Dačić posle razgovora sa Boltonom: SAD znaju da problem nije u Beogradu nego u Prištini

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Vašingtonu sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država Džonom Boltonom. Dačić za RTS kaže da je na sastanku dobio "veoma pozitivne ocene" onoga što Srbija radi kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Ivica Dačić je, govoreći za Dnevnik RTS-a, rekao da je razgovor sa Boltonom dokazao da je pitanje Kosova i Metohije visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta američkog predsednika.

Ne želeći da iznosi detalje razgovora sa Boltonom, šef srpske diplomatije ukazao je da je "sastanak bio izuzetno koristan".

"Razmenili smo mišljenje o postojećem problemu, blokadi dijaloga. Jasno je rečeno da oni (SAD) znaju da problem nije u Beogradu već na Kosovu i da će pokušati da učine sve što mogu da se dijalog odblokira", napominje ministar spoljnih poslova.

Ističe da Sjedinjene Države smatraju da je kompromis od značaja za regionalnu stabilnost, a samim tim je, kaže, visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta SAD.

"O detaljima nećemo govoriti, ali mislim da su izrečene veoma pozitivne ocene onoga što Srbija radi", napominje Dačić dodajući da je razgovor sa Boltonom posebno značajan jer savetnik za nacionalnu bezbednost SAD nije primao sve ministre koji su na konferenciji o verskim slobodama u Vašingtonu.

Objašnjava da SAD više ne prate "autopilot" spoljne politike, već grade "kreativan pristup".

"Misle da mora da se pronađe dogovor prihvatljiv i za Beograd i Prištinu, a to je naravno naša pozicija", naglasio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Govoreći o sastanku sa vršiocem dužnosti zamenika državnog sekretara SAD zaduženog za Evropu i Evroaziju Filipom Rikerom, Dačić je rekao da su njih dvojica "stari znanci".

"On je, na neki način, spolja učestvovao na početku briselskog dijaloga. To je u skladu sa tim da SAD žele da pomognu da se dođe do rešenja", ističe ministar spoljnih poslova.

Dačić ponavlja da je Srbija spremna da učestvuje u dijalogu, ali neko, kaže, mora da izvrši pritisak na Prištinu da ukine takse.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 19. jul 2019, 16:35) - anonymous [neregistrovani]

Ma kakvi

Oboje grešite. Problem je u Vašingtonu, i to na aveniji Pensilvanija broj 1600. Eto, sad imate tačne koordinate...

(petak, 19. jul 2019, 08:53) - zagor [neregistrovani]

Neka se jednom shvati

srbija nece placati mir na balkanu svojom teritorijom.

(petak, 19. jul 2019, 01:03) - anonymous [neregistrovani]

Slazem se sa tim

Da znaju ko je problem jer njihovo nedonosce radi, po njihovom scenariju, kako ga oni vaspitaju i njima koliko se to nebrojeno puta pokazali ne treba verovati. SAD upotrebljavaju isti scenario i licno protiv drugih drzava, Venecuela, Mexiko, Iran ... Zar je potrebno 9 meseci da se shvati ko je problem i da se nista ne preduzima ni oni ni EU? 

(petak, 19. jul 2019, 00:31) - anonymous [neregistrovani]

MladaBosna

Pa SAD i daju instrukcije albancima, naravno da sve znaju.

(četvrtak, 18. jul 2019, 22:23) - anonymous [neregistrovani]

@ Djekna...

Pa,naravno da covjek ne moze sve iznijeti u javnost,neke informacije su drzavne tajne i ne mogu se plasirati u javnosti.Tako rade svi politicari svijeta.A,arhivi se otvaraju svakih 50 godina pa trazite sta vas zanima.Postoji jedna poslovica koja kaze:"Los politicar uvijek govori istinu,a pametan samo kad treba i mora".

(četvrtak, 18. jul 2019, 21:29) - Djekna [neregistrovani]

Ne može da nam kaže detalje. Ma nemoj?

Prva rečenica ovog političara je bila:" Pa ne mogu da vam kažem detalje".
A izvini, zašto? Ko tebe plaća? Narod. A ti nećeš da narodu kažeš detalje. Ne razumem. Kakav je ovo mentalitet, ljudi moji?!? Kaže, ne može da nam kaže detalje. Znači, ne verujem. A i verujem. Takva ti je Srbija. U njoj političari zaposleni od naroda, od tog naroda kriju detalje.

(četvrtak, 18. jul 2019, 21:18) - anonymous [neregistrovani]

Pa,naravno da zna...

Ali,sta vrijedi sto zna kad Amerika,pocev od Hrvatske gdje su Ameri aktivno ucestvovali u progonu srpkog naroda,pa preko Republike Srpske koju su bombardovali i ni danas je ne pustaju na miru,pa preko agresije na Srbiju kada su ubijali civile i rusili civilne objekte i privremenu okupaciju srpske AP KiM,dakle, konstantntno radi protiv srpskih interesa.Zajedno sa Britanijom i Njemackom,naravno.Medjutim,treba Amerima i ostalim "prijateljima" sa Zapada poruciti da Srbija nece odustati od borbe za ocuvanje svoje AP KiM koliko god nas to kostalo.
Dogodine u Prizrenu.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">