Kosovska policija uhapsila, pa pustila novinarku "Jedinstva"

Novinarku "Jedinstva" iz Novog Brda Sonju Ivković je oko 15 časova uhapsila kosovska policija i pustila nakon više sati. Njen automobil je zadržan.

Sonja Ivković je uhapšena putu Prekovce-Novo Brdo, dok je nosila najnoviji broj lista Srbima u okolnim selima, saopštila je redakcija Jedinstva.

"Novinarku Ivković je uhapsila kosovska policija kao kriminalca sa lisicama na rukama i sprovela u policijsku stanicu u Gnjilane. Nakon pritvaranja i višesatnog zadržavanja, novinarka Sonja Ivković je puštena, ali joj je automobil zadržan u kosovskoj policiji", kaže se u saopštenju.

Redakcija najoštrije osuđuje hapšenje i pritvaranje i navodi da je Ivkovićeva 25 godina novinarka lista Jedinstvo i veliki profesionalac.

"Sumnjamo da ovo hapšenje ima političku pozadinu i da je naša novinarka uhapšena isključivo zbog svoje profesije, odnosno iznošenja istine u svojim tekstovima o teškom životu Srba u Kosovskom Pomoravlju, i falsifikovanju i otimanju srpske istorije na Kosovu i Metohiji", ističe se u saopštenju.

Indikativno je to, kako se navodi, šta su vojnici Kfora posle teksta Ivkovićeve 19. avgusta o Novobrdskoj tvrđavi i Srpskom pravoslavnom hramu Sveti Nikola sa naslovom "Istoriju prekrajaju, a teritoriju otimaju", nosili list ispred seoske prodavnice u selu Prekovce i propitivali meštane za novinarku, list Jedinstvo, kao i to šta misle o tom tekstu.

"Obraćamo se svim novinskim udruženjima i institucijama kod nas i u svetu, i pozivamo ih da osude ovaj nemio događaj koji je direktno uperen na pretnje i zastrašivanje novinarke Ivković, i svih srpskih novinara i medija na Kosovu i Metohiji koji iznose istinu, a da se osobe iz kosovske policije koji su hapsili, privodili i maltretirali našu novinarku Ivković pozovu na odgovornost", kaže se u saopštenju redakcije.

Podseća se da Jedinstvo ove godine obeležava 75. godina postojanja i ističe da su ponosni na sve svoje novinare koji časno obavljaju svoj posao u izuzetno teškim okolnostima na Kosovu i Metohijii i kojima je vodilja isključivo istina.

broj komentara 2 pošalji komentar
(sreda, 28. avg 2019, 09:25) - R.Makic, Gornje Kusce [neregistrovani]

Hrabro.

Sonja je jedna hrabra novinarka, koja je izdrzavala i najteze trenutke svoje novinarske profesije na Kosmetu. Profesionalno radi svoj novinarski posao, uvek je objektivno izvestavala.

Teska vremena stvaraju jake ljude, a ta vremena su na Kosmetu i upravo verujem da ces Sonja kao i uvek biti jos bolji novinar.

(sreda, 28. avg 2019, 00:01) - anonymous [neregistrovani]

Dižu poternice

Za sve srbe koji im smetaju, ili koji neće da proda imanje, odmah postaje ratni zločinac, sve rade samo da očiste kosovo od svega što je srpsko, šta mi čekamo? Da se to dogodi? Posle je sve kasno. Rezolucija 1244 k poslati 1000 vojnika da štite naše građane, ro jest srbe od albanske politike čišćenja.