Lukašenko poručuje da će Belorusija uvek pružati podršku Srbiji

Srbija i Belorusija su prijateljske zemlje, poručili su predsednici Aleksandar Vučić i Aleksandar Lukašenko. Vučić je zahvalio beloruskom predsedniku što je Minsk uvek bio uz Beograd, i što nikada nije glasao protiv interesa Srbije. Lukašenko je ponovio da Belorusija ne menja stav o integritetu i suverenitetu Srbije i da će pružati podršku Beogradu na različitim međunarodnim terenima.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko stigao je juče u Beograd, a danas mu je priređen svečani doček ispred Palate "Srbija". Usledio je sastanak sa predsednikom Srbije, a zatim i konferencija za novinare.

Vučić je rekao da se nikada nije dogodilo da Belorusija glasa protiv Srbije i da je u svakom trenutku bila uz nas. 

"Lukašenko je veliki prijatelj Srbije, jedini svetski lider koji je 1999. došao u Beograd da podrži našu zemlju, kada je bila napadnuta od 19 NATO zemalja", rekao je Vučić.

Istakao je da su Srbija i Belorusija istinski prijateljske zemlje.

"Prošli smo kroz mnogo teških dana i godina, a Belorusija je uvek bila uz nas. Mi nismo velike zemlje, Belorusija je nešto veća od nas, ali pripadamo onim zemljama koje se diče i ponose svojom samostalnošću, u obema zemljama žive ponosni i dostojanstveni ljudi. Mi smo uvek znali da po svakom pitanju uvek možeo da se nadamo podršci Minska i Belorusije", napomenuo je predsednik Srbije. 

Vučić je rekao i da je sa Lukašenkom imao plodonosne razgovore u svim sferama.

"Dotakli smo se unapređenja, veće trgovinske razmene, vojnotehničke saradnje. Mnogo toga sam mogao da naučim od Belorusije o formiranju moderne vojske, ali i o drugim pitanjima", rekao je Vučić.

"Poseta Lukašenka – injekcija za ekonomske odnose" 

Predsednik Srbije je dodao da je predsednik Lukašenko primetio napredak Srbije koji se, kako kaže, "ne vidi samo kroz podatke već i po onome što vidi kad se prođe kroz Beograd". 

Vučić je istakao da je poseta Lukašenka "značajna injekcija za podsticanje ekonomskih odnosa".

Predsednik Vučić je istakao važno unapređenja ekonomske saradnje, u tom kontekstu ukazavši na konkretne dogovore sa beloruskom stranom.

"Kako da se radi na formiranju zajedničkih preduzeća za treća tržišta, kako da razvijamo saradnju u agrokompleksu, definisali zajedničke projekte u građevinarstvu. Kada Belorusija nešto proizvodi ili Srbija, želimo da ti proizvodi mogu da nađu mesto na tržištu", naglašava Vučić.

Govoreći o vojsci, Vučić je rekao da Srbija može mnogo da nauči od Belorusije po pitanju osnaživanju armije.

Odgovarajući na pitanje novinara, rekao je da je o tome razgovarao sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i načelnikom Generaštaba Milanom Mojsilovićem.

"Ići ćemo u dodatne reforme naše vojske, da je pravimo još mobilnijom, još bržom. To ne znači kupovinu oružja, kao što naši ljudi misle, naprotiv, čak ćemo da stanemo sa kupovinom oružja ali čemo da razvijamo na pametan način kompletan sistem odbrane", naglasio je predsednik.

Lukašenko: Belorusija uvek tu za Srbiju 

Predsednik Belorusije je poručio da Belorusija ne menja stav o integritetu i suverenitetu Srbije i da će pružati podršku Beogradu na različitim međunarodnim terenima.

"Rekao sam Aleksandru (Vučiću), ako mi išta možemo da pomognemo, recite nam, obavezno ćemo to učiniti. Mi računamo na podršku srpskih prijatelja po principijelnim pitanjima za nas", istakao je Lukašenko.

Napomenuo je da današnjeg nivoa odnosa dve zemlje ne bi bilo da nije Vučića.

"Oslonite se na svoju pamet"

Istakao je da je Belorusija prijatelj Srbije i da zato upućuje iskrenu poruku: "Nemojte da žurite, samo malo pričekajte, Srbija je zemlja koja će da cveta, slušajte druge ali slušajte i svoju pamet."

U ovom ludom svetu, kaže, jedna zemlja nema mnogo prijatelja i zato se, napominje Lukašenko, treba osloniti na sopstvene interese.

"Srpski narod ima mnogo interesa, pogotovo posle rata i bombardovanja. U Belorusiji uvek imate podršku na svim nivoima. Treba da radimo aktivnije. Ne treba da sedimo i da čekamo da nam gospod Bog nešto pruži. Pružiće onima koji rade puno, a ne onima koji viču i prave svađe. Srbi, imate jednu zemlju i treba da je čuvate radi svoje dece i unuka", naglasio je Lukašenko.  

Ukazujući da je iskustvo nešto najskuplje na svetu, Lukašenko je napomenuo da je Belorusija spremna da svoje iskustvo podeli sa Srbijom.

Posebno je istakao iskustvo Belorusije u oblasti bezbednosti, napominjući da je u nedavnom izveštaju Belorusija bila prva. 

"Robna razmena nije na nivou potencijala" 

Ukazao je da dve zemlje imaju intenzivan politički dijalog i ekonomsku saradnju, dodavši da je Srbija ključni ekonomski partner Belorusije na Balkanu.

"Podržavali smo, i podržavamo, vaše potpisivanje ugovora sa Evroazijskom ekonomskom unijom. Od 1. februara mi predsedavamo tom organizacijom, iskoristite to", rekao je Lukašenko. "Uzmite nas kao šestog člana zone slobodne trgovine."

Predsednik Lukašenko je ukazao na to da količina robne razmene Srbije i Belorusije nije na nivou potencijala.

"Rešavanje ovih pitanja je jedan od prioritetnih pravaca naše saradnje. Trgovinska razmena je malo pala ove godine, ali imamo vremena. Razlog tog pada je u nedovoljnom radu naših vlada. Izgubili smo pojedine mogućnosti", napomenuo je Lukašenko.

Podsetio na brojne potpisane sporazume, od kojih su neki u oblasti prosvete i nauke.

"Sve to svedoči o važnosti saradnje dve zemlje u oblasti nauke i tehnologije bez kojih nema razvoja u savremenim okolnostima", napomenuo je Lukašenko. 

Pozvao je srpske privrednike da odu u Belorusiju i osnuju poslove tamo.

"Nije Belorusija tako mala, nalazi se u geografskom centru Evrope, dođite nam, radite. Imamo dobre primere, Karići su nam došli kad ste imali teško vreme. To je jedna od najbogatijih kompanija na planeti. Napravili su najsavremeniju zonu 'Minsk mir' u samom centru Minska. Ako nas podržavate kao mi vas, biće nam lako", naglasio je Lukašenko. 

broj komentara 12 pošalji komentar
(utorak, 03. dec 2019, 20:58) - anonymous [neregistrovani]

Kad se sastanu pravi prijatelji....

Kad se sastanu Predsjednici Lukasenko i Vucic onda taj susret prerasta u jedno prijateljsko druzenje i festu bez razmimoilazenja u misljenjima po svim mogucim pitanjima,bez skrivenih namjera i praznih rijeci i gdje su interesi i jednih i drugih isti ili identicni.
Zato se zahvaljujem Predsjedniku Lukasenku sto godinama gaji prijateljske odnose prema Srbiji i zelim i njemu i bratskoj Bjelorusiji sve najbolje u zivotu.
Zivjele Rusija,Bjelorusija,Srbija i Republika Srpska.

(utorak, 03. dec 2019, 19:56) - Stoja [neregistrovani]

Bratski narodi

Srbiju i Belorusiju povezuje dugogodišnje iskreno prijateljstvo bazirano na uzajamnom poštovanju i solidarnosti.

(utorak, 03. dec 2019, 19:20) - anonymous [neregistrovani]

Srbija

To smo i ocekivali.

(utorak, 03. dec 2019, 18:49) - avanturista [neregistrovani]

komentar

Trenutni susret od važnosti,ali i podsećanje na prethodna vremena i prijateljstvo,uzajamno.

(utorak, 03. dec 2019, 18:46) - anonymous [neregistrovani]

Bisa

Veliko mu hvala na podrsci u najtezim vremenima. Nismo zaboravili!

(utorak, 03. dec 2019, 17:03) - Јоја Здрабняльнік [neregistrovani]

Пријатељ

Од Лукашенка смо увек и очекивали подршку, а и Белорусија има подршку Српског народа! Живели сви православни народи!

(utorak, 03. dec 2019, 14:56) - Из Британије [neregistrovani]

Никад не реци ”никад”

Биће тако док је Лукашенко на власти. А после.....видећeмо.

(utorak, 03. dec 2019, 14:16) - Aca [neregistrovani]

Bez zurne

Lepo receno od strane Beloruskog predsednika. Ne zurite, ne zurite. A nasa poslovica kaze.,, Ko zuri nikad i ne stigne''

(utorak, 03. dec 2019, 14:00) - anonymous [neregistrovani]

Podrška

Veliko hvala beloruskom narodu!

(utorak, 03. dec 2019, 13:08) - rastko [neregistrovani]

istina

Nadam se da mozemo ocekivati i jos neki Mig29 koji bi nam znacio za nasu PVO!