Zeleno svetlo za Moravski koridor

Skupština Srbija usvojila je Zakon o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje infrastrukturnog koridora auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina, poznatiji kao Moravski koridor. Planirano je kreditno zaduživanje od 800 miliona evra.

Početak izgradnje Moravskog koridora se očekuje sredinom jula, a završetak za dve i po godine.

Za njegovu realizaciju planirano je kreditno zaduženje "kod stranih investicionih korporacija i fondova" na iznos od 800 miliona evra.

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je ranije potpisala Memorandum o razumevanju i saradnji na izgradnji ovog koridora sa američkom kompanijom "Behtel", ali je tokom rasprave ukazala da ne postoji ugovor sa bilo kojom kompanijom, već da će Vlada Srbije formirati komisiju i tek onda utvrditi partnera.

Moravski koridor dužine oko 110 kilometara, povezao bi pola miliona stanovnika. Tokom izgradnje auto-puta uradiće se i regulacija reke Morave, a takođe se pravi i telekomunikacioni koridor.

Mihajlovićeva je u raspravi rekla da je Moravski koridor jedan od važnijih auto-puteva za privredni razvoj zemlje i da će deonica Pojate-Preljina u dužini od 110 kilometara povezivati građane centralne Srbije.

Ona je rekla da je razlog za predlaganje posebnog zakona taj što Srbija "nema vremena da čeka" i gradi auto puteve duži niz godina.

Moravski koridor povezaće sva veća naseljena mesta na tom području: Ćićevac, Stalać, Kruševac, Trstenik, Vrnjačku banju, Kraljevo, Čačak.

Koridor će biti direktna veza između Koridora 10 i 11, odnosno biće bolja interna povezanost zapadnih i jugozapadnih sa južnim i jugoistočnim delovima Srbije i dalje sa Bugarskom, Grčkom i Turskom.

broj komentara 7 pošalji komentar
(subota, 24. avg 2019, 10:47) - anonymous gogo [neregistrovani]

Da

Prolazi kroz najlepse delove srbije

(utorak, 09. jul 2019, 12:13) - Stefan [neregistrovani]

Autoput

Ap ako o necemo govorimo a to je “gomila mostova” pogledaj projekat pa ona dodji da razgovaramo

(ponedeljak, 08. jul 2019, 18:12) - KV [neregistrovani]

Ap

Neće biti "gomile mostova" iz tog razloga se i radi regulacija toka Morave...

(ponedeljak, 08. jul 2019, 13:50) - Радан [neregistrovani]

Прво

Завршите започето... а онда се фрљајте стотинама милиона нових кредита

(ponedeljak, 08. jul 2019, 13:30) - Stefan [neregistrovani]

Autoput

Toliko kosta zato sto se istovremeno radi i regulcija Morave sa gomilom mostova. Behtel pravi odlucne ap, bice ovo najbolji ap u Srbiji!

(ponedeljak, 08. jul 2019, 12:29) - anonymous [neregistrovani]

Коридор

Моравски коридор има већи значај.
Повезује не само места на коридору, већ и оне градове који директно гравитирају; Параћин,Књажевац,Алексинац. ... А на другој страни Г.Милановац, Пожега,Ужице ....и шире.

(ponedeljak, 08. jul 2019, 11:54) - anonymous [neregistrovani]

Put zlata vredan

To dodje 7,2 miliona evra po kilometru!Pa nije to probijanje kroz planine nego koridor duz Morave.Ko ce te pare da vrati aman pobogu, dokle nas vise zaduzujete ?