Šta predviđaju izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti

Početkom oktobra Vlada je u javnu raspravu predala nacrt izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti na predlog Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i ODIHR-om. Cilj je da se unapredi izborni proces.

Nacrt novog zakona treba da reši problem funkcionerske kampanje. Između ostalog tako da jasno zabrani korišćenje budžetskih sredstava, službenih prostorija, vozila, veb sajtova i inventara državnih organa, ustanova i preduzeća za izbornu kampanju. Osim ako nisu podjednako dostupne svim učesnicima.

"Najveća prednost ovih izmena zakona je ta što je SNS za sebe u ovom ciklusu, a za neke druge stranke na narednim izborima podigla je tu lestvicu odgovornosti kada je reč o korišćenju i zloupoterebi javnih resursa", kaže Bojan Klačar iz Cesida.

Veća odgovornost učesnika, veća ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije da ih kazni ako krše zakon, ali i kraći rokovi, suština su izmena. U Agenciji kažu da je rok od pet dana do kada treba da odluče po prijavi, pošto je o njoj obavešten i prekršilac, prekratak.

"Pravo rešenje bi bilo da agencija donese odluku u roku od pet dana od dana kada ima sve potrebne dokaze i sve potrebne činjenice za odlučivanje po podnetoj prijavi. Onda možemo da prihvatimo u roku od pet dana i nakon toga kada donesemo odluku u roku od 24 sata da objavimo na sajtu. Tako ako se skraćuju rokovi agenciji moraju i svim drugim subjektima da se skrate rokovi", ističe Dragan Sikimić, direktor Agencije za borbu protiv korupcije.

Izmene su dobre, ali nedovoljne, čulo se u raspravi.

"Ono što je najveći nedostatak u kažnjavanju kršenja ovog zakona jeste to što se krivično delo veoma retko goni. Takođe smo prepoznali potrebu da se to krivično delo ispituje posebnim dokaznim tehnikama kao što mogu da se ispitijuju krivična dela korupcije i organizvoanog kriminala", kaže Nemanja Nenadić, "Transparentnost Srbija".

Javna rasprava trajaće do 22. oktobra.

broj komentara 0 pošalji komentar
div id="adoceanrsvdcfhklggd">