Hasani: Samo Srpska lista može da predstavlja srpsku zajednicu u vladi

Jedino predstavnici Srpske liste mogu da predstavljaju srpsku zajednicu na Kosovu u parlamentu i u vladi, jer je podela vlasti proporcionalna među etničkim zajednicama, tvrdi bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani.

Enver Hasani je rekao da je Ustav jasan u smislu "naše ustavne demokratije, a to znači da se deljenje vlasti vrši po principima Ustava gde su većinske i manjinske zajednice ravnopravne".

"U tom smislu, Ustav kaže da su pripadnici srpske zajednice zastupljeni u vladi i Skupštini po broju glasova koje su dobili na izborima. U ovom slučaju, Srpska lista je dobila sve glasove biračkog tela srpske zajednice i jedino ona može da predstavlja tu zajednicu na Kosovu u parlamentu i vladi", izjavio je Hasani u intervjuu za Kosovo onlajn.

Hasani navodi da Ustav daje dve opcije kada je reč o imenovanju ministara. 

"Odluku o imenovanju treba formalno da podrže partije, grupe građana ili koalicije koje su dobile najveći broj glasova, a ako se imenuju osobe koje su unutar parlamenta, onda se vrše konsultacije. U oba slučaja, volja predstavnika te zajednice, u ovom slučaju je to Srpska lista, konstitutivne je prirode, a ne deklarativne", istakao je Hasani.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">