Vojska Srbije ceni podršku i pomoć Kine

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i ambasadorkom Kine u Beogradu Čen Bo, obišao je u kasarni "Narodni heroj Stevica Jovanović" u Pančevu prikaz dela sredstava i opreme koju je Narodna Republika Kina donirala Vojsci Srbije.

Prema rečima ministra Vulina, Kina je ovom najnovijom donacijom još jednom pokazala koliko ceni prijateljstvo Srbije i Vojsku Srbije.

"Do sada, Narodna Republika Kina izdvojila je osam miliona i devetsto hiljada evra kroz različite donacije za našu vojsku, a ova donacija iznosi gotovo četiri miliona evra" rekao je Vulin i poručio da Vojska Srbije veoma ceni prijateljstvo sa Narodnooslobodilačkom armijom Kine. 

Kako je naveo, lični odnosi vrhovnih komandanata dveju zemalja, predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Si Đinpinga, stvorili su mogućnost za dalji razvoj međusobnih odnosa i otvorili sva vrata kada je u pitanju odnos sa Ministarstvom odbrane.

Vulin kaže da su Kina i Srbija čelični prijatelji, i da se podržavaju u svim međunarodnim forumima.

"Ovde možemo da vidimo koliko Vojska Srbije ima pomoći i koliko ima poštovanja od Narodnooslobodilačke armije Kine. Za naše inženjerijske jedinice ovo je velika podrška i velika pomoć. Mi ćemo po prvi put posle ko zna koliko decenija imati čitav jedan bataljon koji je opremljen najnovijom tehnikom, svim novim stvarima, svim onim što će mnogo pomoći prvenstveno našim građanima, lokalnim samoupravama, civilima, svima kojima je pomoć potrebna i kada treba da se probije put i kada je poplava i kada treba da se raščisti sneg", poručio je Vulin.

Zahvaljujući donaciji NR Kine, Vojska Srbije imaće još više mogućnosti da pomogne svojoj zemlji i svom narodu, objašnjava ministar Vulin, koji je uz ličnu zahvalnost za pomoć Narodnooslobodilačkoj armiji Kine, izrazio i nadu da će se odnosi dve armije i dalje produbljivati, a pomoć poput ove nastaviti.

Ambasadorka Čen Bo izjavila je da joj je veoma drago što su pripadnici Vojske Srbije zadovoljni dobijenim sredstvima i obukom za korišćenje sredstava.

"Drago mi je što će inžinjerijske mašine i vozila biti korisna za razvoj srpske vojske. Smatram saradnju naše dve vojske sastavnim delom našeg sveobuhvatnog partnerstva. Nedavna poseta našeg potpredsednika Centralne Vojne Komisije Srbiji bila je veoma uspešna, a to ima veliki značaj za jačanje saradnje naše dve vojske u budućnosti", rekla je ambasadorka Bo.

Ona je dodala da ministar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Mojsilović pridaju veliki značaj saradnji dve vojske, što kineska strana veoma ceni.

Vojsci Srbije Narodna Republika Kina donirala je 40 sredstava, od kojih je na današnjem prikazu predstavljeno 28 sredstava, u koja spadaju samohodne inžinjerijske mašine, motorna vozila, sredstva integralnog transporta i specijalna vozila.

Prema rečima zamenika komandanta Rečne flotile pukovnika Dragana Bojića, donirana sredstva, prvenstveno inžinjerijske mašine, u mnogome će unaprediti operativne sposobnosti Kopnene vojske u realizaciji inžinjerijskih i protivinžinjerijskih dejstava i, takođe, imati primenu prilikom otklanjanja posledica elementarnih i drugih tehničkih i tehnoloških katastrofa.

broj komentara 0 pošalji komentar