"Alergija" na glasove iz centralne Srbije

U Prištini je prekinuto brojanje glasačkih listića iz centralne Srbije pristiglih poštom, pošto su albanski članovi tima za brojanje prijavili čudan miris koverti sa glasovima i da imaju svrab na rukama, sumnjajući na trovanje. Srpski članovi centralne izborne komisije kažu da se radi o izmišljotini kako bi se glasovi ostavili nezaštićeni i da njima može da se manipuliše. Kosovska Centralna izborna komisija odlučila je da glasovi iz centralne Srbije ne budu brojani sve dok policija i istražni organi ne urade analizu

Srpskog člana Centralne izborne komisije Stevana Veselinovića, koji je ukazao na mogućnost manipulacije glasovima iz centralne Srbije, nekoliko sati zadržala je policija.

Veselinović je pušten, ali nije poznato da li će prema njemu biti pokrenut dalji postupak.

Ono što znamo je da mu je oduzet telefon.

Veselinović je alarmirao javnost zbog navodnog trovanja albanskih članova tima za brojanje glasova zapravo farsa i da sumnja u mogućnost manipulacije glasovima iz centralne Srbije.

Kosovska Centralna izborna komisija odlučila je da glasovi iz centralne Srbije ne budu brojani sve dok policija i istražni organi ne urade analizu u kakvom su stanju, pošto su tokom dodira sa tim glasova, pojedini albanski članovi tela za brojanje prijavili neprijatne mirise, svrab i sumnju na trovanje.

Lekarskim pregledom, međutim, utvrđeno je da nema tragova trovanja i da je zdravstveno stanje prijavljenih stabilno.

Iz Srpske liste tvrde da su albanske političke partije, uz asistenticiju kosovske policije, CIK-a i ostalih kosovskih institucija započele krađu srpskih glasova "u korist Rašića, Petrovića, Rade Trajković, Jablanovića i ostalih", kako navode, "poslušnih Srba".

Veselinović je saopštio da se radi o 3.700 listića iz centralne Srbije.

"Ti glasovi su od 11 apsolutno bez mog nadzora kao člana CIK-a i naših posmatrača. Nadzor je bio jedino uz prisustvo policije. Celokupan taj materijal smatram da je apsolutnio kompromitovan i kao takav ne bi trebalo da se računa.

Navodi da je više od tri sata zadržan u kafiću.

"Pod izgovorom da mi se uzme izjava. Čekali su policajca koji govori srpski da mi uzme izjavu i zaplenjeni su mi telefoni. Oni na to nisu imali prava", naveo je Veselinović.

Sumnja, kaže, u umešanost dela sekretarijata.

"Možda i policije, da se pokušalo sa manipulacijom glasova i da se volja birača pokaže na pogrešan način, da oni koji nemaju podršku naroda, preko tih glasova dobiju mandate da se proguraju u parlament, gde će Srpska lista, iako ima većinsku podršku da se marginalizuje na KiM", istakao je Veselinović.

O njima sada brine policija, a u Centralnoj izbornoj komisiji kažu da još nemaju odluku kako će postupiti dalje nakon prekida glasanja.

Od 26 članova tima za brojanje, devetoro je prabečno u klinički centar, sa prijavama mučnine, svraba na rukama i sa crvenilom oko očiju.

Dežurni lekari u Kliničkom centru u Prištini su saopštili da kod primljenih nema znakova trovanja, ali da su zabrinuti i u strahu. Lekari su konstatovali da je njihovo stanje stabilno, ali da ispituju šta se zapravo dogodilo.

Prekid brojanja glasova i sumnje u mogućnost manipulacije stavlja se u kontekst najave Aljbina Kurtija, vođe pokreta Samoopredelenje i kandidata za premijera, da neće predstavnike Srpske liste u svom kabinetu, već nekog od predstavnika Srba koji priznaju nezavisnost Kosova.

Kurti se pre podne u Prištinji sastao da predsednikom koalicije Sloboda Nenadom Rašićem, sa kojim je razgovarao o minulom izbornom procesu na Kosovu.

Rašićeva koalicija nije osvojila dovoljno glasova da bi imala nekog poslanika u budućem sazivu kosovske vlade. Deset mesta zagarantovanih za Srbe, prema preliminarnim podacima, osvojila je Srpska lista.

broj komentara 5 pošalji komentar
(ponedeljak, 14. okt 2019, 08:25) - anonymous [neregistrovani]

Sta reci

Tako je bilo i sa rudarima albanske nacionalnosti u Starom trgu pa im donosili banane,pa masovno histerisanje u Pristini...Njihovim podvalama nikad kraja.Bilo kako bilo drzava nikad biti nece.

(nedelja, 13. okt 2019, 23:08) - anonymous [neregistrovani]

Nedoumica

Da li je ovo osmišljeno mentalnim naporom kosovskih ili američkih velemajstora za besmisao?

(nedelja, 13. okt 2019, 21:46) - anonymous [neregistrovani]

Nista novo

Vec smo vidjeli u propagandnoj politici Zapada ,trovanje plinom kao izgovor za mnoge akcije kad im razvoj dogadjaja ne ide po planu.

(nedelja, 13. okt 2019, 21:27) - anonymous [neregistrovani]

Neverovatno!

Pa da li je moguce da ovaj poludeli svet veruje albanskim podmetacinama, da jos uvek prolaze tako plitke lazi kao ova? Ili to albanci smatraju - kad je proslo izmisljeno trovanje rudara, kad je proslo izmisljeno trovanje dece, zasto ne bi i trovanje clanova izborne komisije?
Gadi mi se vise kakvim se sredstvima sluze.

(nedelja, 13. okt 2019, 20:55) - anonymous [neregistrovani]

Kadija tuzi

Kadija sudi