Česi nakon hapšenja u Prištini: Nismo huligani, išli smo na venčanje

Češki državljani koji su prošle nedelje uhapšeni u Prištini tvrde da nisu huligani i da su lažno optuženi.

Prištinski mediji preneli su da je osam čeških navijača uhapšeno jer su na utakmici između Češke i tzv. Kosova nameravali da puste dron sa natpisom "Kosovo je Srbija", što policija nije potvrdila.

To je negirala i češka humanitarna organizacija "Evropski front solidarnosti", čiji su uhapšeni Česi članovi, navodeći da su lažno optuženi da su huligani i da ih niko od prištinskih medija nije kontaktirao, kako bi saznao šta se dogodilo, prenosi Kossev.

"Nismo navijači, i niko od nas nije planirao da poseti fudbalsku utakmicu između Češke i Kosova u Prištini. Dron koji je bio kod nas je bio suviše mali i zastareo da bi mogao da nosi zastavu ili transparent. Nosili smo ga da bismo snimali iz ptičje perspektive manastire i prirodu, snimke smo hteli da iskoristimo u našoj reportaži. Nismo imali nikakve baklje, pirotehniku, niti slične stvari", navela je ta organizacija.

Dodaje se da su tog dana kada se igrala utakmica, planirali da dostave pomoć siromašnim porodicama u Metohiji i da odu na jedno venčanje, kao i da se godinama bave humanitarnim radom na KiM.

Oni dalje navode da ih je patrola policije zaustavila kada su se vraćali iz posete školi u Štrpcu, kao i da su ih "pretresli i ispratili do policijske stanice u Uroševcu", ali da su nakon što su razjasnili situaciju kažnjeni sa po 100 evra jer nisu prijavili boravak na KiM.

U saopštenju se zaključuje da su lažne informacije u medijima ugrozile dalji humanitarni rad članova te organizacije.

Kosovska policija oslobodila je grupu čeških državljana u nedelju. 

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 13. sep 2019, 07:11) - Rade [neregistrovani]

Важно је...

Изјава у Чешким медијима ће имати најбољи и најјачи одјек у Европи. Прочитат ће и Французи и Немци и Амери... Наше новине и вести вероватно прате страни представници али то остаје у њиховим главама програмираним да не преносе својој јавности и својим владама.

(četvrtak, 12. sep 2019, 22:23) - anonymous [neregistrovani]

Neka...

Nek vide i osete na sebi šta znači njihovo priznano čedo.

(četvrtak, 12. sep 2019, 15:16) - Stefan Danska [neregistrovani]

Priznanje

Ovaj incident nikako ne sme da izostane kada predsednik Ceske Republike svojim kolegama bude argumentovao zasto da se povuce priznanje Kosmeta. Greske neprijatelja u medijskom ratu mora da se iskoriste kao sto se nazalost nisu iskoristile 90ih.