Godfri za RTS: Cilj Amerike je da ohrabri dijalog Beograda i Prištine

Novi američki ambasador Entoni Godfri kaže da je cilj Amerike da ohrabri dijalog između Beograda i Prištine i ukaže na to koliko bi ljudi u regionu imali koristi od toga da se nađe rešenje za kosovski problem.

Entoni Godfri je u intervjuu za RTS rekao da će svako rešenje za pitanje KiM koje može da bude trajno, biti ono do kojeg dođu obe strane, i da bilo koje rešenje koje je nepošteno ili nametnuto sa strane, neće biti dugotrajno.

Ambasador ističe da je njegov zadatak da popravi odnose Srbije i SAD, ali da radi u interesu svoje zemlje na Balkanu.

"Interes Amerike je da Zapadni Balkan postane mesto stabilnosti i prosperiteta, gde se poštuju demokratske vrednosti, gde zemlje poštuju granice i imaju dobre odnose", poručuje Godfri.

Ističe da je za to najbolji način put ka Evropskoj uniji i zato je, kako kaže, njegov cilj da upotrebi svu energiju i sva sredstav ambasade u Beogradu da pomogne Srbiji da postigne ono što je sama sebi postavila – a to je ulazak u EU.

Naveo je da je Evropska unija poslala loš signal kada je rekla da zaustavlja proces proširenja. 

"Američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer i ja smo razgovarali i izrazili razočaranje što EU nije učinila korak napred. Bio je to loš signal", rekao je američki ambasador.

Ipak, napominje, članstvo u EU za Srbiju ostaje važan podstrek.

"Kolege iz Brisela su me uverile da nije baš došlo do potpune promene politike i podsetili su me da je proširenje utkano u osnivačka dokumenta Unije, tako da to pitanje nije sasvim zatvoreno", rekao je amabasador.

Na pitanje da li vakuum koji ostalja odlaganje proširenja za neke druge uticaje na primer Rusije i Kine, američki ambasador kaže da ga to ne uznemirava.  

"Srbija dobro napreduje, najveći deo investicija dolazi iz Evrope. Evropa je blizu, a Kina i Rusija su daleko. Razumem specijalne veze Srbije sa Rusijom i Kinom i one su vam važne, Srbija sama odlučuje o svojim partnerstvima i mi te odluke poštujemo", naveo je Godfri.

Posebno poštujemo odluku o neutralnosti i suverenitet Srbije i znamo da je Srbiji važno da postane članica EU, rekao je ambasador. 

Prema njegovim rečima, reforme koje su urađene i one koje treba obaviti zbog članstva u EU su važne same po sebi, a ne samo zbog članstva.

Ponovio je da se Amerika zalaže da sve zemlje u regionu postanu članice EU, a naročito one koje to žele.

O špijunskoj aferi: Vučić je "postavio pravo pitanje"

Ambasador je komentarisao i reakciju predsednika Aleksandra Vučića na objavljivanje snimka ruskog obaveštajca i srpskog oficira.

"Poverovao sam kada je rekao da veruje da se to stvarno desilo, a mislim da je postvio i pravo pitanje – 'zašto'. Teško mi je da razumem, jer Srbija i Rusija imaju jak odnos, a ovo ne izgleda kao nešto što bi uradio drug drugu. A mi smo se ranije pitali zašto su uradili to što su uradili u Solzberiju, pitale su se i britanske kolege", rekao je Godfri.

Upitan o poseti specijalnog izaslanika Tomasa Zarzeckog koji je zapretio Srbiji sankcijama ako bude kupovala rusko oružje, Godfri kaže da je zahvalan vlastima u Beogradu na transparentnosti koju su pokazali.

"Bilo kakva odluka o sankcijama ne donosi se u ambasadi u Beogradu, ne donosi je gospodin Zarzecki, već se izveštaj šalje Kongresu, koji onda šalje preporuku državnom sekretaru i on je taj koji donosi odluku o sankcijama", objašnjava Godfri.

broj komentara 24 pošalji komentar
(ponedeljak, 25. nov 2019, 04:10) - anonymous [neregistrovani]

@Посебно поштујемо одлуку о неутралности и суверенитет Србије

Kakva neutralnost kad ste nas uzjahali i ne date nam da disemo? Kakav suverenitet kad ste nasu kolevku Kosovo i Metohiju od nas oteli i poklonili je teroristima??

(nedelja, 24. nov 2019, 22:48) - ,," [neregistrovani]

Ко о чему

Сви све знамо и на сопственој кожи смо осетили, и још увек осећамо, шта Нам желе и шта мисле о Нама.
И њима су превели и врло добро знају шта и ми о њима мислимо, и шта им желимо.

Тако да нема потребе да се правимо да не знамо да знају да ми знамо да они знају да ми знамо да они знају да и ми знамо.][
][

(nedelja, 24. nov 2019, 22:37) - anonymous [neregistrovani]

G-dine Godfri: 1244

Godfri za RTS: "Cilj Amerike je da ohrabri dijalog Beograda i Prištine".
G-dine Godfri: Hvala, ali sto se Srbije tice -- mi smo izuzetno hrabri! Nema drzave u Evropi, a cini mui se ni u svetu, koja ima hrabriju istoriju od Srbije. NATO, predvodjeno politikom USA, oteo je istorijsko i religiozno srce Srbije i dao ga silom nekom drugom. I ako smo mali, mi smo dovoljno hrabri da vam kazemo svuda i na svakom mestu da ste pogresili. Resenje Kosovskog problema mora da se trazi u okvirima Rezolucije SB 1244 hteli vi to ili ne.

(nedelja, 24. nov 2019, 13:57) - A.Semjonov [neregistrovani]

Cementiranje prijateljstva

Ameriko, povuci priznanje lazne drzave Kosovo i da vas Bog vidi. Srbija ce vam biti zahvalna dok postoji sveta i veka!

(nedelja, 24. nov 2019, 13:27) - Драган [neregistrovani]

Охрабрити

Охрабрити АМерику да повуче против-законито признање косова, тј. да престану да брутално газе суверенитет Србије.

(nedelja, 24. nov 2019, 12:53) - Воронцов [neregistrovani]

Они су произвели тзв. Западни Балкан

Географсји то није никакав западни Балкан. Да им је било до просперитета те области не би ни уништили државу која се звала Југославија и створили толике мале државице које су успели да максимално заваде уз службу домаћих људи америчком интересу.Да су хтели да регион буде развијен они би у њега улагали, а не би га разарали. Сада им је једино стало до тога да истисну било чији други интерес са тих простора и да све буде само под њиховом контролом.

(nedelja, 24. nov 2019, 12:36) - anonymous [neregistrovani]

Cilj

Cilj Srbije je da ohrabri Ameriku da ukine priznanje.

(nedelja, 24. nov 2019, 12:36) - Драган [neregistrovani]

још даље

Европа је близу само географски, по свему осталом је далеко, а Америка је далеко и по свему осталом и географски - пун о, пуно даља од Русије - и географски и по свему другом.

(nedelja, 24. nov 2019, 12:31) - anonymous [neregistrovani]

Rezoluciju ne mogu da promene.

Ne koliko vremena postoji veto od Kine i Rusije. Zato se vrte oko nas nebi li nas nagovorili da se sami odreknemo toga što je naše. Drugog izlaza nemaju, sem da nas ponovo bombarduju, al to mislim više ne ide. Sad rade pod tezgu.

(nedelja, 24. nov 2019, 12:15) - Zivota [neregistrovani]

Njihovi interesi

’Moj zadatak je da radim u interesu svoje zemlje na balkanu’. Ma kakvi bre vasi interesi na Balkanu. Gledajte svoja posla, vasi interesi su potpuno suprotni nasim interesima. 

div id="adoceanrsvdcfhklggd">