Brnabić i Medvedev položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda

Polaganjem venaca na Spomen-groblju oslobodilaca Beograda i Spomenik crvenoarmejcu, premijeri Srbije i Rusije, Ana Brnabić i Dmitrij Medvedev, odali su počast stradalima u borbi za oslobođenje Beograda u Drugom svetskom ratu.

Premijere su, na Novom groblju, dočekali počasna jedinica garde Vojske Srbije, deca iz Ruskog doma u Beogradu i predstavnici ruske organizacije "Volonteri pobede" sa koordinatorima iz Srbije, a reč je o organizaciji koja pomaže veteranima koji su oslobađali Beograd i Evropu od fašista u Drugom svetskom ratu.

Uz intoniranje himni Srbije i Rusije, Brnabić i Medvedev su najpre položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944, na jednom od venaca je pisalo "Oslobodiocima Beograda predsednik vlade Ana Brnabić", a na drugom, na ruskom jeziku, "Od predsednika vlade Ruske Federacije".

Dvoje premijera zatim su položili vence i na Spomenik crvenoarmejcu, koji je podignut u čast ruskih vojnika palih za slobodu Beograda.

Na jednom vencu je pisalo "Hrabrim ruskim saborcima predsednik vlade Ana Brnabić", a na drugom, na ruskom, "Od predsednika vlade Ruske Federacije".

Premijeri dve zemlje su se potom upisali u knjigu počasnih gostiju.

Nakon upisivanja u knjigu gostiju, premijeri su porazgovarali sa decom koja su ih dočekala i poručili im da je važno da se čuva sećanje na stradale u Drugom svetskom ratu, te da je posebno važno da se i mlađe generacije upoznaju sa žrtvama koje su podneli hrabri vojnici u borbama.

Od predstavnika organizacije "Volonteri pobede" na poklon su dobili rančeve, u kojima se nalaze majica, duks i kačket sa grbom te ogranizacije.

Polaganju venaca prisustvovali su i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

Groblje oslobodilaca Beograda 1944. je spomen-groblje posvećeno jugoslovenskim i sovjetskim borcima poginulim u borbama za oslobođenje Beograda, oktobra 1944. godine.

Otvoreno je 20. oktobra 1954. godine povodom desetogodišnjice oslobođenja, a na njemu je sahranjeno 1.395 boraca NOV i POJ i 818 boraca Crvene armije.

Groblje predstavlja prvi memorijalni kompleks izgrađen u Beogradu, nakon završetka Drugog svetskog rata.

Na ulazu u groblje nalazi se monumentalna kapija sa reljefima, koji su delo vajara Radete Stankovića, dok se u samom parku nalazi skulptura "Crvenoarmejac".

Od otvaranja 1954. godine, na groblju se svakog 20. oktobra polažu venci povodom Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, kao i 9. maja povodom Dana pobede na fašizmom.

Povodom 65. godišnjice oslobođenja Beograda, 2009. godine, groblje je bilo detaljno uređeno i obnovljeno, a od juče je puštena u rad i trobojna rasveta.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 19. okt 2019, 19:58) - ,," [neregistrovani]

Вечна је Слава Нашим Ослободиоцима

Хвала Русији и Руском Народу за Помоћ у Ослобађању.

Да Нам Живи Српски и Руски Народ!
Да Нам Живе Србија и Русија!


][
][

div id="adoceanrsvdcfhklggd">