Otkriven spomenik Janošu Hunjadiju u Zemunu

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Mađarske Janoša Adera, u Zemunu je otkriven spomenik Janošu Hunjadiju. Njegov život su bili oružje i rat i on vekovima živi u pamćenju raznih naroda, rekao je Ader. Vučić je naveo da ovog mađarskog velikaša, vlaškog porekla, rođenog u Rumuniji, uzdignutog u Srbiji, svi doživljavaju kao svog. Svi imaju svoj dug prema verovatno najvećem srednjovekovnom ratniku sa ovih prostora, poručio je Vučić.

Na početku ceremonije intonirane su himne Mađarske i Srbije, nakon čega je otkriven spomenik. Dvojica predsednika obratila su se okupljenim građanima.

Predsednik Mađarske Janoš Ader rekao je da su na spomeniku vidljiva dva simbola – krst i zvono.

Rekao je da je krst simbol žrtve za odbranu Evrope, a zvono poruka o udruživanju i pobedi koja je izvojevana pod vođstom Janoša Hunjadija.

Istakao je da je Janoš Hunjadi ceo svoj život podredio odbrani od Osmanlija. Kako je rekao, njegov život su bili oružje i rat i on vekovima živi u pamćenju raznih naroda.

Ader je istakao da se Hunjadi suprotstavio Turcima u brojnim bitkama na tlu Srbije. Kuda god je prolazio, dodao je predsednik Mađarske, Hunjadi je video spaljena i opljačkana sela i odvođenje hrišćana u ropstvo.

Ističe da mu je najveća želja bila progon Turaka iz Evrope i oslobađanje Srbije i balkanskih prostora.

Ader je govorio o bici za Beograd navodeći da je tri godine nakon razaranja zidina Carigrada sultan Mehmed Drugi krenuo u osvajanje Beograda.

Tada su, kaže, svi polagali nade u jednog čoveka, Janoša Hunjadija, i Srbi, Italijani, Nemci...

Ader dodaje da je u leto 1456. Hunjadi stigao sa svojom flotom do Zemuna, gde se danas nalazi njegova statua, da zajedno sa srpskim šajkašima razbije turske flote. Tada su oni otvorili put do Beogradske tvrđave.

Međutim, kako je rekao Ader, usledile su teške okolnosti, razaranja ratne mašinerije i epidemija među vojskom, a malobrojna odbrana je izgubila svu nadu.

Ader ističe da je tada Hunjadi izvršio preraspodelu odbrane i ulio nadu u očajne vojnike i započela je duga bitka.

Konjica Sibinjanin Janka je odjednom postala nadmoćna nad sultanovom vojskom, istakao je Ader ukazujući da su nakon pobede crkvena zvona zvonila širom Evrope.

Kako je dodao, nakon toga, Turci 65 godina nisu ni pokušali da napadnu Beograd i usledio je period mira i obnove zahvaljujući junacima koji su svoj život dali za to.

Svi svojataju Janka Hunjadija, ali svađe nema 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da verovatno ne postoji veća čast od one koja se dogodila Janošu Hunjadiju – da toliki narodi tvrde da je baš njihov i da nema nikakve svađe oko toga.

"Ovog mađarskog velikaša, vlaškog porekla, rođenog u Rumuniji, uzdignutog u Srbiji, svi doživljavaju kao svog, svi imaju svoj dug prema verovatno najvećem srednjevekovnom ratniku sa ovih prostora", rekao je Vučić.

Svako svojatanje je, kaže Vučić, ovde dobrodošlo jer je Hunjadi sebe dao ovim prostorima, hrišćanskoj Evropi i našoj zajedničkoj istoriji.

"Ne postoji niko ko se sa tolikim žarom i verom borio za Evropu i slobodu svih nas. Heroj husidskih ratova, heroj bitaka kod Kruševca, Niša, Pirota, Sofije, Erdelja, Hunjadi je svoj zvezdani trenutak doživeo u Zemunu, iz kog je 1456. komandovao u odbrani Beograda", naveo je Vučić.

U toj bici je zaustavljen, poražen i nateran u beg veliki Mehmed Drugi Osvajač, jedan od najvećih turskih sultana, čovek koji je osvojio Konstantinopolj.

"Jedna stvar je od tada ostala nepromenjena, svakog podneva zvona katoličke crkve zvone i dan-danas po istoj naredbi pape Kalista Trećeg iz jula 1456. godine, kada je to urađeno da bi se pomoglo Janošu i braniteljima Beograda", rekao je Vučić.

Podsetio je i da je čuveni kralj Matija Korvin sin Janoša Hunjadija i da je na njegovom dvoru došlo i do napretka u kulturi i obrazovanju.

Vučić je zaključio rečima da je spomenik Janošu Hunjadiju dokaz večnog prijateljstva srpskog i mađarskog naroda.

broj komentara 28 pošalji komentar
(utorak, 23. jul 2019, 13:29) - Smederevac [neregistrovani]

Malo i druge strane

Vraćajući se iz neuspešne bitke protiv Osmanlija, Janjoš Hunjadi i njegova vojska su činili zločine i materijalnu štetu po despotovini Đurđa Brankovića. Ubijali, pljačkali, silovali... Zbog toga ga je despot zatočio kao taoca u tvrđavi, dok otkup za načinjeno nije isplaćen. Iz osvete, ovaj junak je organizovao atentat na Đurđa Brankovića, prilikom koga je despot izgubio deo ruke, a od tih rana, malo kasnije je i preminuo. Ne videh nigde spomenik našem vladaru, ali to se valjda zove diplomatija. Mislim da smo mogli da podignemo spomenik nekim drugim znamenitim mađarskim prijateljima, a ne njemu. Eto, toliko.

(utorak, 23. jul 2019, 08:30) - anonymous [neregistrovani]

gagi

Veliki junak koji je zasluzio da mu se podigne spomenik u njegovu cast

(ponedeljak, 22. jul 2019, 20:54) - Воронцов [neregistrovani]

Тада је хришћански свет Европе био угрожен од освајача Оаманлија

Та битка је била симбол заједништва хришћана у борби против непријатеља. У том заједништву јесте историјска величина тог догађаја.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 17:58) - anonymous [neregistrovani]

Saradnja

Velika svecanost koja ce ucvrstiti odnose ove dve drzave.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 17:57) - anonymous [neregistrovani]

@Asimilacija

Naravno, Srbija je primer multietnicke drzave, gde niko nikog nije progonio samo zato sto se drugacije zove, sto je pripadnik druge nacionalnosti, sto veruje ili ne veruje u drugog Boga itd.
Nego sam hteo prethodnom komentatoru, koji tvrdi da se u Srbiji ne uci o Vlasima, da se ne spominje vlaska nacija itd., da repliciram na njegov komentar cisto da stekne pravu sliku da su Vlasi asimiluju upravo od strane Rumuna a ne od Srba, u Srbiji slobodno mogu da se izjasne kao Vlasi dok u Rumuniji nemaju tu mogucnost.
Mozda se Vlasima nije ucilo u skolama za vreme komunisticke Jugoslavije ( tada se ljudi nisu smeli izjasnjavati kao Sokci i Bunjevci), ali ja dok sam isao u skolu ('87. sam godiste) itekako se ucilo i o Vlasima i o Vlaskoj knezevini itd.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 17:39) - Graje [neregistrovani]

Prijateljski odnosi

Srbija i Mađarska treba da jačaju prijateljske odnose, predsednik Mađarske je došao zahvaljujući Vučiću. Srbija i Mađarska treba da grade istorijski jake veze.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 17:24) - Viking [neregistrovani]

Asimilacija

...odgovor na komentar pod naslovom Asimilacija... To je dobro da kod nas mogu da budu i Vlasi i Bunjevci i Sokci. Pa Srbija je najveca demokratija.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 15:43) - anonymous [neregistrovani]

Сибињанин

Јанко (Јанош) је од града Сибиу у Румунији, бивши Сибин, зато је код Срба познат као Сибињанин.А шта је био тј. којем народу је припадао је тешко утврдити.Београд је брањен јер је у то време био капија Угарске.

(ponedeljak, 22. jul 2019, 15:34) - Ivan [neregistrovani]

poseta

Veliki je ovo dan za srpskomadjarske odnose

(ponedeljak, 22. jul 2019, 15:24) - anonymous [neregistrovani]

re

Odnos sa susednim zemljama je bolji nego ikada, nadamo se boljoj politickoj saradnji