Analitičari: Makron ne predstavlja samo Francusku, poseta ima širi značaj

Francuski predsednik ima velike ambicije u pogledu uloge EU i smatra da Unija može sama da reši problem Kosova, zajedno sa Beogradom i Prištinom, rečeno je u specijalnoj emisiji RTS-a posvećenoj poseti Emanuela Makrona.

Sonja Liht iz Fonda za političku izuzetnost je, gostujući u specijalnoj emisiji RTS-a, rekla da je, što se tiče bilateralnih odnosa, napravljen ozbiljan iskorak.

Međutim, naglašava da je to iskorak u širem kontekstu, navodeći da je Makron više puta pomenuo Nemačku.

Ukazala je na značaj nemačko-francuskih odnosa i pokušaje da se ojača evropski duh. "Reč je o bilateralnom susretu, ali Makron dolazi kao predstavnik Evropske unije", istakla je Lihtova.

Što se tiče odnosa Beograda i Prištine, smatra da to što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj pozdravio posetu ne znači da je promenio mišljenje.

Ipak, Sonja Liht smatra da će poseta Makrona imati uticaja i da je poslata jako jasna poruka francuskog predsednika da će se više angažovati i na tom planu.

Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije je ocenio da je Makron ojačao stav da EU može da "iznese čitavu stvar" u odnosima Beograda i Prištine. "On ima velike ambicije u pogledu uloge EU i smatra da Unija može sama da reši problem Kosova, zajedno sa Beogradom i Prištinom", kaže Zečević.

"Osuda unilateralnih potaza se odnosi na prištinske takse"

Iako Makron u obraćanju nije direktno pomenuo prištinske takse, Zečević smatra da se njegova osuda unilateralnih poteza odnosi upravo na taj potez Prištine, i ocenjuje da je osuda relativno oštra.

Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konventa o EU ukazuje da je sastanak trajao više nego tri puta duže od predviđenog. "Vidimo da to nije bio lak razgovor, ali je dobro da obojica kažu da su bili iskreni", smatra Dragojlovićeva.

Ona, kako je napomenula, želi da izbegne afektivne reakcije i euforiju kada se radi o odnosima sa Francuskom. Činjenica je da je mnogo toga potpisano i dogovoreno, kaže Dragojlovićeva i posebno ističe da su oba predsednika probleme postavila na nacionalni, regionalni, evropski, kao i globalni nivo.

Zastupa stav da puko članstvo koje neko treba da pokloni nije dobro donelo ni drugim zemljama. "Mnogo je posla pred nama. Svi imamo da radimo mnogo više nego samo da volimo Francusku kao što je ona volela nas", zaključila je Dragojlovićeva.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. jul 2019, 20:30) - FORum LIvii [neregistrovani]

nema predaje

Nista novo nije rekao ! Nije ni nagovestio .
Svestan je velikih promena na vidiku.Silazak Merkelove , nova konstelacija snaga u evroparlamentu, moguci novi reizbor Trampa , sve su to dogadjaji koji ce promeniti i dioptriju Kosova.
Nama ostaje , u se i u svoje kljuse !!!