Godfri za RTS: Cilj Amerike je da ohrabri dijalog Beograda i Prištine

Novi američki ambasador Entoni Godfri kaže da je cilj Amerike da ohrabri dijalog između Beograda i Prištine i ukaže na to koliko bi ljudi u regionu imali koristi od toga da se nađe rešenje za kosovski problem.

Entoni Godfri je u intervjuu za RTS rekao da će svako rešenje za pitanje KiM koje može da bude trajno, biti ono do kojeg dođu obe strane, i da bilo koje rešenje koje je nepošteno ili nametnuto sa strane, neće biti dugotrajno.

Ambasador ističe da je njegov zadatak da popravi odnose Srbije i SAD, ali da radi u interesu svoje zemlje na Balkanu.

"Interes Amerike je da Zapadni Balkan postane mesto stabilnosti i prosperiteta, gde se poštuju demokratske vrednosti, gde zemlje poštuju granice i imaju dobre odnose", poručuje Godfri.

Ističe da je za to najbolji način put ka Evropskoj uniji i zato je, kako kaže, njegov cilj da upotrebi svu energiju i sva sredstav ambasade u Beogradu da pomogne Srbiji da postigne ono što je sama sebi postavila – a to je ulazak u EU.

Naveo je da je Evropska unija poslala loš signal kada je rekla da zaustavlja proces proširenja. 

"Američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer i ja smo razgovarali i izrazili razočaranje što EU nije učinila korak napred. Bio je to loš signal", rekao je američki ambasador.

Ipak, napominje, članstvo u EU za Srbiju ostaje važan podstrek.

"Kolege iz Brisela su me uverile da nije baš došlo do potpune promene politike i podsetili su me da je proširenje utkano u osnivačka dokumenta Unije, tako da to pitanje nije sasvim zatvoreno", rekao je amabasador.

Na pitanje da li vakuum koji ostalja odlaganje proširenja za neke druge uticaje na primer Rusije i Kine, američki ambasador kaže da ga to ne uznemirava.  

"Srbija dobro napreduje, najveći deo investicija dolazi iz Evrope. Evropa je blizu, a Kina i Rusija su daleko. Razumem specijalne veze Srbije sa Rusijom i Kinom i one su vam važne, Srbija sama odlučuje o svojim partnerstvima i mi te odluke poštujemo", naveo je Godfri.

Posebno poštujemo odluku o neutralnosti i suverenitet Srbije i znamo da je Srbiji važno da postane članica EU, rekao je ambasador. 

Prema njegovim rečima, reforme koje su urađene i one koje treba obaviti zbog članstva u EU su važne same po sebi, a ne samo zbog članstva.

Ponovio je da se Amerika zalaže da sve zemlje u regionu postanu članice EU, a naročito one koje to žele.

O špijunskoj aferi: Vučić je "postavio pravo pitanje"

Ambasador je komentarisao i reakciju predsednika Aleksandra Vučića na objavljivanje snimka ruskog obaveštajca i srpskog oficira.

"Poverovao sam kada je rekao da veruje da se to stvarno desilo, a mislim da je postvio i pravo pitanje – 'zašto'. Teško mi je da razumem, jer Srbija i Rusija imaju jak odnos, a ovo ne izgleda kao nešto što bi uradio drug drugu. A mi smo se ranije pitali zašto su uradili to što su uradili u Solzberiju, pitale su se i britanske kolege", rekao je Godfri.

Upitan o poseti specijalnog izaslanika Tomasa Zarzeckog koji je zapretio Srbiji sankcijama ako bude kupovala rusko oružje, Godfri kaže da je zahvalan vlastima u Beogradu na transparentnosti koju su pokazali.

"Bilo kakva odluka o sankcijama ne donosi se u ambasadi u Beogradu, ne donosi je gospodin Zarzecki, već se izveštaj šalje Kongresu, koji onda šalje preporuku državnom sekretaru i on je taj koji donosi odluku o sankcijama", objašnjava Godfri.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара