BIA potvrdila autentičnost snimka

Bezbednosno-informativna agencija potvrdila je RTS-u autentičnost snimka na kojem Georgij Kleban daje novac navodno srpskom agentu. BIA je potvrdila da je na snimku ruski obaveštajac.

Načelnik Uprave za analitiku BIA Relja Željski rekao je za RTS da je nedvosmisleno ustanovljeno da se na snimku nalazi ruski obaveštajac.

Na pitanje da li je na snimku srpski agent, pripadnik BIA ili VBA, ili neke druge institucije, Željski je istakao da u ovom trenutku ne bi širio tu priču.

"Naše službe kako civilna, tako i vojna, su veoma intenzivno angažovane na ustanovljavanju svih okolnosti, a detalje na tu temu će iskazati predsednik Srbije nakon Saveta za bezbednost koji će biti održan sutra", dodao je Željski.

Podsetio je da je BIA dužna da radi usključivo u interesu samo svoje zemlje, a ne drugih zemalja.

"Veoma je važno naglasiti u ovom trenutku da obaveštajni subverzivni rad koji se odvija na teritoriji Republike Srbije, a on se de fakto odvija, ne treba nikako vezivati samo za Rusku Federaciju. Naprotiv, i druge velike sile, poput SAD, Velike Britanije i Francuske, ali i regionalni igrači, spomenuću samo Hrvatsku i Albaniju, veoma intenzivno rade na ostvarivanju svojih interesa, što je uvek u međunarodnim odnosima i politici očekivano", objasnio je Željski.

Naglasio je da su oni tu da se takvim oblicima bez izuzetka suprotstave.

"Sve mere koje su u nadležnosti BIA i VBA u ovom konkretnom slučaju se veoma intenzivno preduzimaju i biće preduzete na tom profesionalnom planu maksimalno odgovorno i blagovremeno", dodao je Željski.

"O tim merama, kao i merama koje će svakako naša država na političkom planu preduzeti sutra će detaljnije govoriti predsednik Srbije", zaključio je Željski.

On je gostovao i u emisiji Oko magazin na RTS-u i tom prilikom je naveo da u ovom trenutku na teritoriji Srbije deluje veliki broj obaveštajno-bezbednosnih sistema, među kojima su sistemi velikih država kao SAD, Rusije, Velike Britanije i Kine ali i zemlja iz okruženja, kao što su Albanija ii Hrvatska.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je u skupštinskom holu da se rano jutros videla sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i da je on, kao vrhovni komandant Vojske, naložio VBA da istraži aferu.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da Vučić prikuplja informacije, dodavši da očekuje da u toku sutrašnjeg dana pozove i okupi sve šefove obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi, kao i načelnika Generalštaba Vojske Srbije. 

Blic je ranije naveo da je na snimku ruski diplomata i pripadnik vojne obaveštajne službe Georgij Kleban. On na snimku daje novac jednom, navodno visokopozicioniranom, zvaničniku Srbije.

broj komentara 13 pošalji komentar
(četvrtak, 21. nov 2019, 09:22) - Бане [neregistrovani]

Дискреција

Јасно је да је реч о "врхунској шпијунској активности". На улици, после тога у кафеу, кеса око (40х30)cm ....... Решење афере лежи у одговору на питање: Коме највише иде у прилог ово што је понуђено српској и светској јавности ? Размишљајте ..............

(sreda, 20. nov 2019, 19:04) - anonymous [neregistrovani]

DrMr odgovor

nije problem savremene tehnike vec gde i kako se ovo dogadjalo na otvorenom i javnom mestu
ni drog dileri a kamoli spijuni da tako to urade.

(sreda, 20. nov 2019, 17:58) - anonymous [neregistrovani]

Spijuni

Oni su ovog bas pratili i slusali i snimali.

(sreda, 20. nov 2019, 17:25) - anonymous [neregistrovani]

Treba samo videti

Treba samo videli u ciju korist i na ciju stetu ide sve ovo, od kada datira snimak i zasto je sada plasiran?!!

(sreda, 20. nov 2019, 17:07) - anonymous [neregistrovani]

Problem

Ako je sve tacno. Nemam razlog da sumnjam. Mi smo u velikom problemu. Neko nekom ne veruje. Verovatno sa razlogom. No spiunaza je normalna pojava.

(sreda, 20. nov 2019, 16:48) - DrMr [neregistrovani]

Komentatori

Jel vi znate da postoje kamere visoke rezolucije koje se nose na prstu ruke,u obliku prstena?Da je sa tim kamerama moguce snimati svuda i na svakom mestu.Ne samo takve,svih mogucih oblika koje se nose kao nakit.Ne znate na koji je nacin napravljen snimak,a komentarisete da je sve izvedeno amaterski.Svasta od vas.

(sreda, 20. nov 2019, 16:34) - anonymous [neregistrovani]

previse

naivno za tako nesto.

(sreda, 20. nov 2019, 16:17) - anonymous [neregistrovani]

Spijuni

bas tako se i radi na ulici nocu

(sreda, 20. nov 2019, 15:06) - anonymous [neregistrovani]

Шпијуни

Нато и нема потребе да овде шпијунира.

(sreda, 20. nov 2019, 14:41) - Djordje [neregistrovani]

Nato?

NATO? Jel to mislis na ovog Rusa?