Dobija li Srbija na Sretenje novi istorijski dokument – deklaraciju o neutralnosti

Srbija bi 2020. godine, na Sretenje, mogla da dobije važan dokument – deklaraciju o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti zemlje. To je potvrdio predsednik Aleksandar Vučić. Reč je o više dokumenata, među kojima će se naći i Strategije odbrane i nacionalne bezbednosti.

Pre dvanaest godina srpski parlamentarci podržali su Rezoluciju o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije. Vojna neutralnost mogla bi da bude na dnevnom redu Skupštine i 2020, u formi Deklaracije.

"Verujem da bi jedna vrsta potvrde unutrašnje i spoljne politike za koju mislim da je izazvala poštovanje celog sveta, da bi to mogli da uradimo zbog budućih generacija. Mi se te politike držimo, ali je važno kada potvrdite jedan kurs i kada taj kurs potvrdite onda vas i drugi posmatraju na taj način. Meni je belgijska premijerka rekla, vi ste postali poznati po nezavisnoj politici, ja sam na to ponosan", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Predsednica Vlade potvrđuje – inicijativa predsednika Republike razmatrna je i na nedavnoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Mislim da treba još jednom, u trenutku kada se suočavamo zaista sa raznim pritiscima spolja, sa raznih strana, da potvrdimo građanima Srbije još jednom našu neutralnost našu pre svega vojnu neutralnost i da se to nikako neće dovoditi u pitanje", istakla je premijerka Ana Brnabić. 

Deklaraciju o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti, diplomate čitaju kao potvrdu aktuelne politike i većinskog opredeljenja u zemlji.

"U poslednje vreme se pojavljuje potreba da mi taj politički stav do kraja istaknemo i videli smo u svim ovim pojavama kojima smo svedoci bili – to je bila poruka srpske strane, to opredeljenje bi bilo dobro da se verifikuje i na spoljnom planu ali mislim da će Srbija i u svojoj spoljnoj aktivnosti upravo tu deklaraciju nastojati da afirmiše. Mi već imamo potvrdu utoliko što članice NATO-a ne osporavaju vojnu neutralnost Srbije, što je Srbija jasno dala do znanja, da nije ni za NATO ni za ODKB , da ne pravi razliku", kaže diplomata Zoran Milivojević. 

I ka Zapadu i ka Istoku, kažu analitičari, ide ista poruka – Srbija ne menja kurs neutralnosti. U februaru bi, smatraju, mogla i da stavi tačku na preispitivanja – čvrst stav ili kupovina vremena.

"Rezolucija i deklaracija su sličnog karaktera, to su izjave koje su obavezujuće ali tek sa natpolovičnom parlamentarnom većinom, njih neka nova većina može da izmeni. Mislim da deklaracija ima smisla ako se u njoj nađe nešto novo a novo bi moglo da bude obećanje sadašnje parlamentarne većine, ako se u dogledno vreme bude menjao Ustav, neutralnost će postati ustavna kategorija, jer samo ustavna neutralnost je prava neutralnost sve druge su jedna vrsta najave neutralnosti", navodi politički analitičar Dragoljub Anđelković. 

A 30 odsto građana se u najnovijem istraživanju izjašnjava da Srbija treba da bude vojno i politički neutralna. Dok 37 procenata podržava ideju da Srbija od budućih bezbednosnih izazova treba da se zaštiti bližom saradnjom sa Kinom i Rusijom.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво