Vlada usvojila više odluka

Na sednici Vlade Republike Srbije usvojena je Uredba o sistematskom praćenju stanja i kvaliteta zemljišta, doneta je Odluka o obrazovanju Radne grupe za izradu predloga strategije razvoja veštačke inteligencije, a usvojen je i Program za razvoj elektronske trgovine. Članovi Vlade usvojili su Zaključak kojim se preporučuje Narodnoj skupštini da organizuje otvoreni sastanak na kojem bi učestvovali predstavnici svih parlamentarnih stranka, predstavnici Regulatornog tela za elektronske medije i predstavnici svih pružaoca medijskih usluga u oblasti televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Uredba o sistematskom praćenju stanja i kvaliteta zemljišta, kojom se propisuje Program monitoringa zemljišta, metodologija za sistemsko praćenje kvaliteta i stanja zemljišta, kriterijumi za određivanje broja i rasporeda mernih mesta, kao i lista parametara za određeni tip zemljišta.

Ovom uredbom određuju se i standardi koji će biti korišćeni za uzorkovanje zemljišta, njihovu analizu i obradu podataka, kao i indikatori za ocenu rizika od degradacije zemljišta i rokovi i način dostavljanja podata za sprovođenje ovog propisa, saopštila je Vlada Srbije.

Na inicijativu premijerke Ane Brnabić, doneta je Odluka o obrazovanju Radne grupe za izradu predloga strategije razvoja veštačke inteligencije Republike Srbije u periodu od 2020. do 2025. godine. Globalni razvoj oblasti veštačke inteligencije nametnuo je potrebu za formiranjem ovog radnog tela koje će definisati strategiju i omogućiti razoj ove oblasti u Srbiji.

Na sednici je usvojen i Program za razvoj elektronske trgovine u Republici Srbiji za period 2019-2020. godine. Ovaj program namenjen je trgovcima koji obavljaju elektronsku trgovinu, pre svega malim i srednjim preduzećima, privrednim društvima i preduzetnicima koji pružaju poštanke (kurirske) usluge, potrošačima, kao i nadležnim inspekcijama. Primenom Programa otklanjaju se barijere na strani ponude i tražnje na tržištu elektronske trgovine, jača infrastruktura i unapređuje zakonodavni i nstitucionalni okvir u ovoj oblasti.

Članovi Vlade usvojili su Zaključak kojim se preporučuje Narodnoj skupštini da organizuje otvoreni sastanak na kojem bi učestvovali predstavnici svih parlamentarnih stranka, predstavnici Regulatornog tela za elektronske medije i predstavnici svih pružaoca medijskih usluga u oblasti televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Predviđeno je da se na ovom sastanku razmotri i precizira pojam zastupljenosti bez diskriminacije svih političkih subjekata u toku izborne kampanje.

U cilju unapređenja izbornog procesa, Vlada je donela zaključak kojim se preporučuje Regulatornom telu za elektronske medije da donese Pravilnik kojim će se bliže definisati predstavljanje političkih subjekata u izbornoj kampanji na javnim medijskim servisima.

Na sednici je usvojen zaključak kojim se utvrđuje da je projekat izgradnje Beogradskog metroa projekat od značaja za Republiku Srbiju i data saglasnost da investitorska prava u ime i za račun Republike Srbije, kao investitora, za izvođenje radova na izgradnji metroa u Beogradu vrši Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Vlada je na današnjoj sednici dodelila nacionalno sportsko priznanje Dimitriju Grgiću za osvojenu srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u olimpijskom sportu-streljaštvo, održanom 2009. godine u Pragu.

broj komentara 0 pošalji komentar