"NATO neće vršiti pritisak na Srbiju da se pridruži"

NATO nikad neće vršiti pritisak na Srbiju da mu se pridruži, poručio je pomoćnik generalnog sekretara NATO-a za javnu diplomatiju Tačam Ildem na konferenciji "Prolazimo kroz zidove", koju organizuje Centar za evroatlantske studije, u okviru Sedme Beogradske NATO nedelje.

Tačam Ildem je istakao da Alijansa podržava pregovore između Beograda i Prištine i predstavlja regionalno prisustvo u obliku Kfora na KiM.

"Želimo stabilan, bezbedan i napredan Zapadni Balkan", rekao je Ildem.

Dva su, kako kaže, ključna razloga za to.

"Prvo, delimo sa vama vaše viđanje demokratije i dobrosusedskih odnosa sa drugom zemljama i međunarodnim organizacijama. Drugo, kad su susedi NATO-a bezbedni i stabilni i mi smo stabilni i bezbedni", naglasio je Ildem.

Prema njegovim rečima, NATO shvata teret koji Srbija nosi u očuvanju regionalne stabilnosti i podržava njene ambicije za bližu integraciju sa EU.

"Shvatamo odluku da postanete partner NATO-a, ali da ne tražite članstvo", rekao je Ildem.

Ildem je istakao da NATO ne govori svojim partnerima šta da rade, već samo omogućava dijalog po pitanjima sigurnosnih izazova.

Dodao je da NATO i njegove članice u potpunosti razumeju pravo svih zemalja da vode sopstvenu bezbednosnu politiku i da donose odluke o tome kako će je primeniti.

To, kako je napomenuo, uključuje i pravo da zemlja da donese odluku do koje mere će biti angažovana u saradnji sa NATO.

NATO, kako je istakao, shvata da je kontroverzan u Srbiji jer su sećanja na vazdušnu kampanju 1999. godine i dalje bolna za mnoge, pogotovo za one koji izgubili voljene.

"NATO kampanja nikad nije bila protiv srpskog naroda, već u cilju zaštite civila", tvrdi Ildem i dodaje da je svaki nevini život koji je izgubljen tragedija zbog koje žale.

Milić: "Mini Šengen" dobra inicijativa za ceo Zapadni Balkan

Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić ocenila je "mini Šengen" kao dobru inicijativu za ceo Zapadni Balkan.

Prema njenim rečima, u jeku nadmetanja globalnih sila i velikih izazova unutar EU i SAD, te hladnih tuševa oko izvesnosti proširenja EU, regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu dobija novi podsticaj zahvaljujući politčkom vođstvu Aleksandra Vučića, Zorana Zaeva i Edija Rame, iskazanom odlukama koju su doneli na nedavno održanom skupu u Ohridu.

"Olakšavanjem kretanja ljudi, roba i usluga i ujednačavanjem radnog i drugih zakonodavstava između naše tri zemlje, ''mini Šengen'' zasigurno je dobra inicijativa za ceo Zapadni Balkan. CEAS se nada da će joj se i ostale zemlje regiona pridružiti", poručila je Milić.

Ipak, navela je da nije dobro što nastavak dijaloga Beograda i Prištine kasni i pored, kako je naglasila, iskazane konstruktivnosti Srbije, zbog jednostranih akata Prištine i neispunjavanja ranije dogovorenog u dijalogu.

Naglasila je i da u još uvek loše trendove u regionu spada činjenica da vlast u BiH, više od godinu dana posle izbora, nije konstituisana.

Milić je rekla da je Srbija u poslednjih par godina značajno ojačala bilateralnu saradnju sa zemljama članicama NATO centralne i jugoistočne Evrope. 

broj komentara 5 pošalji komentar
(sreda, 13. nov 2019, 14:08) - Otac Makarije [neregistrovani]

NATO

Hahaha bas me je nasmejao ovaj naslov!!!NATO nece vrsiti pritisak na Srbiju isto kao sto nije vrsio na Makedoniju,Crnu Goru,evo sada i BiH,,,,hahaha

(sreda, 13. nov 2019, 13:38) - Janicko [neregistrovani]

Ma nemoj!

Stitili civile tako sto ste rusili mostove,razarali fabrike,zagadjivali Srbiju osiromasenim uranom,pritom i ubijali civile.Kakva zastita civila? Jedini cilj imao je NATO da stvori jos jednu albansku drzavu na teritoriji Srbije,mislili ste da ce Srbija to olako prihvatiti,prevarili ste se.

(sreda, 13. nov 2019, 13:09) - anonymous [neregistrovani]

"Prolazimo kroz zidove'

Lepo vi to nazvaste. Vase rakete i bombe naravno da prolaze kroz zidove svakog ko vam nije po volji.

(sreda, 13. nov 2019, 12:52) - anonymous [neregistrovani]

Nato!

Srbiju ne bi trebao da pominje ,nego da se stidi.

(sreda, 13. nov 2019, 12:33) - HN [neregistrovani]

Nikad

Вршио или не вршио притисак, Србија се никада неће укључити у НАТО!