Vakuum u Prištini, Odalović poručuje da nas čeka "vrela zima"

Stranke pobednice na kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima najavile su da bi veoma brzo mogle da postignu kaolicioni sporazum. Za sada ništa ne može da se precizira sa sigurnošću. Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da je u Prištini trenutno vakuum.

Prvi konkretan korak ka formiranju nove vlasti bio bi sporazum Samoopredeljenja i Demokratskog saveza, a treba ga očekivati ili danas, ili narednih dana.

Stranački lideri trebalo bi i da uskoro obelodane dogovor o podeli resora i ključnih pozicija u centralnim institucijama.

Budući vladin kabinet imaće 12 ministarstava. Ostaje da se vidi da li će pet ministarstava pripasti Pokretu Samoopredeljenje, pet Demokratskom savezu Kosova, a jedno srpskoj manjini i jedno ostalim manjinama.

Aljbin Kurti, predsednik Samoopredeljenja i verovatno budući mandatar, obezbedio je za sada podršku većine poslanika nesrpskih manjinskih zajednica, što ukazuje da bi nova vlada imala i više od 61 poslanika, koliko je potrebno za prostu većinu od ukupno 120 poslanika.

Ostaje otvoreno pitanje koje će ministarstvo budući mandatar ponuditi Srbima i da li će taj predlog prihvatiti Srpska lista.

Srbima je jedno ministarstvo zagarantovano, ali da li će to biti resor koji je Srbima najpotrebniji zavisiće od koalicionog dogovora Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova.

Koalicioni sporazum te dve stranke trebalo bi da bude prvi konkretan korak ka uspostavljanju vlade, a pre toga je konstituisanje skupštine.

Odalović: Očekuje nas "vrela zima"

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović kaže da je u Prištini trenutno vakuum koji, kako ističe, treba što pre da se prevaziđe.

Za Srbiju je, napominje, važno da Srpska lista bude uvažena i poštovana pošto je dobila najviše glasova Srba, odnosno oko šest odsto glasova ukupno.

Ukazujući da Kurti ignoriše Srpsku listu, Odalović navodi da se sada ulazi u fazu koja je zaista neizvesna.

"On će morati da taj mandat ponudi Srpskoj listi. Kako će posle funcionisati, ko zna pošto su njegove izjave antisrpske. Čeka nas vruća zima ili vreo period predstojećih dešavanja", napominje generalni sekretar MSP-a.

Odalović podvlači da je ključno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, ali i da Evropska komisija povrati svoj kredibilitet u tom procesu.

"Ne mogu da verujem da oni to ne mogu, pitanje je da li hoće", ističe Odalović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво