Vučić: Srbi neće biti gladni, makar ja postao ozloglašeni Robin Hud

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare rekao da je situacija na severu Kosmeta sve teža. Naveo je da su prištinske vlasti pokušale da dovođenjem kamiona, bez ikakvih pravila, prodaju robu Srbima. Nisu prodali juče ni kilogram šećera, ni kilogram soli, istakao je Vučić i poručio da je ponosan na Srbe.

Nakon sastanka sa članom Predstavničkog doma Kongresa SAD Eliotom Engelom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare govorio o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji.

Situacija na severu pokrajine je, kaže, sve teža i političko-bezbednosnim rečnikom rečeno – veoma kompleksna. Najviše je teškoća sa snabdevanjem, zbog prištinske takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije. Kada vam neko uvede taksu od 100 odsto, taj vam je zabranio trgovinu, poručio je predsednik.

Istakao je da je država Srbija pronalazila načine da snabdeva stanovništvo na severu. U tom periodu Albanci su zaplenili 16 kamiona sa robom, vozači su privođeni, vređani, maltretirani.

"U 14 kamiona bili su prehrambeni proizvodi, a u dva stočna hrana. Na jedan kombi je pucano 11. juna u Jošanici, opština Leposavić", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da se postavljaju tri pitanja: zašto Priština to radi, šta je konačni cilj Prištine i nekih sa Zapada koji podržavaju takve akcije i šta Srbija može da uradi.

Smatra da Priština pokušava da Srbi sa severa KiM zaborave na centralnu Srbiju i da roba odatle nije neophodna, već da će Srbi umesto zaječarskog piti, na primer, pivo iz Peći.

"Pokušali su juče da dovođenjem kamiona, bez ikakvih pravila, fiskalnih kasa, prodaju robu Srbima. Bio sam ponosan na srpski narod što su 403 prodajna objekta bila zatvorena, bili su jedinstveni u protestu i nenasilnom gandijevskom otporu", naveo je Vučić.

Srbi su pokazali sposobnost, hrabrost, organizovanost i odlučnost da opstanu na svojim ognjištima i budu uz Srbiju.

"Divim se našem narodu, taj heroizam ostao je nezabeležen kod nas, ali zaslužuje ne samo poštovanje već i divljenje. Nisu prodali juče ni kilogram šećera, ni kilogram soli. Niko ništa nije hteo da kupi, nisu ni prišli", istakao je Vučić. 

Poručio je da neće dozvoliti da Srbi budu gladni.

"Snalazićemo se kako znamo i umemo da našem narodu dopremimo hranu, vodu i lekove, to je sve što mogu da kažem, kao što smo i do sada radili – uvek ćemo to činiti. Makar ja postao ozloglašeni evropski Robin Hud, to je taj ludi Vučić što iz šume šalje hranu i vodu. Naš narod neće biti ni gladan ni žedan", rekao je Vučić.

"Za Prištinu radi kompletna agenturna mreža"

Vučić je rekao da je Priština uz podršku dela međunarodne zajednice angažovala kompletnu agenturnu i saradničku mrežu, kako bi predstavila Srbiju kao ključnog krivca za sve.

Poručio je Prištini da prekine sa lažima, ali je priznao da moćno rade i na teritoriji centralne Srbije, na Kosovu i Metohiji i u delu međunarodne javnosti.

"Sve što su mogli da angažuju od 16. januara, posle ubistva Olivera Ivanovića, sve najprljavije od ukupnog agenturnog i saradničkog delovanja u regionu i međunarodnoj zajednici oni su uradili. To su učinili prilično uspešno, ali ne i sasvim uspešno, jer je jedan deo ljudi bio spreman da se suprotstavi", rekao je Vučić.

Istakao je da postoji pojačano lobiranje i plaćanje političara na međunarodnoj političkoj sceni koji treba da potvrde da Srbi nisu ugroženi, već da su Albanci žrtve, jer im oni daju hleb koji neće da jedu. To sve, kako je ponovio, ima za cilj zauzimanje severa i proterivanje srpskog življa sa celog KiM.

Vučić je rekao da su najpre pribegli zabrani snabdevanja, trgovine, to jest apsolutnoj zabrani snabdevanja srpskom robom. Takođe, kaže da je na delu brutalna zabrana slobode govore i da je verbalni delikt krivičnopravno sankcionisan na najbrutalniji način od prištinskih institucija.

S tim u vezi je kao primer naveo Ivana Todosijevića, člana Srpske liste i predsednika opštine Zvačan, koji je izneo svoj stav i politički sud o Račku, rekavši da je to bila manipulacija međunarodne zajednice i albanske javnosti kako bi se sprovela zločinačka agresija.

Rekao je da prištinske vlasti vrše zastrašivanje svih Srba koji joj se suprotstavljaju.

Najavio je da će međunarodnoj zajednici postaviti pitanje povodom ubistva Olivera Ivanovića, s tim u vezi navodeći da prištinske vlasti biraju lica koja im se fizički suprotstave a za koja znaju da je spremno da brani slobodu srpskog naroda, i da tako lice mora biti uhapšeno ili proterano.

Podvukao je da je to dugoročna strategija koju sprovode u delo u saradnji sa međunarodnom zajednicom.

Naveo je i da su, uz pomoć SAD i mnogih drugih, postavili oko 150 kamera po šumama oko alternativnih prelaza.

broj komentara 22 pošalji komentar
(četvrtak, 04. jul 2019, 07:00) - anonymous [neregistrovani]

Dragi Predseniče

Narod se ne hrani i ne brani ni rečima ni obećanjima

(četvrtak, 04. jul 2019, 00:35) - Olja [neregistrovani]

KiM

Cilj Prištine je svima dobro poznat, ali im nećemo dozvoliti da taj cilj i ostvare!

(sreda, 03. jul 2019, 22:11) - Petar [neregistrovani]

pomoc

Drzava ce pomoci nasem narodu na Kosovu!

(sreda, 03. jul 2019, 16:41) - milan lala [neregistrovani]

Kontra- mere

Ja sam ocekivao da ce predsednik saopstiti da je Beograd posle dugog cekanja da se Pristina urazumi i ukine taxe odlucio da uvode Pristini kontra mere, na primer : tranzitne taxe na sva vozila koja se iz KiM krecu ka EU i iz EU ka KiM . To bi bila jedna sasvim odmerena kontra -mera posle dugog strpljivog cekanja. Neshvatljiva je ta suzdrzanst da se odgovori reciprocitetom. Predsednikovo izlaganje je narodu potupno jasno, ali je nejasno zasto on ne donosi odluku o uvodjenju kontra mera.  

(sreda, 03. jul 2019, 14:45) - Dejan M [neregistrovani]

Robin Hud

nije ozloglašen...

(sreda, 03. jul 2019, 14:13) - anonymous [neregistrovani]

Таксе

Ако су таксе на 100% на продајну цену нека држава субвеционише производе. Преполовите продајну цену за Космет и проблем решен.

(sreda, 03. jul 2019, 14:00) - anonymous [neregistrovani]

Stabilnost

Ako treba svi cemo da budemo.

(sreda, 03. jul 2019, 13:39) - anonymous [neregistrovani]

Vidjenje

Robin Hud je omiljen lik iz decijih prica kao borac za siromasne i protivnik Ivana ozloglasenog brata Ricarda koji je bio protiv naroda.Tako da je naslov po meni neadekvatan.

(sreda, 03. jul 2019, 13:35) - anonymous [neregistrovani]

A mi

A kada ce Srbija poceti sa kontramerama koje su najavljene ???

(sreda, 03. jul 2019, 13:23) - Nedim [neregistrovani]

komentar

Ovo je jedan bedan ekonomski rat koji je započela Priština ista ona koja se svetu predstavlja da je žrtva zloglasnih Srba.Ovo su tako poremećeni međuljudski odnosi, a želja Prištine da budu država totalno ne realna.Kako sada ima robe a niko je ne kupuje?Koju liberalnu bezviznu sitauaciju traži Tači i Haradinaj?Pa ne bih vas priznao taman da umirem,jer nigde u svetu nema da je pokrajina unutar već međunarodno priznate države dobila ekstra pravo da bude država!!!???Ni Tramp ne da Meksiku deo SAD koji su pretežno naseljeni Meksikancima.