Vučić o opoziciji: Nisu problem njima izborni uslovi, već što ih neće narod

Izborni uslovi nisu lošiji nego 2012, niti su opoziciji problem izborni uslovi, već to što znaju da nemaju poverenje građana, rekao je Aleksandar Vučić. Predsednik Srbije nije potvrdio pisanje medija da će izbori biti 22. marta, ali je podsetio da redovni izbori inače "padaju" u martu ili aprilu sledeće godine.

"Niko ne misli da uvodi diktaturu pa da ostanemo bez izbora", našalio se Aleksandar Vučić, gostujući na TV Prva.

Predsednik je rekao da nije veliki optimista da će se postići dogovor sa opozicijom, a, ako žele da to bude javno, za to, kaže, imaju parlament.

Suština je, poručuje, da se vidi jesu li izborni uslovi lošiji nego 2012, a, ističe, nisu.

Upitan za bojkot, rekao je da ga se to ne tiče, jer mnogo njih neće bojkotovati izbore.

"Ne zaboravite da smo 2014. imali izlaznost od 53 odsto. Sada, ako bude 48 odsto, da li će reći da su izbori nelegitimni zato što pet odsto njihovih birača ne izađe?", kazao je on.

Što se tiče pitanja koja opozicija smatra otvorenim, on ne vidi u čemu je problem po pitanju biračkih spiskova i finansiranja političkih organizacija:

"Birački spisak uredite vi kako hoćete. Neka OEBS sa vama razgovara da ne biste više lagali da su birački spiskovi problem. Što se finansiranja političkih organizacija tiče, vi ste doneli taj zakon. Mi smo izmenili samo da stranke mogu da uzimaju manje od naroda", objasnio je Vučić.

Kazao je da je ispravan zahtev ODIHR-a i svih drugih da funkcioneri ne obavljaju stranačke funkcije u radno vreme.

"U pravu su da zloupotreba državnih struktura ne sme da postoji. Ali nemoj ni ti, Zelenoviću, da koristiš službeni auto i šabačke narodne pare za stranačke aktivnosti", poručio je lider SNS-a i dodao da isto važi i za naprednjake.

Ukazao je da je situacija, kada je reč o medijima, 2012. bila takva da je Đilas držao medije pod stoprocentnom kontrolom, a da je postojala samo KCN 3 na kojoj je neko drugi mogao da se pojavi.

"Je l' N-1 televizija koja 24 sata vodi kapanju protiv vlasti? Ja da ih tužim nikada neću i ne zanima me. Ova Nova S isto tako. Al Džazira isto tako. Šta smo mi imali 2012? Je l' na prvoj i drugoj vašoj televiziji ide šou u udarnom terminu koji je svaki put najbrutalnija kampanja protiv mene? Je l' neko pravio nekada problem? Nastavite tako. Volim to da gledam, i deo stvari pokušavamo da ispravljamo, lekovito je za naše društvo. Kada je neko takav postojao u njihovo vreme? Kada je na RTS-u smelo da se kaže bilo šta protiv njih?", upitao je on.

Vučić je kazao da je SNS spreman da razgovara oko čega god hoće, a tako i o medijima, te dodao da se kampanja vodi 45 do 60 dana i da svi treba da budu ravnopravni u njoj.

Naveo je da ga dva puta godišnje pozivaju na RTS, a ostalo izveštavaju o njegovim aktivnostima, koje će, naravno, nastaviti kao predsednik, jer namerava da radi vredno svoj posao kao i do sada.

Potvrdio je da namerava da učestvuje u kampanji SNS-a.

Ključno je, ponavlja, da opozicija zna da ih narod neće i da ne mogu da pobede, te da im ostaje jedino na silu da probaju, ali, kaže, na silu neće moći ništa.

"Učestvovaću u ozbiljnoj i pobedničkoj kampanji"

Vučić je najavio da će učestvovati u izbornoj kampanji i to, ističe, sa najvećim zadovoljstvom, a biće to, uveren je, teška ali pobednička kampanja.

"Govorićemo šta smo radili i šta ćemo da uradimo. Biće to teška kampanja. Svaka kampanja, ako hoćete veliko poverenje građana, jeste teška. Biće teška, ozbiljna i pobednička kampanja", rekao je Vučić.

On je ocenio da će za njegove političke protivnike to biti laka kampanja, te da će se svoditi na to da psuju, viču, gađaju ciglama, testerama.

U kampanji će, uveren je, učestvovati veliki broj ljudi, pametnih ljudi, koji mogu da osvoje veliki broj glasova, a oni koji su svesni da to ne mogu – pokušavaju da spreče druge da dobiju glasove.

"Ovo je borba jednog od njihovih tajkuna da preuzme celu opozicionu scenu. On zna da je najnepopularniji i zna da ne može da dobije nikakve glasove i zato hoće da spreči druge ljude da dobiju glasove", rekao je Vučić.

Ukazao je i da neki drugi ljudi dobro razumeju svoju poziciju i to da nas čeka teško vreme i teške odluke i po pitanju KiM, i BiH, i regiona, ekonomske odluke...

"Moje političke protivnike ne prisluškuju kao što su oni mene"

Vučić je izjavio da je dobio preciznu informaciju nadležnih da njegove ključne političke protivnike niko ne prisluškuje i da oni to znaju.

"Zamislite kakav bi problem bio da neko izađe i kaže da mi prisluškujemo Đilasa i Jeremića", rekao je Vučić.

Na pitanje kako je tema postala to što je pokazao dokumenta da je prisluškivan godinama, a ne to zašto je prisluškivan, Vučić je konstatovao:

"Oni vas slušaju, a onda izmišljaju sve i svašta i najvaljuju kako će otkriti sve i svašta. Izmišljali su da sam bio na vezi sa Subotićem. A to što je njima dao deset miliona evra, a nama ništa, i to je potvdrio i govorio o tome u Miškovićevim novinama. I nije ih sramota", rekao je Vučić.

"Za sve koji misle da su ključni politički protivnici, dobio sam tvrdu, preciznu i jasnu informaciju da nije tačno da ih prisluškuju. A oni se hvale time da su mene prisluškivali", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je znao za određene sitnice, ali da je tek prethodnih dana saznao sve o tome kako su ga prisluškivali.

"Sedam godina sam ćutao, nikada to nisam iskoristio, govorio o tome. Ne bih ni govorio, jer ne mislim da je to najvažnije. Nisam ja u pitanju, najvažnije je šta možete da uradite za građane, a ne da li ste vi ugroženi ili ne", dodao je Vučić.

Kada je reč o slučaju praćenja njegove dece, Vučić je rekao da su mu službe dale informacije za ćerku, a da je uhvaćena osoba koja mu je slikala sina na radnom mestu.

Predsednik je istakao da ne može i da ne iznosi informacije o tome ko mu je pratio ćerku, jer ne može da ugrozi državu i naruši odnose s pojedinim zemljama jer mu neko prati decu.

"Moram da zaštitim svoju decu i to ću da uradim. Ali ne smem da ugrozim zemlju, ne mogu da kažem ko mi je pratio ćerku i o tome ne pričam, jer moram da štitim sve građane. O mojoj deci brinem kao otac, ali o svoj deci brinem kao predsednik, to mi je posao", rekao je Vučić.

Kako je rekao, svi su se zatrčali i počeli da govore o tome kako je on bio na vezi sa kriminalcima, te pomenuo da je i danas objavljeno da je bio na vezi sa vođom navijača Partizana, Radosavljevićem, pa su ga, navodno, zato slušali.

Vučić je istakao da nikad nije razgovarao sa tim čovekom, kojeg je video samo jednom kada je zvanično posetio stadion Partizana i kako bi rukovodstvo kluba uverio da će imati istu vrstu pomoći kao i Crvena zvezda.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво