Prodate tri ambasade, sudbina stana na Petoj aveniji i dalje neizvesna

Godinama se govori o podeli imovine diplomatskih predstavništava bivše SFRJ širom sveta. Čvor imovinsko-pravnih odnosa se polako odmršava, pa su tako tri ambasade koje su pripale Srbiji već prodate, a u budžet je uplaćeno oko 40 miliona dolara. Objekti u Njujorku i Bernu, vredni ukupno 50-ak miliona, i dalje su predmet rasprave.

Početkom meseca u Beogradu je održan sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ (Aneks B Sporazuma o pitanjima sukcesije). Sastanak je nakon više od sedam godina završen konkretnim odlukama.

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović je, gostujući na RTS-u, rekao da su Srbiji pripali objekti u Frankfurtu, Ženevi, rezidencija u Harareu.

"Kada je reč o Frankfurtu, sedamdesetih godina je potpisan sporazum o doživotnom izdržavanju vlasnice, baka je živela do ove godine, mi smo to uredno plaćali. Mi to nismo odmah nasledili kada je umrla i sada smo morali da dobijemo odluku sukcesora da je to naše", ispričao je Odalović.

Identifikovana su dva objekta u Draču i Tirani. Trenutno se tamo, kaže Odalović, vodi spor sa Albanijom, ali je nesporno da pripadaju Srbiji.

Tri objekta su već prodata i oko 40 miliona dolara je uplaćeno u budžet Srbije, istakao je generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije..

Nerešena pitanja objekata u Njujorku i Bernu 

Dalje će se raditi na rešavanju pitanja rezidencije u Njujorku na Petoj aveniji, čije održavanje mnogo košta. Takođe, nerešeno je ostalo i pitanje objekta u Bernu.

"To su dva najteža pitanja, prodaja dva objekta koja imaju veliku vrednost, 40 miliona za Njujork i desetak miliona za Bern. To je za nas veliki teret. Mi držimo komplekse u kojima imamo po 2.500 kvadrata, a imamo malo ljudi, a ne možemo da investiramo jer nisu naši", naglašava Odalović. 

Tokom sastanka komiteta utvrđeno je da nama nikad nisu pripadali objekti u Kamberi i Tunisu, već su upisani sa neproverenim imovinsko-pravnim statusom.

Takođe, dodaje Odalović, u našem vlasništvu nisu ni objekti u Kopenhagenu i Varšavi.

"Dobili smo notu da moramo da napustimo i objekat u Adis Abebi jer objekat nije naš, ali smo sa dva neka sastanka uspeli to da zaustavimo", naveo je Odalović.

Podela sa drugim bivšim državama 

Kada je reč o objektu u Braziliji, generalni sekretar MSP-a dodaje da će se izvršiti fizička podela.

"Srbiji je pripao centralni deo rezidencije i oko hektar zemljišta. Dalje će se deliti i objekti u Nju Delhiju, Moskvi, koja je posebna zbog razmene zemljišta, imamo dva moguća modela", naglasio je Odalović.

Izvršena je podela objekta u Ankari između Srbije i Bosne i Hercegovine, dok je objekat u Atini podeljen sa Severnom Makedonijom.

"Moramo da rešimo pitanja u Africi i Aziji, jer tamo sukcesori ne pokazuju interesovanje, U svakom slučaju i na tome radimo zajedno. Nadamo se da će u Beogradu biti sledeći sastanak. Mislim da sada imamo šanse da ovo rešimo u neko dogledno vreme", naveo je Odalović.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 14. jul 2019, 18:37) - ****slav [neregistrovani]

Interesantno

"Kada je reč o Frankfurtu, sedamdesetih godina je potpisan sporazum o doživotnom izdržavanju vlasnice, baka je živela do ove godine, mi smo to uredno plaćali. Mi to nismo odmah nasledili kada je umrla i sada smo morali da dobijemo odluku sukcesora da je to naše"

Ko je bila ta žena i zašto ju je SFRJ izdržavala?

(nedelja, 14. jul 2019, 16:56) - anonymous [neregistrovani]

Prodaja

Ako smijem građanski da pitam kod koga su pare

(nedelja, 14. jul 2019, 13:11) - jova [neregistrovani]

sjajan objekat treba ga sacuvati

Kako je moguce da ce se prodati objekat na 5 Aveniji.Ta zgrada je arhitektonski bitna za Njujork. Turisticki vodici pricaju turistima o zgradi I arhitekti. To je savrsena promocija I Srbije za koju niko ne zna. Zar u Srbiji nema biznismena da daju donacije da se taj objekat sredi. To nije veliki objekat. Pre 2 rata Srbija je bila puna donatora koji su svom otocenstvu kako se to tada zvalo poklanjali objekte. Zaradili su pare u Srbiji I vracali su Srbiji kroz poklone.