Dačić: Nisu hteli previše da se zalažu za ukidanje taksi

Navršilo se godinu dana otkako je na snagu stupila taksa Prištine na srpsku robu najpre od 10 odsto, a 12 dana kasnije i celih 100 odsto. Osim što je nanela veliku ekonomsku štetu sa obe strane administrativne linije, ta mera blokirala je i dijalog Beograda i Prištine. Ivica Dačić je poručio da Srbija želi komprimis, ali da ne pristaje na necivilizacijske jednostrane akte.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da nije bilo razloga za uvođenje necivilizacijske mere kakve su takse, a da je povod za Prištinu bilo glasanje u Interpolu.

"Oni imaju objektivan problem jer nemaju dovoljno veliku podršku da budu članice međunarodnih organizacija. Članstvo u Interpolu im ne treba za borbu protiv kriminala, već da pokažu da su suverena država", rekao je Dačić.

U Prištini su rekli da su takse uvedene jer je Beograd radio na povlačenju priznanja Kosova, na šta je Dačić rekao da nikada nije ni bio plan da se Prištini pomogne.

"To im je bio povod za takse, ali zašto se to odnosi i na BiH, oni nemaju veze sa Interpolom", rekao je Dačić.

Tom političkom igrom su, ističe, nanete velike štete srpskoj privredi, ali i građanima na Kosmetu koji moraju da kupuju skuplju robu.

"Očekivali smo da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak da se ukinu takse, ali o kakvom uticaju da pričamo kada nakon godinu dana takse i dalje ostaju. Nisu hteli da se previše zalažu da se ukinu, to govori dovoljno o tome da su dvostruki standardi", rekao je šef srpske diplomatije.

Podseća da je ukidanje taksi ključan preduslov za dijalog.

"Oni su ubili dijalog uvođenjem taksi. Tek kada budu ukinute, dijalog može biti nastavljen. Kada i da li će se desiti, bez obzira na promene u vladi u Prištini prerano je da se govori", ocenio je Dačić.

Poručuje da Beograd nastavlja svoju politiku. "Želimo kompromis, ali ne pristajemo na necivilizacijske jednostrane akte", zaključio je Dačić.

broj komentara 5 pošalji komentar
(subota, 09. nov 2019, 21:45) - anonymous [neregistrovani]

Шта је са ЦЕФТА

уговором, хоће ли да следе санкције и када?

(subota, 09. nov 2019, 20:58) - anonymous [neregistrovani]

Ko zna za sta je to dobro....

Jedna mongolska poslovica kaze da kad mislis da te je snasla najveca nesreca moze ispasti kao najbolja sreca, i obrnuto,kad mislis da da ti je neka situacija srecna,moze ispasti nesrecna.Nikad se ne zna.
Zato mislim da ova NATO agresija na Srbiju i otimanje KosMeta,kao i ove ek. sankcije za koje sada mislimo da su nesreca,mogu se,jednog dana,zavrsiti srecnim krajem.To nam se desavalo i do sada u istoriji prilikom mnogih okupacija srpskih zemalja i uspjesnih pobjeda nad okupatorom i vracanja istih.A,istorija se ponavlja.I vec danas se nazire kraj moci okupacionih snaga na srpskim zemljama.
Dogodine u Prizrenu,kao sto su Jevreji 2000 godina govorili dogodine u Jerusalemu,i vratili se.

(subota, 09. nov 2019, 19:25) - Srbin iz Nemačke [neregistrovani]

Dosta više o taksama

Dobili smo mnogo veće tržište, ima drugih načina da pomognemo Srbima na KiM. Sami će sabe da unište

(subota, 09. nov 2019, 17:38) - J.Veličković [neregistrovani]

Povlačenje taksi

Sigurno da treba nastaviti sa akcijama za povlačenje priznanja Kosova kao države sve dok i jedna zemlja to ne uradi.

(subota, 09. nov 2019, 15:39) - Nik [neregistrovani]

Jasta

A gde su kontramere koje ste najavljivali,?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">