Izbori 2020, od Četam hausa do Žana Monea

Šest sastanaka na Fakultetu političkih nauka za nepuna dva meseca, bojkot dela opozicije tačno na polovini pregovora, dokument Vlade Srbije predstavljen danas o unapređenju izbornog procesa, najava razgovora o REM-u i RTS-u, najava da će se Evropska unija uključiti u pregovore. To je epilog dijaloga vlasti i opozicije do sada. Vlast i opozicija o izborima 2020. do sada su razgovorali po "formatu Četam haus", sada se razgovori vode po "formatu Žan Mone". Jedan od osnivača Evropske unije uspeo je da posle Drugog svetskog rata pomiri Nemačku i Francusku, da li će uspeti da pomiri vlast i opoziciju u Srbiji?

Od Četam hausa do Žana Monea – prosečnom srpskom biraču obe stvari zvuče podjednako strano i egzotično. Ali to su dva formata pregovora o uslovima za izbore 2020. godine.

Počelo je ovog leta na Fakultetu političkih nauka, nastaviće se u Narodnoj skupštini. U međuvremenu, Vlada je donela neke odluke o izborima.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova i šef Radne grupe za unapređenje izbornih uslova, za RTS kaže da su hteli u potpunosti da zabrane sve što se tiče takozvane funkcionerske kampanje.

"To znači i pooštravanje mera, i precizno definisanje onoga što podrazumeva javni resurs, od korišćenja službenih vozila, od toga da se zabrani bilo kakva politička aktivnost u toku radnog vremena, prostor javnog preduzeća za političku agitaciju. Pooštravaju se i kazne koje Agencija za borbu protiv korupcije može da izrekne", kaže Stefanović.

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar, koji je učestvovao na svim sastancima na FPN-u, ističe da to jeste indirektno priznanje da neke stvari nisu dobro funkcionisale u praksi, ali ne i priznanje da su neki zakoni bili loši.

Dodaje da je dobra novina to što će Agencija za borbu protiv korupcije moći da donosi odluke u kratkim rokovima.

Izmenom izbornih propisa, svaki birač će ubuduće nakon izbora moći da pogleda Izvod iz biračkog spiska ako sumnja da je, na primer, neko glasao umesto njega.

A papir od koga su krenule sve izmene je onaj koji je Srpska napredna stranka podelila učesnicima završnog skupa na Fakultetu političkih nauka u petak.

Milan Antonijević, izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo, ističe da je za razliku od tog papira, Vlada usvojila mnogo detaljniji dokument.

"Unete su odredbe koje govore o izmenama zakona, tri zakona koja imaju dodira sa izborima. Izmene mogu preduprediti neke situacije koje smo viđali u prethodnom periodu", ističe Antonijević.

Razgovori o REM-u i RTS-u

Razgovore na Fakultetu političkih nauka organizovala je Fondacija za otvoreno društvo. Razgovori su počeli u julu kao velika vest za medije – vlast i opozicija tada su prvi put sedeli zajedno. A onda su predstavnici opozicionog Saveza za Srbiju objavili da prekidaju učešće i da idu u bojkot.

"Nažalost, nakon 2. i 3. okruglog stola imali ste određene stranke opozicije koje su procenile da nije u njihovom interesu da se pojave u dijalogu, nego su objavile bojkot, međutim, sve stranke su dobijale materijale, komunikacija je nastavljena i sa njima, mi i dalje imamo komunikaciju", kaže Milan Antonijević.

Predstavnici Saveza za Srbiju tražili su ostavke članova Regulatornog tela za elektronske medije, koje kontroliše rad elektronskih medija u Srbiji.

Opozicija je poručivala da REM ne radi svoj posao kako treba, da bi ih trebalo popuniti novim nezavisnim članovima. Vlast je odgovarala da je protivzakonito menjati sastav članova nezavisne institucije.

Sada je najavljeno da će u Skupštini Srbije biti organizovano javno slušanje, odnosno rasprava o REM-u. Razgovaraće se i o RTS-u.

Nebojša Stefanović kaže: "Mi prvo nemamo ideju da budemo uređivači, ali možemo da se založimo za dijalog sa parlamentarnim strankama kako bi se razgovaralo o svemu. Na RTS-u je da odluči na koji način će predstavljati izborne liste", kaže ministar unutrašnjih poslova.

Razgovori sa FPN-a sada bi trebalo da se presele u Skupštinu. U njima bi trebalo da učestvuju i predstavnici Evropske unije.

Umesto "formata Četam haus", sada se razgovori vode po "formatu Žan Mone", nazvanom prema jednom od osnivača Evropske unije. Žan Mone uspeo je da posle Drugog svetskog rata pomiri Nemačku i Francusku. Međutim, izgleda neće uspeti da pomiriti vlast i opoziciju u Srbiju.

"Žan Mone format će doneti jedan novi nivo razgovora, više će biti pregovori nego razgovori, pregovaraće ljudi koji rade u nadležnim institucijama, sada nećemo moći da kršimo pravilo da se neće ni o čemu pričati dok se ne postigne dogovor, što je bio slučaj na FPN-u i čini se da će sve opozicione stranke razgovarati sa evropskim parlamentarcima", ističe Bojan Klačar.

"Format Žan Mone" jeste korišćen unutar EU, i u regionu je bilo pokušaja, to je nešto što može dovesti do rezultata, ali nijedan format ne garantuje rezultat već oni koji sede za stolom, i koji su spremni ili nisu spremni na konačan dogovor", ističe Milan Antonijević.

Prvi čovek Fondacije za otvoreno društvo ističe da na kraju ipak imamo završni dokument "koji nalaže Vladi usvajanje određenih zakona, primenu zakona i pojedine mere koje će sprovoditi drugi organi, poput preporuke da se izaberu po hitnom postupku tri člana REM-a, da se održe konsultacije svih političkih stranaka sa organima unutar RTS-a i vidite određena poboljšanja".

Vlada će odluke o promeni izbornih uslova donositi u narednim mesecima. Ministar policije i šef Radne grupe za unapređenje izbornih uslova Nebojša Stefanović kaže da će neke od odluka biti donete i za sedam dana. Ali dodaje da ima dovoljno vremena. Na pitanje da li je moguće odložiti redovne izbore za jesen, kako su to tražile neke stranke, Stefanović odgovara da je to nemoguće i da su izbori definitivno na proleće 2020.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво