Skupština o javnim nabavkama i finansijskim sporazumima

Poslanici Skupštine Srbije utvrđuju dnevni red, nakon čega će razmatrati set finansijskih zakona, završne račune budžeta od 2002. do 2018. godine, kao i nekoliko međunarodnih sporazuma.

Na dnevnom redu je Predlog zakona o javnim nabavkama, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom dugu.

Predlogom zakona o javnim nabavkama predviđeno je da će ponude moći da se podnose i elektronskim putem, preko portala, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, obrazlažući taj zakonski predlog u parlamentu.

Đorđević je rekao da će se na taj način obezbediti veća transprantnost i veće poverenje privrednih subjekata u postupcima javnih nabavki.

Prema njegovim rečima, učesnici, odnosno privredni subjekti, će izjavom na standardnom obrascu dokazivati ispunjenost kriterijuma što će, kako kaže, doprineti većoj efikasnosti i smanjenju troškova.

Uvodi se, kaže, nova vrsta postupka javne nabavke, partnerstvo za inovacije, dok će se javne nabavke za usluge u oblasti zdravstva, socijalne zaštite, kulture i slično sprovoditi u blažem režimu u smislu kraćih rokova.

Iz Ministarstva finansija su ranije objasnili da se predlogom zakona uvode novi kriterijumi za dodelu ugovora u postupku javne nabavke koji će doprineti kvalitetu dobara i usluga.

Nadzor nad izvršenjem ugovora o javnoj nabavci vršiće Minisrarstvo finansija.

Predlogom zakona o javnim nabavkama stvaraju uslovi za efikasnije sprovođenje postupaka, veću konkurenciju i smanjenje troškovi i administrativne procedure u postupcima javnih nabavki.

Novi predlog zakona predstavlja jedno od merila za otvaranje pregovaračkog poglavlja 5 (javne nabavke) u pregovorima sa Evropske unije.

Pred poslanicima su i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Biće reči i o Predlogu zakona o dopunama Zakona o carinskoj tarifi, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o igrama na sreću, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o duvanu, Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, Predlogu zakona o dopunama Zakona o prekršajima i Predlogu zakona o izmenama i dopuni Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti.

Posle 17 godina poslanici će analizirati predloge zakona o završnom računu budžeta Srbije za period od 2002. do 2018. godine.

Na dnevnom redu su i sporazumi, među kojima su – Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Slovačke o regulisanju duga Srbije prema Slovačkoj, predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade SAD sa ciljem poboljšanja usaglašenosti poreskih propisa na međunarodnom nivou, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Ruske Federacije o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije.

Pred poslanicima je takođe i Predlog zakona o davanju garancije Srbije po zaduženju JP "Srbijagas" po osnovu ugovora o kreditu za izgradnju razvodnog gasovoda Aleksandrovac, Brus, Kopaonik, Raška, Novi Pazar, Tutin - treća faza.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи