Brnabić: Nedopustivo je da ispuca asfalt, neko će odgovarati

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je nedopustivo ono što se desilo na Koridoru 10 – da samo 60 dana nakon puštanja za saobraćaj deonice kroz Grdelicu ispuca asfalt. 

Premijerku Anu Brnabić su novinari, posle sastanka sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, pitali da li će neko snositi odgovornost za naprsline na auto-putu kroz Grdelicu.

Na deonici Koridora 10, od Caričine doline do tunela Manajle, završena je sanacija poslednje od tri pukotine koje su se pojavile na gornjem sloju asfalta na putu.

"Oni koji su odgovorni, odgovaraće za to", rekla je Brnabićeva dodajući da što se tiče odgovornosti, ona nije nadležna da je određuje, već da je to na Tužilaštvu.

Smatra i da situacija u vezi sa tim nije bila katastrofalna, jer niko od korisnika puta nije bio ugrožen, a nije im bila naneta ni materijalna šteta. 

Kako kaže, razume, i bez traženja alibija, da je ta deonica teška. 

"Da li je dopustivo da se nakon 60 dana to desi, nije. Mislim da za to neko treba da odgovara i da se sve ispita", naglasila je Brnabićeva. 

Upitana da li oseća neku vrstu odgovornosti s obzirom na to da je firma "Integral" iz Banjaluke bila izvođač, Cvijanovićeva je rekla da je to privatna kompanija, da postoje nadležni koji nadgledaju šta je učinjeno ili nije, te da odgovornost nije na Vladi Republike Srpske. 

Kako je navela, za propuste postoje nadležna tela koja moraju da isprate šta se dešava na terenu i da eventualne probleme sankcionišu. 

Samo da se otvori Bratoljub 

Rupe nisu problem "Bratoljuba", mosta koji spaja Bratunac i Ljuboviju. Nisu ni mogle nastati, jer se ni dve godine pošto je napravljen, ne može preko njega. Izgradnju je finansirala Srbija. Granični prelaz je po dogovoru obaveza Federaciji.

"Kad smo čuli sva obrazloženja, izmišljali, sad smo došli u situaciju da kažu ne možemo završavati jer nam nedostaje tri miliona", rekla je Cvijanovićeva. 

"Evo mi ćemo da platimo, mi ćemo da doniramo", rekla je premijerka Brnabić. 

Ona je navela da je na sastankju sa evrospkim komesarom Johanesom Hanom zatražila i pomoć EU za otvaranje tog mosta, jer - kako je napomenula - više ne zna šta da uradi.

"Meni je neprihvatljivo kao osobi, ne kao političaru, ne kao predsednici Vlade, neprihvatljivo mi je da vi pustite te ljude da ustanu ujutro, da vide gotov most i da ne mogu da ga pređu. Kako to, čime su ti ljudi to zaslužili?", pitala je premijerka Brnabić. 

Kao problem ne samo za taj projekat, obe strane navode to što 10 meseci posle izbora u BiH nije formiran Savet ministara. 

broj komentara 8 pošalji komentar
(subota, 27. jul 2019, 15:51) - Vidovdan [neregistrovani]

Dosta je bilo

Odavno pišem i govorim da se vrlo neozbiljno izvode radovi u građevini, kako niske gradnje (putevi i mostovi), tako i visoke (soliter). Predlagali sam da se oformi komisija visokih i ozbiljnih stručnjaka od 3 člana koji će vršiti ozbiljan nadzor radova. Odgovornost mora da postoji kako materijalna, tako i oduzimanja licenci za rad. Druge nema, i to gospođo premijerka u svim sverama rada...

(subota, 27. jul 2019, 08:57) - Дијаспора [neregistrovani]

Јуче..

..су нам рекли да је то нормално и дешава се свуда у свету (што није тачно, ја живим у том свету), када су видели да то не пије воду онда као “неко” ће да одговара за то, ко је тај неко, где су имена, зна се ко је изводио радове а ко је био надлежан за контролу извођена?!

(subota, 27. jul 2019, 08:03) - anonymous [neregistrovani]

Pukotine

Potrebno je maksimalno povećati odgovornost nadzornih organa jer kad oni
"rade" površno tad dobro zarađuju, a država mnogo gubi!

(subota, 27. jul 2019, 06:22) - anonymous [neregistrovani]

Nemojte vise

A ko ce da odgovara? Nemojte zbog nas gradjana kojima se kao pravdate da upadate u jos vece dubioze.I sami znate da niko nece odgovarati. Ko je taj "neko" ??

(subota, 27. jul 2019, 02:44) - anonymous [neregistrovani]

Postoje delovi Srbije kojima je potreban novac koji ulazete temo negde!

To je sramota!

(petak, 26. jul 2019, 22:55) - Воронцов [neregistrovani]

Мислим да газде не воле плаћати ни стручњаке ни раднике

А ако немају добре стручњаке и раднике, ако не контролишу како се ради ( теоријски може неко и пањевe убацити у подлогу пута) онда је проблем како да се квалитетно уради посао.

(petak, 26. jul 2019, 22:39) - anonymous [neregistrovani]

Žurba

Sve se to dešava kada se radi pod tenzijom i kada se žuri da se ispoštuju rokovi.

(petak, 26. jul 2019, 21:02) - Civil [neregistrovani]

Veci Problem

Pukotine na gornjem asfaltu je uzrok sleganja donjeg djela strukture i neadekvanog izvrsenog rada prilikom gradnje puta