IZ ČASA U ČAS

Pristalice Saveza za Srbiju osam sati blokirale ulaze u RTS

Pristalice Saveza za Srbiju okupile su se u podne ispred ulaza u zgradu Radio-televizije Srbije, i do 20 sati blokirale sva tri ulaza u zgradu Javnog servisa. Najavu blokade osudili su rukovodstvo RTS-a i novinarska udruženja.

20.00 - Lideri i pristalice SzS su se razišli čime je završena blokada RTS-a, koja je trajala, kako je i najavljeno, od 12 do 20 sati. 

19.35 - Vuk Jeremić je rekao da je danas razbijena blokada Javnog servisa, navodeći da je to bilo osam simboličnih sati tokom kojih nije bilo nasilja. Kaže da će nastaviti sa sličnim akcijama, koje neće biti najavljivane.

18.15 - Blokada ulaza u zgradu RTS-a još traje, muzika se čuje sa razglasa, a okupljeni duvaju u pištaljke.  

17.09 - Na glavnom ulazu u RTS iz Takovske ulice pristalice Saveza za Srbiju u šestom satu blokade Javnog servisa. 

15.33 - Blokada RTS-a – sva tri ulaza u zgradu. 

15.20 - Protiče četvrti sat blokade RTS-a bez incidenata. Ulaska u zgradu nema, a zaposleni neometano izlaze iz nje.  

13.20 - Predsednik Aleksandar Vučić kaže da ne veruje da jedna mala grupa ljudi može da pomisli da nasiljem može da izazove nešto ozbiljnije.

13.00 - Skup SzS ispred RTS-a nije uredno prijavljen, kaže načelnik Policijske uprave za grad Beograd Milan Stanić.

12.45 - Organizatori blokade dele pamflete sa porukom "RTS blokira istinu, mi blokiramo RTS".  U daljem tekstu, između ostalog stoji, da je RTS dužan da "otvori vrata za istinu o brojnim aferama, poput Jovanjice, plagijata, Krušika, trgovine oružjem, štrajka u Pošti,  Savamale, ubistva Olivera Ivanovića, stradanja radnika u Lučanima, pokušaj ubistva novinara Milana Jovanovića..."

12.30 - Grupa koju predvode funkcioneri Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Marinika Tepić i Borko Stefanović nalaze se ispred trećeg ulaza u zgradu RTS-a.   

12.27 - Pristalice Saveza za Srbiju koje blokiraju RTS podelile su se u tri grupe. Jedna grupa koju predvodi lider Dveri Boško Obradović je kod ulaza u Aberdarevoj. Pristalice Dveri kažu da će dozvoljavati izlaz iz zgrade ali da niko neće moći da uđe.

12.15 - "Ovde smo jer RTS u poslednjih osam godina ne radi svoj posao. Ne možete mi reći da građane ne zanima šta se dešava", rekao je predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić i pozvao radnike RTS-a da profesionalno obavljaju svoj posao. 

12.00 - Deo opozicije, predvođeni stranačkim liderima, pristiže na plato ispred glavnog ulaza u RTS u Takovskoj ulici.

Lideri i pristalice Saveza za Srbiju blokirali su osam sati sva tri ulaza u zgradu RTS-a, iz Takovske, Aberdareve i ulaz PEC.

Među okupljenima su bili lideri SzS Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Zoran Lutovac, Boško Obradović, Borko Stefanović, Marinika Tepić, Nikola Jovanović... 

Vuk Jeremić je na početku skupa rekao da su se na ovaj potez odlučili jer, kako je naveo, "RTS u poslednjih osam godina ne radi svoj posao" i da su došli kako bi skrenuli pažnju javnosti da Javni servis treba bitno drugačije da se odnosi prema profesiji.

"Ne možete mi reći da građane ne zanima šta se dešava", rekao je Jeremić i pozvao radnike RTS-a da profesionalno obavljaju svoj posao. 

"Ovo je zgrada koja je blokirala mogućnost da u nju uđu istina i pravda, blokirala mogućnost da građani Srbije čuju Aleksandra Obradovića, Mariju Lukić, Milana Jovanovića, da čuju o mnogim lošim stvarima koje se u ovoj zemlji dešavaju. Da čuju Miodraga Majića, akademika Teodorovića, da čuju ono što je normalna stvar, ne samo političare", rekao je Dragan Đilas. 

Prema njegovim rečima, odgovor na to je –  da ako u ovu zgradu ne može da uđe nijedna istina, onda bar osam sati da ne uđe i niko drugi. 

Ispred ulaza u Takovskoj ulici bilo je primetno prisustvo policije, ali ne u velikom broju, a događaj su pratile brojne medijske ekipe. 

Rukovodstvo RTS-a na najavljenu blokadu reagovalo je juče saopštenjem. 

U poslednjih godinu dana zaposleni na RTS-u izloženi su pritiscima zbog kojih povremeno nisu u mogućnosti da svoj posao obavljaju na profesionalan način.

Nije reč o verbalnim kritikama koje su za medijski javni servis u Srbiji uobičajene, iako su često neopravdane, neprimerene i uvredljive.

Reč je o akcijama dela političke javnosti u Srbiji koje prelaze granicu pristojnog građanskog ponašanja i političkog delovanja. U saopštenju se podseća da se zaposleni na javnom servisu fizički sprečavaju u obavljanju posla, a imovina RTS-a se oštećuje i uništava.

Zato RTS apeluje na celokupnu političku javnost Srbije i sveta, kao i na i domaće i međunarodne medijske organizacije i udruženja, da ovakvo ponašanje osude, a podstrekače i vinovnike urazume, ukoliko je to moguće, da ne bude kasno.

Posebno je neprihvatljivo i opasno iniciranje talačke krize, što je pravi opis blokade kojoj su izloženi svi koji se zateknu u zgradi.

Ko to radi ne treba da očekuje da će RTS da mu otvori prostor za promovisanje takvih političkih ideja, nasilničkog ponašanja i pozivanja na kršenje zakona.

broj komentara 73 pošalji komentar
(subota, 14. dec 2019, 10:41) - anonymous [neregistrovani]

U Srbiji nista novo

Sve ovo vidjeno od pocetka 90-ih pa do danas, ne znam ko su novi, sadasnji i bivsi.

(subota, 14. dec 2019, 09:12) - anonymous [neregistrovani]

Moj stav

Tek cemo da vidimo stavove i jednih i drugih oko KiM,zaduzivanja,odlaska mladih,padu nataliteta,padu standarda.... Posto su ovo (ovi koji emonstriraju) sve "bivsi",zato i nemaju vecu podrsku. A da su u pitanju neki drugi,novi, sa lakocom bi oduvali ove sadasnje. Ovako,nema brige za sadasnje.

(subota, 14. dec 2019, 06:54) - anonymous [neregistrovani]

Vucic!

Svaki dan mi ovi iz SzS daju sve vise razloga da opet glasam za Vucica! Gospodin je za sve njih.

(subota, 14. dec 2019, 05:03) - anonymous [neregistrovani]

Vampiri

Opozicija u Srbiji me podseca na davna prosla vremenna kada je zivot u Srbiji stao. Ako opozicija u Srbiji zeli da se vrati na vlast onda treba da izabere nove vodje sa novim idejama a ne one koji samo zele vlast I nista vise.

(subota, 14. dec 2019, 00:00) - Vlado [neregistrovani]

Jel ovo opozicija?

Šta je ovo? Skupila se grupica, koja nema veze sa demokratijom, već tiranijom i hoće da uređuje RTS. Normalno je da su za bojkot izbora, jer su svesni da ni njihove porodice neće glasati za njih. Ovo je primer koliko se takvih može skupiti na jednoj gomili. Vi iz RTS, molim vas da ih zovete u emisije i to bez prisustva predstavnika SNS, oni će se sami između sebe posvađati. Kad su prisutni predstavnici vlasti, ili drugih političkih stranaka, koji ne dele njihove stavove (ako ih uopšte imaju), onda imaju koga da okrive za upadanje u reč i tako obesmišljavaju bilo kakav razgovor.

(petak, 13. dec 2019, 16:17) - anonymousJoe [neregistrovani]

Resenje - Predlog

Neka svaka stranka ili blok stranaka formira svoje vesti i dobije npr. do 5 min u okviru "dnevnika" ili koji god termin odgovara. Uzgred - zar se ne prikazuje skupstina na nekom od kanala. Tamo bar svako moze da govori?

(petak, 13. dec 2019, 16:15) - anonymous [neregistrovani]

A poruka sa transparenta...

A poruka sa velikog transparenta upucena na engleskom EU znaci poziv stranom faktoru da se umesa i ovaj deo opozicije dovede na vlast bez izbora!

(petak, 13. dec 2019, 16:08) - anonymous [neregistrovani]

Komentari

Pazljivo citam komentare jer su oni, mada mali, statisticki uzorak misljenja gradjana. A rezultat, bas kao na izborima, se podudara.

Samo da Vlada Srbije ne nasedne na ocigledne namere nalogodovaca. A sto se tice izvrsitelja nasilja (J-O-Dj), spoljna slavina snabdevanja novcem kad-tad ce biti zavrnuta i onda sledi ... preispitivanje rezultata. Samo da im nisam u kozi.

Sto se tice RTSa, najbolji su ne samo u regionu nego puno, puno sire. Izuzetno izbalansiran i kvalitetan sadrzaj. A voditelji i urednici... sta reci, nego, svaka cast! Izdaleka, veliki pozdrav RTSu, i pristojnim gradjanima Srbije.

(petak, 13. dec 2019, 15:57) - Бата [neregistrovani]

Недопустиво и недостојно

А ово није притисак на медије? Траже слободне медије а онда их блокирају и директно траже утицање на уређивачку политику. Само наносе штету угледу Србије генерално.

(petak, 13. dec 2019, 15:56) - anonymous [neregistrovani]

DrinaMarch

Kada budu izbori lepo pobedite ako ste dobri nemojte silom i nasiljem rusiti Srbiju.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">