Smajlović: Osećam zebnju zbog američke podrške Srbiji

Kolumnistkinja Ljiljana Smajlović kaže za RTS da kao građanin Srbije ne može da se ne zapita šta je to što SAD traže zauzvrat ako daju podršku za ukidanje taksi.

Ljiljana Smajlović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da ju je iznenadio sastanak predsednika Vučića sa Majkom Pompeom jer je, kaže, retkost da naši predsednici ili ministri imaju sastanak sa tako visokim američkim zvaničnicima.

Ovako isplaniran sastanak, navodi, pokazuje nameru da Pompeo kaže – "evo, sa srpskim predsednikom imam dobre odnose, stalo nam je od ovog procesa".

"To je za nas raritet. Za Prištinu nije ništa novo. Tači se dva puta za poslednjih nekoliko meseci video sa Pompeom. U odnosu prema Srbiji, ovo je novost. Nešto se tamo promenilo, pouzdano znamo da je prvi put administracija pitala Prištinu 'na šta ste spremni, šta ćete dati Srbima'", ukazuje Smajlovićeva.

Prema njenim rečima, sastanak takođe pokazuje nameru administracije da od kosovskog problema naprave poen za sebe do predsedničkih izbora naredne godine.

Napominje da je Majk Pomepeo Trampov čovek od poverenja i jedan od onih koji najbolje anticipira američkog predsednika i njegove tvitove.

Smajlovićeva je ukazala na "zanimljiv momenat", odnosno saopštenje Kvinte u kojima pozivaju Prištinu da ukine takse, a Beograd da prestane sa aktivnostima na povlačenju nezavisnosti Kosova.

"Kvinta se javila posle dužeg vremena, a to Amerikanci rade kad hoće da kažu – 'ovo ne radimo sami'. Mi ne znamo da li je o tome bilo govora, da li je eksplicitno rečeno Vučiću, ali meni smeta. To nije u istom rangu, mi se nismo obavezali da to nećemo raditi. Mislim da se te stvari (takse i povlačenje priznanja) ne mogu povezivati na taj način. Hteli su da kažu da ne ponižavaju svog mezimca u regionu, Prištinu", objašnjava Smajlovićeva.

Kaže da je i ona jedan od građana Srbije koji osećaju zebnju oko američke podrške Srbiji.

"Ova intonacija je drugačija sad. Ako živite u Srbiji, morate se zapitati šta oni očekuju zauzvrat ako dobijemo podršku", ukazuje Smajlovićeva.

broj komentara 16 pošalji komentar
(sreda, 21. avg 2019, 19:27) - anonymous [neregistrovani]

Gospodjo Ljiljo

A pitam se ja otkuda vama stav da USA daju podrsku. Ja tako nisam shvatila. I dalje pominju neko priznanje.

(sreda, 21. avg 2019, 18:09) - anonymous [neregistrovani]

Nato

Jednu stvar sam ja primetio u izjavi Pompea. On je rekao, parafraziram, da vidi svetlu budućnost u pogledu uloge zapadnog Balkana u evro integraciji, u svetskoj zajednici i transatlantskom savezu. Ovo poslednje je ključno, a to znači neki oblik pridruživanja Natou. Mislim da je u tome caka.

(sreda, 21. avg 2019, 17:15) - Миша Јовановић, Сан Дијего, Калифорнија [neregistrovani]

Љиљана је у праву

Само наивни могу да верују у добре намере Помпеа. Овај састанак има за циљ да натера Вучића да призна капитулацију. Ако је Србија демократска земља онда један човек неби могао ово да уради.
Боље би било да прогласи окупацију.

(sreda, 21. avg 2019, 16:06) - anonymous [neregistrovani]

Ima istine

u tome da se sa jacim ne valja bosti,ali je isto tako pogubno saviti rep,pa neka jaci radi sto ga volja.Mora biti granice do koje se udarci mogu tolerrirati.Narod i drzava ma kakva god bili mora imati svoj nacionalni interes i ponos.

(sreda, 21. avg 2019, 15:26) - anonymous [neregistrovani]

Dođe vreme sve se preokrene

Treba shvatiti da ovo više nije 1999, kada je vladala apsolutna supremacija jedne sile a prema Srbiji samo politika štapa i šargarepe. Danas imamo probuđenu i moćnu Rusiju koja je sprečila divljanje 'novog svetskog poretka' u Siriji i zasigurno da je spremna to isto da učini i za Srbiju, čega su Ameri duboko svesni tako da je sada pozicija Srbije otprilike kao što je bila Yugoslavije 1950, kada se Zapad dodvoravao velikom vojnom pomoći u nastojanju da dobije naklonost Yugoslavije u sukobu sa SSSR-om. Dakle, ne treba se zadovoljiti sa prvom ponudom Amerikanaca jer mislim da u ovom vremenu i onom koje dolazi možemo dobiti mnooogo više nego što smo i sanjali pre samo godinu dana.

(sreda, 21. avg 2019, 14:43) - anonymous [neregistrovani]

????

Kako ti to mislis da olaksas gradjanima na Kosovu i Metohiji zivot a ne saradjijuci sa onima koji su to isto Kosovo i Metohiju dali Albancima ..mozda inatom ??? Mala smo mi zemlja da bi se inatili ili ignorisati jace od sebe treba biti razuman i u situacijikakva je pokusati sto vise uraditi prije svega za ljude koji dolje zive a samim ti i za Srbiju a da bi se to postiglo mora se razgovarati i traziti podrska od jacih od nas

(sreda, 21. avg 2019, 14:41) - Cedomir Radovic [neregistrovani]

Komentar za Ljiljanu

Prosto je:SRB je mala i slaba a zapad je veliki i jak.Na kraju ce biti resenje koje odgovara zapadu svidjalo se to nekom ili ne.

(sreda, 21. avg 2019, 14:19) - anonymous [neregistrovani]

Поводљивост

Мислим да не треба превише да образлажем горе наведену реч, нека се свак нађе у своме кутку.

(sreda, 21. avg 2019, 13:36) - anonymous [neregistrovani]

Да, како да не

@Kiza

"Svaka zemlja Evrope koja se okrenula USA napreduje." Ово је најбољи виц дана! Хвала Вам што нас увесељавате у ове вреле дане! САД не могу да ублаже социјалне тензије и побуне (које су бројне) ни на својој територији, не могу да подигну колико толико стандард огромном броју свога становништва, а камоли да помогну икоме!

(sreda, 21. avg 2019, 13:34) - anonymous [neregistrovani]

ALO

"Bombardovanje- mali trenutak"?! Pobogu,zar 2500 ubijenih, od kojih preko 80-toro ece, devastirana zemlja, uništena infrastruktura, razorena privreda, srušene bolnice, osiromašeni uranijum ,je samo "mali trenutak" za Vas !

div id="adoceanrsvdcfhklggd">