Metju Palmer – rečeno i prećutano u Prištini i Beogradu

Srbija ne može u Evropsku uniju ako ne prizna Kosovo. Do sada nijedan američki zvaničnik nije izgovorio tako eksplicitnu rečenicu kao, nedavno u Prištini, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan. Metju Palmer bio je u Beogradu, ali poruku iz Prištine nije pominjao. Međutim, posle sastanka sa predsednikom Vučićem čula se rečenica – uskoro bi moglo da dođe do dijaloga Beograda i Prištine. Šta govore poruke Metjua Palmera iz Prištine i Beograda?

Posle opširnog obraćanja u Prištini, zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država Metju Palmer – znatno manje rečit u Beogradu.

U nekoliko rečenica, koje je izgovorio na srpskom jeziku, Palmer je pojasnio da SAD podržava evropsku perspektivu ne samo Srbije nego Zapadnog Balkana i kritikovao Evropsku uniju što nije otvorila pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Za Beograd važna poruka – uspeh Srpske liste na kosovskim izborima mora se uvažiti.

Predsednik Srbije zadovoljan je razgovorima sa američkim zvaničnikom. Kaže razmotrena su sporna pitanja, traže se rešenja koja bi bila prihvatljiva i Srbiji i Sjedinjenim Državama i, što je najvažnije, u naredna dva do tri meseca mogli bi da se stvore uslovi za nastavak pregovora sa Prištinom u kojima je srpska strana spremna na kompromis, ali ne i na sopstveno unižavanje.

Vučić primećuje da detalji kao što je natalijina ramonda na reveru američkog zvaničnika, pa i podatak da je pradeda njegove supruge učestvovao na Solunskom frontu, svedoče o nekadašnjem savezništvu Srbije i Sjedinjenih Država. Da se Beograd neće suprotstavljati Vašingtonu – to je, smatraju analitičari, važna poruka sastanka, ali i obraćanja medijima. Uz, naravno, najavu nastavka dijaloga.

"Čini mi se da smo čuli jednu stvar koja je jako bitna – da će doći do deblokade dijaloga Beograda i Prištine i to je ključna poruka", kaže Dragan Đukanović, predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor Fakulteta političkih nauka.

Ipak, nemoguće je ne primetiti da su poruke koje Palmer izgovorio u Prištini bile daleko konkretnije. Tada smo čuli i da Srbija ne može u Evropsku uniju bez priznanja nezavisnosti Kosova. Tu rečenicu Palmer nije ponovio u obraćanju u Beogradu. Ovdašnji govor bio je najblaže rečeno – uzdržan.

Razlog za to, uslovno rečeno, Palmerovo prilagođavanje stavovima domaćina, Đukanović objašnjava činjenicom da se nalazimo u osetljivoj fazi u kojoj se "ne otkrivaju sve karte".

"To je posledica kompleksne situacije, jer nikada nismo imali dva predstavnika – i Stejt department i predsednik SAD imaju svoje specijalne predstavnike za isto pitanje i nikom verovatno nije jasno kakvu će ulogu imati Metju Palmer kada se ukinu takse i kada dođe do dijaloga Beograda i Prištine", kaže politički analitičar Nemanja Starović.

Kada dođe do nastavka dijaloga, Starović tu vidi dve moguće opcije – jedna je da se stanje vrati u period iz 2013. i, kako kaže, "konstruktivnu dvosmislenost" koja bi značila da nijedna strana ne da previše i da se razgovara o tehničkim pitanjima, a ne o statusu.

Ali, kaže, moguć je i ambiciozniji pristup koji bi značio da se u toku nekoliko meseci reše brojna pitanja uključujući i status. Ako do toga dođe, smatra Starović, ključnu ulogu imaće Ričard Grenel, izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa, a ne Palmer.

Sama činjenica da Sjedinjene Države imaju dva predstavnika za istu temu govori koliko im je važna i da žele što pre da je reše. Bez obzira što se u javnosti čuju stavovi da je Palmer predstavnik onoga što se naziva duboka država, a da je Grenel "Trampov čovek" i da je njegova poruka za Srbiju važnija – politika Sjedinjenih Država, ocena je, neće se menjati.

Profesor FPN-a Đukanović primećuje da se stavovi Grenela i Palmera možda razlikuju u nekim finesama, ali da se podudaraju u najvažnijem – "strateški interes je da dođe do okončanja dijaloga Beograda i Prištine".

Rečeno u Prištini, prećutano u Beogradu. Ipak, posle formiranja vlasti u Prištini i posle parlamentarnih izbora u Beogradu, neće biti prostora za taktiziranje u nastupu. Od Grenela i Palmera najverovatnije nas očekuje jasna retorika.

broj komentara 24 pošalji komentar
(sreda, 06. nov 2019, 04:44) - anonymous [neregistrovani]

Metju Palmer

G. Palmer Srbija nije u Americi ili negde na drugom mestu. Ona je I pre vas BILA U EVROPI ! Nemojte se zamajavati izmisljenim terminima!

(utorak, 05. nov 2019, 15:13) - Томислав Штутгарт [neregistrovani]

Боже Драги!!!

Боже Драги, толико Прелепих
Коментара сваки Коментар је је
на правом месту морам да признам
да овако нешто одавно нисам доживео.
Драги Коментатори само тако наставите
и будите Срдачно поздрављени од Томислава
из Штутгарта наравно и велики Поздрав РТС-у
за објављивање ових Коментара.

(utorak, 05. nov 2019, 14:50) - Еон [neregistrovani]

1244

Грешка је била када смо пристали да се дијалог о Косову пренесе из УН у Брисел и ради под покровитељством земаља које су признале Косово, дакле инсистирати да се питање Косова врати у УН и инсистирати на резолуцији 1244 коју су и Американци потписали. Тражити да се у арбитражу укључе и нама пријатељске земље а и оне које нису признале Косовску независност а ако не буде резултата позитивних по нас, замрзнути статус и решавати кад дођу повољнија времена, за 10, 20 50 година а до тада не признавати Косово, трудити се да се побољша положај нашег народа тамо па и албанског народа који је у тешкој ситуацији у канџама сопственог корумпираног руководства.
Видите, и на Кипру имамо замрзнути конфликт па живе и добро им иде.
Јевреји су 2000 година сањали и дочекали да се формира Израел и Поздрављали се са ''Догодине у Јерусалиму''
Дакле само мудро, тражити пријатеље и савеунике, инсистирати на правди и праву и јачати Србију. Од повијања моћницима нема ништа !

(utorak, 05. nov 2019, 14:47) - anonymous [neregistrovani]

Nema rješenje za Kosovo

Pravno obavezujući sporazum o normalizaciji nije moguće postići iz samo jednog razloga. Za SAD nezavisnost i teritorijalni integritet Kosova su neupitni. SAD posmatra pregovore iskljucivo u cilju priznanja Kosova. Ovaj stav SAD onemogućava dijalog i budući sporazum. SAD su glavna kočnica sporazuma.

(utorak, 05. nov 2019, 13:50) - глас разума [neregistrovani]

Коме ми то треба да верујемо?

Онима што нам већ 20година постављају нове и нове услове за ЕУ, онима који направише и гарантоваше многе споразме, па тако и бриселски, а у којима смо само ми испунили све обавезе док друга страна није ни једну? Треба им лепо рећи, не, нећемо никад признати тзв. Косово, а и баш нас брига да ли ћете нас примити у ЕУ или не, то је ионако пропали пројекат, чим Британци излазе из њега. Нећемо рат, нећемо сукобе, спремни смо за разговоре, преговоре и договоре, али договорати се може само са поузданим партнерима чија реч и потпис нешто и значе... дакле најпре да се испуни све из досадашњих споразума, па можемо наставити дијалог, у супротном не знам о чему би то разговарали и каквог би то све смисла имало, кад они други ништа не испуне?

(utorak, 05. nov 2019, 13:43) - anonymous [neregistrovani]

Sta je sledece

Srbija je izrucila Mlosevica, Mladica, Karadzica, pa je nisu primili a da ne govorim o srpskom Kosovu koje su oteli za zapadne interese.Srbija je u Evropi.Evropska unija ce proci gore nego vestacka Jugoslavija koja je skratila srpske granice.Mogu samo da zamislim da smo u eu kako bi Srbiju cepali po njihovom interesu.

(utorak, 05. nov 2019, 13:39) - anonymous [neregistrovani]

1244

1244!!!

(utorak, 05. nov 2019, 13:19) - anonymous [neregistrovani]

Ma dobro vi pisete

Mislim na komentatore.Samo ne znam kako cemo da osvestimo politicku elitu. I jedni drugi su za EU,ali sad moraju da cute.Ode mast u propast.

(utorak, 05. nov 2019, 13:12) - anonymous [neregistrovani]

Strpljivo

Najbolje, po mome, je da kazemo da necemo priznati Kosovo, makar nikad ne usli u EU.Lako moze da se desi na nas ne prime i sa priznavanjem.Jer postoje raznorazne ''potraznje'' od susednih zemalja, koje nas mogu blokirati u nedogled.Ako nas osete slabim, rasparace Srbiju kao niko do sad.Odlucnost i odbrana nacionalnih interesa su sada najznacaniji.Ali nisam siguran u pouzdanost naseg vrha po tom pitanju.

(utorak, 05. nov 2019, 12:47) - anonymous [neregistrovani]

HMM

Neko od analitičara reče -"vraćanje na 2013."!A Briselski sporazum i sve ono što smo dali,a za uzvrat nismo dobili ništa?Da li to znači da na severu KiM peravosudje se vraća u srpske ruke, policija takodje, teritorijalna odbrana, pitanja telefonskog saobraćaja, rušenje graničnih(administrativnih) punktova...I da ne nabrajam više.Ako je tako, onda je okej, ali se plašim da će od početka krenuti samo ono vezano za obaveze Prištine poput Zajednice srpskih opština.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">