Hodžaj: Crkve, džamije i drugi objekti pripadaju Kosovu

Potpredsednik kosovske vlade u ostavci Enver Hodžaj istakao je povodom reagovanja vlasti u Beogradu zbog služenja mise u pravoslavnoj crkvi u Novom Brdu, da Srbija manipuliše činjenicama, prisvajajući crkvene objekte kao svoje.

"Opsesija Srbije da prisvaja sve uzrok je nekoliko ratova i sukoba na Balkanu. Srpska politika u svojim igrama prema Albancima često je uključivala ljude nauke, manipulišući činjenicama. Nema sumnje da se u 14. i 15. veku, kada datira crkva u Novom Brdu, nismo bavili stvorenim narodima, pa je prisvajanje (crkve) kao srpske, smešno", napisao je Hodžaj, reagujući na izjave srpskog ministra kulture Vladana Vukosavljevića, koji je misu u crkvi u Novom Brdu nazvao provokacijom.

"Crkve, džamije i druge zgrade kulturnog, istorijskog i verskog nasleđa pripadaju Kosovu i njegovim građanima. Danas je politizacija kulture, nauke, istorije smešna i apsurdna igra Srbije. Kosovo je završena činjenica", napisao je Hodžaj.

broj komentara 25 pošalji komentar
(četvrtak, 15. avg 2019, 00:47) - anonymous [neregistrovani]

Било је и биће наше

Ново Брдо је пало 1441., две године после пада Смедерева. Био је у то време други по значају град у држави. Константин Михаиловић, становнок Новог Брда, у свом делу "Јаничареве успомене" говори о опсади и предаји Новог Брда 1455. (пошто је у међувремену било враћено деспоту Ђурђу).
Дело је вредан историјски извор.

(sreda, 14. avg 2019, 22:03) - anonymous [neregistrovani]

@ @Bez nervoze

Promasili ste smisao. Rat je civilizacijska tekovina. Oteli su nam zemlju oruzjem, i to tudjim. Kad se tudje oruzje, odnosno interes, povuce - onda cemo imati neke, priznacete, ipak konkretnije argumente od prazne price o istini, pravdi, istoriji itd., da ubijedimo Hodzaja da nije u pravu. Ma sam ce da prizna da nije u pravu, sve zajedno sa Haradinajem - pred istraznim sudijom naravno. Sve po Zenevskim konvencijama, kao sa svakim ratnim zarobljenikom.

(sreda, 14. avg 2019, 20:35) - anonymous [neregistrovani]

%

E ovako,
Da, pripadaju Kosovu, Kosovo Srbija, ALI ne pripadate vi.

(sreda, 14. avg 2019, 20:21) - anonymous [neregistrovani]

Albanci i gazde im gube kompas...

Svima njima je sve jasnije da im od "nezavisnosti" nema nista pa su poceli udarati i mlatiti jezikom protiv svake logike.Da su bogomolje njihove ne bi ih palili i rusili,lomili krstove i bacali kao najveci divljaci.I treba im samo pokazati te filmove i ne samo njima nego i njihovim sponzorima.

(sreda, 14. avg 2019, 20:03) - anonymous [neregistrovani]

@Bez nervoze

Za vas ne znam, ali mi Srbi savrseno dobro znamo da srpske pravoslavne crkve i manastiri mogu biti samo objekti SPC. I imamo pravo da reagujemo kao narod kada se krsi osnovno pravo na imovinu. A vi bi trebalo da se zapitate zasto vasi predstavnici poput Hodzaja zaista ne razumeju istoriju, niti znaju da su u 13. i 14. veku na Kosmetu dominantno ziveli Srbi, kao formiran narod (a ne nacija, sto je verovatno Hodzaj mislio ali pobrkao, pa dao ovakvu smesnu izjavu). Nas narod kaze: "Zlo je ko ne zna, a uciti se ne da".

(sreda, 14. avg 2019, 19:12) - Novinar [neregistrovani]

U pravu je čovek

Sve što je na Kosovu pripada Kosovu, a Kosovo pripada SRBIJI.

(sreda, 14. avg 2019, 18:57) - anonymous [neregistrovani]

Kome šta pripada

Vrlo kratko, gospodine Hodžaj: POKAŽI TAPIJE !

(sreda, 14. avg 2019, 17:34) - anonymous [neregistrovani]

Bez nervoze

Ne razumijem zasto se ljudi nerviraju i pokusavaju objasniti da Hodzaj nije u pravu, da ne razumije istoriju itd. On je savrseno u pravo i savrseno razumije sve. Mi smo ti koji lazemo sami sebe da cemo praznom pricom vratiti pravo na zemlju i manastire. Rat je civilizacijska tekovina.

(sreda, 14. avg 2019, 17:00) - anonymous [neregistrovani]

I na ovaj nacin pokusavaju da ozvanice samoproglasenu drzavu Kosovo i Metohiju

Ne mogu verski objekti da pripadaju drzavi.
Verski objekti pripadaju narodima koji su ziveli i zive na tim prostorima.

(sreda, 14. avg 2019, 15:05) - Super ego [neregistrovani]

Zakljucak

Da crkve pripadaju Kosovu, a Kosovo pripada Srbiji...

div id="adoceanrsvdcfhklggd">