Han: Ukidanje taksi je ključno

Komesar za pristupne pregovore Johanes Han poručio je u Helsinkiju da je pozitivan ishod dijaloga Beograda i Prištine ključan za evropsku perspektivu celog regiona Zapadnog Balkana.

Johanes Han je, dolazeći na sastanak ministra spoljnih polova EU i Zapadnog Balkana u Helsinkiju, naglasio važnost postizanja sporazuma između Beograda i Prištine.

"Rešenje, odnosno pozitivan ishod dijaloga Srbije i Kosova, je skoro pa ključan element za buduću evropsku perspektivu celog reginona", poručio je Han.

Han je još jednom pozvao prištinske vlasti da ukinu tarife na robu iz Srbije.

"Ključno je da se povuku tarife jer su protiv duha Unije. Kada se radi o jedinstvenom tržištu tu nema ni tarifa ni carina. To mora biti urađeno", rekao je Han.

Dodao je da i Srbija mora da prekine sa inicijativama za povlačenje priznanja Kosova koje sprovodi širom sveta.

"Na obe strane je da učine korake jedini ka drugima. Mislim da možemo naći rešenje i da to nije nemoguće", poručio je Han.

Evropski komesar je podsetio da se na Kosovu održavaju izbori i ocenio da će "situacija biti jasnija" kada se oni završe.

"Zajedno sa novim presonalom na EU strani nadam se da možemo ući u finalizaciju pregovora", smatra Han.

broj komentara 5 pošalji komentar
(petak, 30. avg 2019, 16:28) - Стеван [neregistrovani]

Резолуција 1244

Како то да ЕУ не поштује резолуцију СБ УН ? Зашто не упитају г-дина Хана ( Hahn) баш то: зашто ЕУ ( где 5 чланова ЕУ није признало Косово) не поступа по одлукама УН ? Косово је део Србије и док се не донесе следећа резолуција СБ ова 1244 важи. Тачка! Punkt- Schluss!

(petak, 30. avg 2019, 15:07) - anonymous [neregistrovani]

Ne ne

Nipošto ukidanje taksi nije "Ključno".Ključno je da EU konačno prestane sa podrškom teroristima, a pre svega da se od svih zemalja članica zahteva povlačenje priznavanja KiM kao zasebne države, uz automatsko povlačenje bilo kakvih diplomatskih predstavništava.Potom, treba da se zahteva poštovanje poternica i izručivanje terorista Srbiji, a posle toliko vremena, pored ukidanja taksi teroristi moraju da plate i debelu odštetu.Ako oni nemaju para, imajući u vidu da su "starateljstvo" nad KiM preuzeli NATO i EU, neka izvole oni da plate.Zajedno sa odštetom za agresiju protiv Srbije 1999. godine i isporuku najvećih zločinaca - Klintonovih, Olbrajtove, Vokera, Holbruka, Klarka i Kučera (naravno, pod uslovom da su svi još živi) i nekoliko važnijih uporišta albanskih terorista u EU kao što su tadašnji premijeri i predsednici Nemačke, Francuske i VB.Posle svega toga, možemo da sednemo da razgovaramo o malom stepenu autonomije za državljane Srbije albanskog porekla na KiM, s tim da se odmah napravi i plan kojim bi se ta autonomija postupno ukidala u periodu od desetak godina posle čega bi KiM bila potpuno integrisana u Srbiju kao i svi državljani Srbije.

(petak, 30. avg 2019, 14:40) - anonymous [neregistrovani]

Kao u fudbalu?

Gospodin HAN razume da Srbija je nezavisna zemlja koja saradjuje sa svima osim sa teroristima.Ako Srbija nece sa teroristima a EU hoce sa teroristima to je stvar licnog interesa.Srbija ni postepeno ne moze da se priblizava spoljnoj politici EU jer nije jasno kava je to spoljna politika EU kad one same imaju razlicite poglede na mnoga pitanja.Ako bi poredili sa fudbalskim klubom, pa ne moze Srbija za vreme meca da se pribizava iteresima drugog tima ako igra za sebe.

(petak, 30. avg 2019, 12:03) - anonymous [neregistrovani]

Cinizam, cinizam , cinizam, cinizam, cinizam ......

i opet cinizam do besvesti

(petak, 30. avg 2019, 11:43) - anonymous [neregistrovani]

Han-kosovo

Najvaznije je formiranje zajednice srpskih opstina i ne razumem kako to odjednom su takse u prvom planu a o zajednici srpskih opstina niko vise i ne govori..ovo je magla za narod