Đilas hoće sporazum u Srbiji poput Pržinskog

Dragan Đilas izjavio je da Savez za Srbiju zahteva sporazum sa vlastima u Srbiji, poput Pržinskog sporazuma, potpisanog između makedonske vlasti i opozicije 2015. godine.

Pržinski sporazum podrazumevao je formiranje tehničke vlade 100 dana pre održavanje izbora i za opoziciju garantovana mesta ministra unutrašnjih poslova i ministra državne uprave, kao i zamenika ministara u ključnim državnim resorima.

Đilas je, u intervjuu za makedonsku novinsku agenciju MIA, rekao da je Savez za Srbiju još u septembru doneo odluku da bojkotuje predstojeće parlamentarne izbore i da neće odustati od takve odluke.

On ocenjuje je Severna Makedonija nakon potpisivanja Pržinskog sporazuma uspela da napravi novi izborni sistem koji funkcioniše i smatra da Srbija bez toga ne može da ide napred.

O tome, kaže Đilas, SZS priča sa ljudima iz Evrope.

Upitan da li je bojkot pravi način za rešavanje zahteva opozicije, Đilas je rekao da stranke postoje da bi učestvovale na izborima i da pobede na njima, ali i da je potrebno da se smanji pritisak na medije i da se obezbede uslovi za, kako kaže, slobodno izjašnjavanje.

Upitan za evropske integracije Srbije, Đilas kaže da je Srbija danas u specifičnoj situaciji zbog pitanja Kosova, da je prihvatila Briselski sporazum a da je predsednik Aleksandar Vučić, kako navodi, "obećao neke stvari", i da Srbija danas nakon sedam godina, ima lošije odnose sa Albancima nego pre toga.

Đilas je za MIA rekao i da Srbija ima lošije odnose sa svim susedima, i u prilog tome navodi da su predsednici Srbije i Hrvatske pre sedam godina pili kafu u Zagrebu i gledali utakmicu, što je danas, kako smatra, nezamislivo.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 14. dec 2019, 15:49) - anonymous [neregistrovani]

E svaka cast

Postovani gospodine Djilas nisam pristalica ni vas ni ovih na vlasti ali sto ste vi umislili da ste jedino vi opozicija?
Najveca zamerka ovim na vlasti jeste sto vas ne procesuiraju za blokade RTS.
Vi ne mozete pobediti ni u vasoj ulici a ne u Srbiji. Hvatate se Dveri a gade vam se nacionalisti.
Na izbore pa ko pobedi . Vi necete sigurno. Smešni ste.

(subota, 14. dec 2019, 14:35) - danonymousD.M [neregistrovani]

Povratak

Draga gospodo imali ste na raspolaganju da nesto ucinite za vreme svog mandata, ko i svuda po svetu izabrani politicicari za vreme svog mandata imaju sansu da pokazu svoju sposobnost,posle toga ostavljaju novim mladim kadrovima koji imaju nove ideje, a i nicemu poznati po svojim uspesima/neuspesima. Da nam nebi ova nova generacija napustala nasu zemlju treba im dati sanse da dovedu neku novinu sobzirom da ova stara ekipa i sami znaju koliko vrede, pa zato treba da se sklone, (opozicija)jer sta se o njima prica trebalo bih bila sramota da se pojave na politicku scenu ako neko da kaze sta su radili. Ovo izlazenje na proteste je sramota za nasu zemlju,ukoliko se oni ne sklone ostace ova trojka sama da vodi Srbiju verovatno ce ovi nasi prijatelji sa strane da im pomognu da odnesu ovo malo sto je ostalo. verovatno znate o cemu mislim takodje i ova postojeca vlada posle svog mandata treba da skoluje novu mladu generaciju da rukovodi ovm lepom Srbijom po isteku njihovog mandata

(subota, 14. dec 2019, 14:34) - Гидра [neregistrovani]

Изненађење

Читам чланак (са задовољством) и схватам да оваквог садржаја има баш мало на порталу РТС, а на телевизији или радију нимало. Без обзрира, захвалан сам вама из интернет редакције што сте имали довољно интегритета да ово објавите.