Brnabić: Obradović ne može biti uzbunjivač

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da Aleksandar Obradović ne može biti uzbunjivač i pozvala institucije da rade po Ustavu i zakonu i po pravnom sistemu i "da ne nasedaju na bilo kakve pritiske koji dolaze sa bilo kojih strana".

Ana Brnabić je rekla da Aleksandar Obradović ne može biti uzbunjivač zato što se po zakonu o uzbunjivačima zna procedura koja je potrebna da bi se neko proglasio uzbunjivačem.

Kako je rekla, Obradović, radnik valjevskog "Krušika", mesecima i godinama prikupljao je informacije o namenskoj, vojnoj industriji i dao ih stranom novinaru.

"Ako je imao sumnje da nešto nije rađeno kako treba, onda je on trebalo nadležnim organima u Republici Srbiji da na vreme ukaže na sumnje, kako bi pravna država mogla da radi svoj posao i istraži sumnje", rekla je Brnabićeva i zapitala se kako bi se u bilo kojoj drugoj državi nazvala takva delatnost.

U razgovoru s novinarima je ocenila da vladavina prava mora da postoji za sve i u svakoj prilici "nezavisno od toga da li vam se građanin dopada ili ne". 

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 16. dec 2019, 11:34) - anonymous [neregistrovani]

Jasno i glasno !

Poštovana Premijerko,pročitajte Zakon u kojem jasno i glasno piše ko spada u uzbunjivace.
Po ovome kako u Zakonu piše ja prepoznajem g.Obradovića.

(ponedeljak, 16. dec 2019, 10:40) - Ivan uzbunjivač, dipl.pravnik [neregistrovani]

Obradović jeste uzbunjivač po zakonu

Ukoliko objave izvod iz Zakona o zaštiti uzbunjivača, zaključite sami ko je u pravu.

Zakon o zaštiti uzbunjivača

Vrste uzbunjivanja

Član 12

Uzbunjivanje može biti unutrašnje, spoljašnje ili uzbunjivanje javnosti.

Unutrašnje uzbunjivanje je otkrivanje informacije poslodavcu.

Spoljašnje uzbunjivanje je otkrivanje informacije ovlašćenom organu.

Uzbunjivanje javnosti je otkrivanje informacije sredstvima javnog informisanja, putem interneta, na javnim skupovima ili na drugi način kojim se obaveštenje može učiniti dostupnim javnosti.

g) Uzbunjivanje javnosti

Član 19

Javnost se MOŽE UZBUNITI, bez prethodnog obaveštavanja poslodavca ili ovlašćenog organa u slučaju neposredne opasnosti po život, javno zdravlje, bezbednost, životnu sredinu, od nastanka štete velikih razmera, odnosno AKO POSTOJI neposredna opasnost od uništenja dokaza.

Prilikom uzbunjivanja javnosti uzbunjivač je dužan da poštuje pretpostavku nevinosti okrivljenog, pravo na zaštitu podataka o ličnosti, kao i da ne ugrožava vođenje sudskog postupka.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">