Vulin: Sledeće godine stižu helikopteri iz Rusije, sami biramo šta ćemo da nabavimo

Delegacija Ministarstva odbrane boravila je u Rusiji na poziv ruskog ministra odbrane. Tom prilikom obišli su fabriku “Rostvertol“ koja će u prvom kvartalu naredne godine isporučiti četiri nova helikoptera Vojsci Srbije, prisustvovali su i finalu tenkovskog biatlona u kom je ekipa Vojske Srbije zauzela osmo mesto. Tokom boravka u Rusiji, srpski ministar odbrane sastao se sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je za RTS rekao da se sporazum predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića dobro razvija, kao i da su ušli u drugu faza rada na "migovima". 

"Obezbedili smo da nesmetano stigne 10 BRDM-2 oklopnih vozila, sa ministrom Šojguom smo razgovarali o tome da ih stigne još, stići će i tenkovi koji su dogovoreni", rekao je Vulin.

Ukazao je da će u prvom kvartalu sledeće godine stići i četiri Mi-35 helikoptera, kao i tri Mi-17 helikoptera.

Vulin je rekao i da Srbija i Rusija nikada nisu imale toliko zajedničkih aktivnosti. Nastaviće se saradnja kada su u pitanju vojne vežbe, prenos iskustva, obrazovanje kadrova.

"Imamo veoma plodnu, široku saradnju koja se sprovodi u skladu s politikom vojne neutralnosti", naveo je Vulin.

Istakao je da sarađujemo i sa istokom i zapadom – sami biramo prijatelje, naoružanje i obrazovanje za naše kadrove.

"Mi smo naručili i već dobijamo HA-145 helikoptere francusko-nemačke koprodukcije, naručili smo i rakete 'mistral' iz Francuske, a vidite koliko naoružanja nabavljamo s prostora Ruske Federacije. To je vojna neutralnost, sami birate, donosite odluke i uzimate šta je najpotrebnije vašoj zemlji", rekao je Vulin.

Ministar odbrane je rekao i da je velika čast što je Srbija pozvana da 2020. godine učestvuje u Paradi pobede na Crvenom trgu.

"Kada budemo marširali Crvenim trgom, čitav svet će videti da smo dostojni svojih predaka. Zahvalan sam ruskom rukovodstvu jer su našli načina da pokažu koliko nas cene", zaključio je Vulin.

Vulin je komentarisao i otvarnje auto-puta "Miloš Veliki". Rekao je da je bio svedok nekoliko vlada, kada u teškim vremenima nije bilo dovoljno novca i kada se razmišljalo da se odustane od ovog poduhvata.

"Menjali su se ministri saobraćaja, menjali su se ministri finansija, ali predsednik Vučić je bio odlučan da se auto-put mora napraviti, ne samo ovaj, već da cela Srbija mora biti premrežena auto-putevima. Mi danas vidimo plod te posvećenosti i te upornosti", naglasio je ministar Vulin. 

broj komentara 4 pošalji komentar
(ponedeljak, 19. avg 2019, 10:24) - nisam Vulin [neregistrovani]

Ali odgovaram

da je slično bilo i u Libiji za vreme Gadafija kojeg je čuvala specialna ženska garda obučena za posebne namene.

(ponedeljak, 19. avg 2019, 10:18) - Aleksa [neregistrovani]

Re: na pitanje za Vulina

Ne razumem to uzbunjivanje?U čemu je problem?To što ga čuvaju žene?Biti u toj elitnoj jedinici znači biti fizički maksimalno spreman!Pre nego što upireš prstom u nekoga i diskriminišeš samo zato što je to u tvojoj glavi ne prihvatljivo, probaj prijemni za ulazak u tu jedinicu!Dok god ovo naše društvo ovako razmišlja i na sve pljujemo, mi kao država nećemo napredovati.Nažalost smo i u ovom pogleda 30 godina za ostatkom sveta !

(ponedeljak, 19. avg 2019, 10:15) - Nenad ns [neregistrovani]

Odgovor

A jel ti to smeta sto zene obezbedjuju,ne razumem?

(ponedeljak, 19. avg 2019, 09:12) - Danilo Pandurović [neregistrovani]

Pitanje za gospodina Vulina

Da li možete navesti još neku zemlju u kojoj isključivo ženske pripadnice specijalnih vojnih jedinica obezbeđuju predsedničku rezidenciju?

div id="adoceanrsvdcfhklggd">