednik je istakao je da je prenaglašenom "aferom Krušik" napravljena ogromna šteta "Krušiku2 i Valjevu.

Kada je reč o tom slučaju i eventualnoj odgovornosti ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, predsednik se osvrnuo na dva ključna pitanja koja bi podrazumevala neku zakonsku odgovornost.

Upitan da li je bilo zloupotrebe, da li je oštećen SDPR, da li se radi o krivičnom delu i da li tužilaštvo ne radi svoj posao, Vučić je kazao da je jedina ozbiljna optužba s tim u vezi koju je čuo na samom početku bila da je neko ugovarao posao po nižoj ceni da proda minobacače kompaniji u kojoj je zaposlen otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

"Ta optužba je pala u vodu, jer nije istinita", kazao je on i dodao da je to potvrdio i Jugoimport koji je saopštio da je prodavao svoj proizvod za jedan do dva odsto nižu cenu, što nisu morali, ali, to je njihova stvar, a državi je svejedno ko kupuje proizvode naše namenske, bitno je samo da se prodaje.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 24. dec 2019, 20:00) - milan lala [neregistrovani]

"Mali shengen"

Nema pritiska spolja protiv "mini shengena " . Ima samo negodovanje naroda u Srbiji. Dosta su bile dve Yugslavije . Lak i brz prolaz kamiona i robe iz S. Makedonije i Albanije je u redu i na tome treba da se stane , ali da nama Albanci vrsljaju po Srbiji samo sa licnim kartama to je van pameti. I da toboze Srbi idu u Albaniju i S. Makedoniju da rade to je isto teska fantazija. Od svega ostace samo Albanci koji naseljavaju masovno jug Srbije i kupuju imanja. Neka se nas predsednik zadrzi na ekonomiji to mu dobro ide , a revolucionarne odluke neka ostavi za neka druga vremena . Rama podrzava "mini shengen " jer je u skladu sa njegovom politikom "velike albanije" a i lukaviji je od hradinaja i tachija koji nista ne znaju a mozda i organizovano glume da se protive da bi stvar lakse prosla u Srbiji kod naivnih Srba . Ovo nama stvarno nije potrebno.

(utorak, 24. dec 2019, 14:26) - anonymous [neregistrovani]

2010-2020

Koliko je Srba (kao naroda, za druge me nije briga) napusilo Srbiju od od 2010 pa do danas?

(utorak, 24. dec 2019, 14:18) - anonymous [neregistrovani]

??

Zasto nam otvoreno ne kazete sta bi od EU !?

(utorak, 24. dec 2019, 07:23) - anonymous [neregistrovani]

Kome smeta neka smeta

Srbija je samostalna država i potrebno je da sama donosi svoje odluke a ne da zavisi od drugih, stoga ova inicijativa za Malim Šengenom može da smeta kome god ali ako stavar benefit Srbiji. mi ćemo je se i držati.

(utorak, 24. dec 2019, 07:10) - Lek Galenika [neregistrovani]

Srbija

Zapadni Balkan a mozda jos ko uci ce pre ili kasnije u mali sengen iz vise razloga.

(utorak, 24. dec 2019, 06:56) - Mišo N [neregistrovani]

mini Šengen

Verujem da će i Sarajevo i Podgorica shvatiti, da od mini Šengena samo mogu da imaju koristi i da će se priključiti, Srbiji, Albaniji i Severnoj Makedoniji.

(utorak, 24. dec 2019, 00:12) - anonymous [neregistrovani]

Mali sengen

Balkan treba da se ujedini,bar ove zemlje koje jos nisu usle u EU. I da saradjuju medjusobno ekonomski,politicki, i u svim drugim oblastima i ne treba im EU. Tek onda ne da bi ih primila u svoje jato nego bi ih molila da udju u njihovu uniju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">