Popović Ivkovićeva sa ambasadorima više zemalja

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković sastala se u Čileu sa ambasadorima više zemalja, kako bi im predočila argumente Republike Srbije koji nedvosmisleno ukazuju zašto takozvano Kosovo ne može postati član Interpola.

Popović Ivkovićeva je ambasadorima u Santjagu poručila da Generalni sekretarijat Interpola, samim stavljanjem ovog pitanja u agendu dnevnog reda Generalne skupštine, krši Povelju Ujedinjenih nacija i Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, čemu se Republika Srbija snažno protivila.

Ona je istakla da to nikako nisu smeli da urade imajući u vidu da Interpol ima status posmatrača u Ujedinjenim nacijama, pa samim tim mora poštovati sve odluke ove međunarodne institucije.

"Takođe, na Generalnoj skupštini Interpola u Pekingu, pre dve godine, usvojena je i Korelova rezolucija koja propisuje da samo članice Ujedinjenih nacija ili posmatrači, što takozvano Kosovo nije, mogu biti članice Interpola", rekla je Popović Ivkovićeva i pozvala ambasadore da njihove zemlje budu na strani međunarodnog prava i pravde, kao i da spreče politizaciju Interpola.

Ona je istakla da je Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo Republike Srbije i da nadležna tela Interpola, prilikom odlučivanja o zahtevu takozvanog Kosova za prijem, moraju postupati u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Popović Ivkovićeva je rekla da je Republici Srbiji potrebna podrška na predstojećem zasedanju Generalne skupštine Interpola, podsetivši da su zemlje članice Interpola prošle godine u Dubaiju, u oba kruga, odlučno odbile prijem takozvanog Kosova.

"Svi delegati su dovedeni u neprijatnu situaciju, jer se od njih očekuje da ponovo glasaju po istom pitanju posle samo 11 meseci. Politizacija Interpola se nastavlja i to svi zajedno moramo sprečiti. Eventualni prijem predstavljao bi opasan presedan" naglasila je Popović Ivkovićeva.

Popović Ivkovićeva je rekla da ponovni zahteva takozvanog Kosova predstavlja provokaciju i osvetu, upitavši ujedno zašto Interpol krši međunarodno pravo i rezoluciju 1244 i politizuje ovu policijsku organizaciju?

"Da li Interpol preuzima nadležnosti Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija? To je neprihvatljivo. Zato glasajte protiv kršenja međunarodnog prava, Rezolucije 1244 i protiv politizacije i rušenja ugleda Interpola, kao profesionalne policijske organizacije" naglasila je Popović Ivkovićeva.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">