Na Kosovo se ne može sa srpskim pasošem

Direkcija granične jedinice kosovske policije donela je odluku o nepriznavanju srpskih pasoša prilikom ulaska građana na teritoriju Kosova i Metohije, saznaje RTS u kosovskoj policiji. Prema odluci granične policije, zabrana ulaska se ne odnosi na osobe koje poseduju ličnu kartu i izvod za decu sa fotografijom.

Granična policija je odluku donela bez saglasnosti kosovskog ministra unutrašnjih poslova, i bez uobičajene procedure obaštavanja javnosti.

Mera granične policije koja je na snazi od juče, pogodiće građane centralne Srbije koji preko Kosova putuju u Albaniju, Crnu Goru, a poseduju od dokumenata samo pasoš.

U policiji navode da je ova mera u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2011. godine,  koji međutim ne zabranjuje korišćenje pasoša kao jedinog dokumenta za kretanje.

Na administrativnim punktovima između Kosova i Metohije i centralne Srbije vraćeno je više porodica sa decom i osoba koje su posedovale samo pasoš Republike Srbije.

Povodom odluke Direkcije granične jedinice kosovske policije oglasio se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, koji je rekao da Priština samo traži način kako da maltretira građane bez razloga. 

broj komentara 16 pošalji komentar
(sreda, 07. avg 2019, 18:13) - anonymous [neregistrovani]

Reciprocitet

Reciprocitet

(sreda, 07. avg 2019, 10:51) - Ryan [neregistrovani]

(Ne)priznavanje srpskog pasoša

Građanima Kosova nesrpske nacionalnosti zabraniti ulazak u Srbiju čak i ako imaju srpski pasoš. Za Prištinu bi srpski pasoš odmah postao važeći dokument.

(sreda, 07. avg 2019, 05:04) - anonymous [neregistrovani]

Le

Dokle dok srbi ne pocnu da pustaju sa kosovskim pasosem a boravak u inostranstvo

(utorak, 06. avg 2019, 21:54) - anonymous [neregistrovani]

Kako se radi

Ovi nasi nikako da nauce: na jednu njihovu, dve nase.

(utorak, 06. avg 2019, 21:49) - Рауш [neregistrovani]

Косово је Србија, вратићемо се ми

Какав бре црни пасош, ми ћемо на Косово ићи као слободни људи.

(utorak, 06. avg 2019, 21:44) - anonymous [neregistrovani]

Мере

Могли би и ми, коначно, да почнемо да узвраћамо и да њихови "грађани" не могу тек тако да иду у остатак Србије. Начин је увек лако наћи, тако да то изговор није.

(utorak, 06. avg 2019, 21:07) - anonymous [neregistrovani]

veliki brat

Veliki brat im govori da nas provociraju što više dok god ne kapituliramo i ne uđemo u NATO.

(utorak, 06. avg 2019, 21:05) - anonymous [neregistrovani]

zabraniti

Ja sam davno rekla da smo njima trebali da zabranimo prolazak kroz Srbiju kad su nam zabranili robu. Mislim da bi i Republika Srpska isto uradila. Tada bi njima malo otezali.

(utorak, 06. avg 2019, 20:48) - Deksa [neregistrovani]

Pa sta ce nam

Pa sta ce nam. Kosovo i metohija je nasa teritorija. Idemo samo sa licnom kartom

(utorak, 06. avg 2019, 20:40) - Markovljev [neregistrovani]

Prevršila dara meru

Ovoga puta je stvarno prevršila dara meru. Ovo što su zaveli prema običnim gradjanima Srbije je uvreda države koja ne sme da nemo posmatra svoje gradjane koji ne mogu svetski priznatim dokumentom kao što je pasoš, da prodju teritorijom Kosova i Metohije. Momentalno oustaviti primenu Briselskog sporazuma i od ponoći prestati priznavati dokumenta izdata u Prištini uključujući registracije vozila, da bi sponzori Prištine nešto uradili, jer ova vest je opet samo lokalna, za Srbiju. Svetske agencie to neregistruju i neobjavljuju, jer znaju da je to barbarski čin nekoga kome oni govore da su država.