Jevtić: Srpska lista ima pravo da bude deo institucija

Predstavnici srpske liste ne jure u Vladu Kosova, ali zakoni su jasni, da to bez Srpske liste nije moguće, kaže za RTS potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić. Primarni cilj je stabilnost na Kosovu i Metohiji, kaže Jevtić i najavljuje da će o daljem delovanju danas razgovarati sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

"Zakoni su vrlo jasni, i Srpska lista je pobednik izbora unutar srpske zajednice i kao takva ima ekskluzivno pravo da bude deo institucija", rekao je u Jevtić u Dnevniku RTS-a.

Jevtić je rekao da Srpska lista ne trči da bude deo Vlade, nego da gleda šta je interes srpskog naroda.

"Mi ćemo na ovu temu i na druge teme i danas biti u prilici da razgovaramo sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju, i predočićemo ono što je važno, kako bi zajednički doneli odluku o našem budućem delovanju", naveo je Jevtić.

Jevtić je ocenio da poruke koje šalje Aljbin Kurti ne ohrabruju i da predstavljaju povratak u devedesete.

"Biće interesantno videti način na koji će on kao budući predsednik vlade delovati. Jedno je biti predsednik partije koja ima tako radikalne stavove kao što ima 'Samoopredeljenje', drugo je kada budete predsednik vlade, pa u toj vladi imate one koji drugačije misle od vas", smatra Dalibor Jevtić.

Kada je reč o reciprocitetu koji je Kurti najavio, Jevtić je naveo da niko ne zna šta to znači i koliko će to uticati na odnose.

"Takse se moraju ukinuti, ali ako sada uvodite neke mere koje gospodin Kurti najavljuje to znači da ćemo doći u situaciju koja će možda biti teža u odnosu na same odluke oko taksi", kazao je Jevtić.

Jevtić je istakao da ono što Kurti priča ne ohrabruje ni nastavak dijaloga u Briselu.

"Ono o čemu on govori i način na koji govori ukazuje na to da ni on ne želi dijalog, da ni on ne želi da se problemi rešavaju, već nameće neka nova pitanja i neke nove probleme koji će samo dalje opteretiti odnose dva naroda", naveo je Dalibor Jevtić. 

broj komentara 8 pošalji komentar
(petak, 08. nov 2019, 05:50) - Natasa [neregistrovani]

Vucic

Srpska lista ima našu podršku!

(četvrtak, 07. nov 2019, 23:55) - Tina [neregistrovani]

Podrska

Puna podrska Srpskoj listi.

(četvrtak, 07. nov 2019, 23:41) - miki [neregistrovani]

saradnja

Srpska lista je dobila ogromnu vecinu na Kosovskim izborima i Albanci to moraju da postuju ma koliko da su navijali za drugu politicku opciju sto znaci da moraju imati ulogu u opstinskim organima vlasti.

(četvrtak, 07. nov 2019, 13:09) - Nemo [neregistrovani]

Пловити се мора

...али не морамо да се позивамо на законе КиМ, да их тумачимо и боримо се за њихово спровођење - ово стање мора да се преживи и тачка. О томе се не прича, на томе се ради. Још је стари грчки мудрац записао 'о непријатељу се не разговара, о њему се мисли'.

(četvrtak, 07. nov 2019, 12:37) - MARIJA [neregistrovani]

srpska lista

Srpska lista je osvojila većinu na izborima,potpuno je logično da učestvuje u svim političkim pitanjima.

(četvrtak, 07. nov 2019, 10:48) - anonymous [neregistrovani]

komentar

Mislite valjda na tzv kosovske institucije.Srpska lista (ili neka druga lista Srba) bi u sustini u nekim legalnim institucijama KiM morala imati posebna prava.koja bi podrazumevala i pravo veta.

(četvrtak, 07. nov 2019, 09:37) - OM [neregistrovani]

Komentar

Srpska lista je na izborima osvojila ubedljivu i još veću podršku nego na prethodnim, te je samim tim stekla pravo da bude deo vlade tzv. Kosova, svidelo se to Albancima ili ne.

(četvrtak, 07. nov 2019, 09:28) - anonymous [neregistrovani]

Kojih institucija????

Mene samo zanima kojih institucija?