Vučić posle sastanka sa Makronom: Srdačan, dobar, otvoren i prijateljski razgovor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Parizu da je imao "veoma srdačan, dobar, otvoren i prijateljski razgovor" sa šefom francuske države Emanuelom Makronom.

Emanuel Makron je, prema Vučićevim rečima, želeo najpre da čuje predsednika Srbije, a on je, kako je istakao, rekao da bismo želeli jasno da nam se kaže šta možemo da očekujemo i čemu možemo da se nadamo u budućnosti kada je reč o evropskim integracijama.

Vučić je u izjavi novinarima rekao da je izložio Makronu detalje inicijative sa Severnom Makedonijom i Albanijom o "mini šengenu".

Makron ga je pitao da li očekuje i druge zemlje regiona u toj inicijativi, a Vučić mu je preneo da se tome nada.

Vučić je uveren da će Makron i javno podržati tu inicijativu.

Preneo je da je večeru koju je Makron ranije priredio za učesnike Pariskog foruma o miru iskoristio za razgovor sa mnogim zvaničnicima iz različitih delova sveta, kao i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, sa kojim je razgovarao, pre svega, o Kosovu.

"Najpre sam bio na svečanoj večeri koju je Makron organizovao za sve goste Foruma mira, na kojoj su bili gotovo svi iz regiona. Video sam Komšića iz BiH, Pendarovskog iz Severne Makedonijei, a video sam i Tačija. Ja sam pre svega imao mnogo dobrih razgovora sa prijateljima iz Konga, Jermenije, Nigera, i mnogim drugim afričkim i azijskim prijateljima. Razgovarali smo ne samo o podršci teritorijalnom integritetu Srbije, već i o saradnji i povećanju trgovinske razmene. Pričao sam dugo i sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom o situaciji na Kosovu", preneo je Vučić, dodajući da je sat i po koliko je trajala večera iskoristio da obavi razgovore s ljudima iz različitih delova sveta.

Potom je, kako je dodao, imao dug bilateralni sastanak s Makronom, koji je prekinut samo zbog telefonskog poziva američkog predsednika Donalda Trampa.

Razgovor s Makronom u tri dela 

Taj razgovor Vučić je podelio u tri dela. Prvi kako je ukazao, ticao se sveukupne budućnosti Evrope i šta mi možemo da očekujemo.

"Reč koju sam koristio u tome je bila ‘jasnoća’, šta možemo da očekujemo i čemu da se nadamo u budućnosti", kazao je Vučić.

On je ukazao na to da se Srbija od 2000. godine nalazi na evropskom putu.

"Dve hiljade treće smo ušli u kampanju, posebno posle smrti Zorana Đinđića, prema kojoj je trebalo da uđemo u EU 2007. godine, a iz političkih razloga pustili su Bugarsku i Rumuniju, iako nisu bile spremne. Danas je 2019. godina, i iako smo otvorili pristupne pregovore pre šest godina, i otvaramo godišnje po 2, iako smo spremni za četiri poglavlja, promenjena su pravila koja se odnose na nas. A to je da u svakom trenutku mogu kroz poglavlja 23 i 24 da vas ograničavaju. Imaju mogućnost suspenzije i reverzibiliteta, ali to ne koriste. Ovako vas ostave da se nadate brzom napretku", objasnio je Vučić.

U drugom delu razgovora zatražio je podršku Makrona regionalnoj inicijativi Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

"Molio sam Makrona za podršku i uveran sam da ćemo je dobiti javno, jer je incijativa zasnovana na četiri važne slobode koje promoviše EU, a koje su univerzalne. Pokazao sam i šta je je ocenila Svetska banka. Dobili smo zvanični podatak Svetske banke da bi, ako bi u inicijativi imali zapadnobalkansku šestorku, zajednička ušteda iznosila 3,5 milijarde evra, a samo za Srbiju 1,5 milijardi. On me je pitao 'planiraš li i očekuješ li i druge', a ja sam odgovorio 'nadamo se'", preneo je Vučić.

On je istakao da se radi o ogromnoj uštedi i da 1,5 milijardi evra za Srbiju znači deset odsto povećanje penzija i 16 odsto povećanja plata odmah.

Makron veruje da je kompromis moguć 

Treći deo razgovora posvećen je i odnosu sa Prištinom.

"Evropa čeka formiranje vlade u Prištini. Verujem da će potom pozvati i jedne i druge da se razgovara i pronađe neki kompromis. Nisam siguran da će biti lako, ali Makron veruje da u ono o čemu smo govorili u Beogradu, a to je da je moguće naći kompromisno rešenje", naglasio je on.

Takođe, kako dodaje, razgovarali su i o nekim drugim temama.

Tako je preneo Makronu da Srbija nema problema s njegovom otvorenošću i da njegovi intervjui ne smetaju.

"Bolje da stvari raščistimo ranije nego kasnije. Bolje da znamo na čemu smo nego da se lažemo", rekao je Vučić.

On je istakao da, ma šta pričali ekstremni nacionalisti, ne možemo lako da preživimo bez EU, ne zbog pomoći koju dobijamo već zato što je naša privreda oslonjena na Uniju.

S druge strane, kako kaže, po prvi put se dešava da raste broj onih koji su direktno protiv EU i da je broj protivnika i pristalica gotovo izjednačen.

Za to, podvlači, ne može samo Srbija biti kriva, te da EU mora razmisliti koliko je doprinela svemu tome nejasnim porukama.

Ukazao je i na to da je i Makronu rekao da, kada pita da li EU može da garantuje da će Srbija, ako reši problem Kosova i neke druge, ući u EU 2025. godine, i da na to nije dobijao nikakav odgovor.

"Oni su sami dali rok. Želimo da znamo kada i šta, kako bismo mogli narodu da kažemo", istakao je on.

Vučić je ukazao da o zaključcima razgovora, koji su bili konkretni i dobri, ne može da govori, ali je naveo da Makron odlično razume situaciju.

"Nastavili bismo još da pričamo da ga nije Tramp zvao. Sat vremena imati bilateralni razgovor s Makronom posle večere je ogromna čast za našu zemlju. Srećan sam što mogu da predstavljam tako dobru i vrednu zemlju. Makron nas je odveo u posebnu salu 'Pikaso', gde uvek obavlja bilateralne razgovore, a ne negde usput na marginama, kako s nekim drugima to radi", preneo je on.

Istakao je da su dogovorili da do decembra obave veliki telefonski razgovor posle formiranja vlade u Prištini, da bi Makron čuo njegovo mišljenje, i da isplaniraju susret u januaru.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 12. nov 2019, 16:13) - anonymous [neregistrovani]

makron

Vrlo znacajan razgovor dva prijatelja o vaznom pitanju, Vucic je pametan i zna sta zeli, narod se uzda u njegove poteze. Makron je iskreni prijatelj Srbije, bio i ostao.

(utorak, 12. nov 2019, 14:18) - Milica [neregistrovani]

Prijatelji

Zaista se ništa drugačije nije ni očekivalo od susreta, još od posete Makrona Srbiji, ovo je preraslo zaista u jedan pravi prijateljski odnos.

(utorak, 12. nov 2019, 12:00) - milan [neregistrovani]

Pokojni Miteran

"...dok budem ja živ, francuski vojnik neće pucati u srpskog
vojnika...!"

Posle njegove smrti, francuski vojnici su pucali u srpske
vojnike 1999 godine.

(utorak, 12. nov 2019, 11:33) - Dana [neregistrovani]

Saradnja

Trodnevna poseta Parizu za nasu zemlju po mnogim pitanjima bice od velikog znacaja.

(utorak, 12. nov 2019, 10:26) - anonymous [neregistrovani]

Sta reci

Srbija dobro pamti Francuze od 1991.god. do 1999.god.Nazalost njihova politika prema nama je bila anti srpska.Od njih nista dobro ne ocekujem .Kusner,Sirak,Beli slemovi,Lekari bez granica...Zapamtite Srbija je za njih nepozeljna.

(utorak, 12. nov 2019, 08:35) - anonymous [neregistrovani]

Zapamti Vučiću

U politici nema prijatelja, nego samo privremenih saveznika. Pogotovo za nas, i na zapadu.