Vučić, Zaev i Rama razgovarali o "malom Šengenu"

U Novom Sadu jutros je održan trilateralni sastanak Srbije, Albanije i Severne Makedonije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić domaćin je premijerima dve zemlje Zoranu Zaevu i Ediju Rami na samitu čija je glavna tema bolje povezivanje tržišta u regionu i predlog srpskog predsednika o uspostavljanju "malog Šengena".

Na sastanku, u Oficirskom paviljonu Petrovaradinske tvrđave, najviše je bilo reči o regionalnoj saradnji i ekonomskom povezivanju, uklanjanju barijera u poslovanju i slobodnijem protoku robe, ljudi i usluga na teritoriji tri zemlje čije tržište ima 20 miliona ljudi.

Sastanak je trajao oko dva sata, nakon čega je počelo obraćanje medijima trojice zvaničnika.

Danas će, kako saznaje Tanjug, biti potpisana deklaracija o namerama.

Zaev i Rama juče su doputovali u Srbiju, sa sinoć su sa domaćnima, Vučićem i premijerkom Srbije Anom Brnabić prošetali novosadskim ulicama.

Tom prilikom Vučić je poručio da za naše tri zemlje, ali i za ostale, ovaj susret znači mnogo.

"Srećan sam što smo počeli da brinemo o sebi i što ne moramo da imamo tutora, da mozemo ovako, uz muziku u Novom Sadu, da se dogovaramo za bolju budućost za naše radnike, naše seljeke, pre svega za mlade ljude da ostaju u našim zemljama", naveo je Vučić.

Vučić, Rama i Zaev su o sastanku već neformalno razgovarali tokom Generalne skupštine UN u Njujorku u septembru, a srpski predsednik je tada najavio da će u Novom Sadu biti konkretizovani planovi o povezivanju tržišta u regionu, odnosno o kreiranju svojevrsnog "malog Šengena".

Namera je i da se ode korak napred u odnosu na CEFTA sporazum, koji je doveden u pitanje nakon što je Priština uvela takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Dosadašnja iskustva su, naime, pokazala da kamioni sa robom na granicim prelazima izmedu zemalja regiona čekaju duže od 20 sati.

Ekonomisti ocenjuju da bi uspostavljanjem "malog Šengena" na Zapadnom Balkanu kompanije iz celog regiona dobile veće regionalno, zajednicko tržište sa gotovo 20 miliona potrošača.

Inicijativu su pozdravile regionalne komore svih zemalja Zapadnog Balkana, koje okupljaju više od 350.000 kompanija.

broj komentara 16 pošalji komentar
(četvrtak, 10. okt 2019, 14:00) - Marko [neregistrovani]

sengen

Mali Šengen je odlična ideja!

(četvrtak, 10. okt 2019, 13:32) - SANDRA [neregistrovani]

Tako treba

Sa susedima treba imati dobru saradnju i zato moramo nesuglasice resiti i zajednicki se boriti za stabilan region, svima ce nam tako biti bolje

(četvrtak, 10. okt 2019, 11:42) - Mira [neregistrovani]

Iskrenost

Ovo bi svakako doprinelo razvoju ekonomija i nasih privreda i prometa dobara.

(četvrtak, 10. okt 2019, 11:36) - Miroslav [neregistrovani]

Korist svima

Ovo kada bi uspelo bilo bi izuzetno korisno za ceo region!

(četvrtak, 10. okt 2019, 11:20) - Veca [neregistrovani]

Vučić, Zaev i Rama počeli razgovore o "malom Šengenu"

Nas predsednik bas sve cini da uspostavi mir, stabilnost i dobru saradnju sa zemljama u regionu i sire.

(četvrtak, 10. okt 2019, 11:17) - Zoki [neregistrovani]

20 miliona

Srbija (bez KiM), Severna Makedonija i Albanija nemaju 20 miliona, ali je krajnji cilj u ovaj projekat uvući i Crnu Goru, BiH i KiM (s obzirom da, po rezoluciji SB UN 1244/1999, tamo Srbija ne vrši faktičku vlast). Tek tada će biti oko 20 miliona ljudi.

(četvrtak, 10. okt 2019, 11:08) - anonymous [neregistrovani]

Ovo su pritisci zapadnih sila.

Zasto ne pravimo "mali sengen" sa BiH i Crnom Gorom, jer su to nasi prirodni partneri sa kojima smo bili u jednoj drzavi i pored toga govorimo takoreci isti jezik.Ovako ce srpski narod biti jos vise rascepkan i vestacki odvojen.U ovoj novoj tzv. ekonomskoj zajednici "malom sengenu" jedino ce albanci objediniti svoj etnicki prostor i mozda ga i prosiriti, s obzirom da ce dobiti na izvolte ne samo trziste za plasiranje svoje robe, nego mnogo toga jos!Narod se ocigledno ne pita nista.Na kraju visedecenijske otvorene pretenzije albanaca prema srpskoj teritoriji izgleda nikog ne zabrinjavaju niti plase.Narod se naravno nista ne pita i na mala vrata se gura tako veliko i znacajno pitanje. Naknadna pamet ce biti uzaludna.Zaista, slazem se sa nekim komentatorima da je ovo ustvari proces stvaranja Velike Albanije.Naravno to je projekat velikih zapadnih sila.Gde ce se to zaustaviti!?

(četvrtak, 10. okt 2019, 11:00) - anonymous [neregistrovani]

20 miliona

Odakle vam to ?

(četvrtak, 10. okt 2019, 10:51) - anonymous [neregistrovani]

Patronat

Pod cijem patronatu se ovo radi?SAD predpostavljam.Zato se i grade autoputevi.Medjutim nisam siguran da narodi podrzavaju bilo kakvu buducu balkansku konfederaciju ili federaciju, osim ako se nametne na silu.Suvise su suprostavljeni interesi da bi se nesto ozbiljno postiglo.

(četvrtak, 10. okt 2019, 10:25) - Milos [neregistrovani]

Podrska

Podrzavam ovaj projekat.Mislim da ce koristiti svima.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">