Kako će biti potrošeno 179 miliona evra nove bespovratne pomoći Evropske unije

Najveći deo od 179 miliona evra bespovratne pomoći Brisela opredeljeno je za ekologiju, turizam i najugroženije, kaže za RTS ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović. Ističe da je za 15 godina iz različitih izvora EU u Srbiju ušlo oko tri milijarde evra i dodaje kako Srbija na pravi način koristi fondove EU.

Srbija je u četvrtak otvorila poglavlje devet o finansijskim uslugama. Istovremeno, komesar za pristupne pregovore Johanes Han i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisali su i paket pretpristupne pomoći (IPA) za 2018. godinu u iznosu od 179,1 milion evra.

Gostujući u Jutarnjem dnevniku, ministarka Joksimović je rekla da je najveći deo tog novca  opredeljeno je za ekologiju, turizam i najugroženije.

"Od 179,1 miliona evra, 62 miliona je namenjeno za zaštitu životne sredine, od toga 51 milion za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu", rekla je Joksimovićeva.

Zatim će 40 miliona evra biti uloženo za pomoć preduzetništvu sa inovacijama, od toga 15 miliona za održivu turističku infrastrukturu (lokacije pod zaštitom Uneska u istočnoj Srbiji).

Za energetsku efikasnost Gradske biblioteke, studentske poliklinike i hitne pomoći biće izdvojeno 11 miliona evra, a za stambeno ugrožene grupe (izbegle i raseljene) - 20 miliona.

Ostatak će biti namenjen za opšte reforme, među kojima i reforma vladavine prava.

Joksimovićeva navodi da su projekti dogovoreni i pripremljeni tokom prošle godine i da je zbog toga Johanes Han "izašao u susret" i ranije odobrio finansijsku pomoć.

Dodala je da sredstva uvek prolaze višestruku kontrolu, kako od strane Srbije, tako i EU.

"Da smo radili pogrešno, ne bismo dobili ovolika sredstva i ne bismo ovo uspešno završili", naglasila je Joksimovićeva.  

"Mi često govorimo o evropskim integracijama samo u kontekstu političkih dešavanja, a zapravo, kao kandidat za članstvo, Srbija ima dodatnu prednost tog procesa — to su fondovi EU, koji su na nivou od oko 200 miliona evra godšnje", izjavila je Joksimovićeva.

Prema njenim rečima, od 2014. godine do 2020. godine, Srbija će ukupno steći i imati na raspolaganju oko 1,5 milijardi evra. Deo tog novca iskorišćen je za različite projekte. Značajno je što je Srbija te 2014. godine Srbija dobila i akreditaciju da samostalno ugovara projekte.

Otvaranje Poglavlja 9 — ne možemo da budemo nezadovoljni

Ministarka Joksimović je navela da je očekivala da će na Međunarodnoj konferenciji u Briselu Srbija otvoriti bar dva poglavlja. Međutim, otvoreno je samo Poglavlje 9, koje se odnosi na finansijske usluge.

"Mislim da smo zaslužili da otvorimo dva poglavlja, ali imajući u vidu da niko drugi iz regiona nije napravio nijedan pozitivan korak u pristupnom procesu, mislim da ipak ne možemo da budemo nezadovoljni", zaključila je Joksimovićeva.

Ministarka je rekla da Srbija nije država koja se žali na tretman, kuka i moli, već da će prihvatiti sugestije, da idemo brže u reforme. Nada se da će se do kraja godine podići dinamika i intenzivirati proces evropskih integracija.

"Jedno poglavlje i 179 miliona evra — mislim da nisu loše vesti", rekla je Joksimovićeva. 

broj komentara 16 pošalji komentar
(subota, 29. jun 2019, 18:05) - Drmr [neregistrovani]

@Voroncov

Po tvojoj analizi niko nece ostati u Srbiji,samo po koji deka i baka,ej covece, Srbija nije planinsko selo.Vazno je da se kontra,imlo smisla ili ne.

(subota, 29. jun 2019, 17:36) - nenad [neregistrovani]

Pomoc EU

Oni su u Agresiji na Srbiju,bez odobrenja UN-a, 1999, unistili u Srbiji i Crnoj Gori, (tada SR Jugoslavija), oko 100 Miliardi$ (puteva, skola, obdanista, kasarni.....) da ne nabrajam. Sta je par Milionana $ ili € u odnosu na taj zlocin !!!!

(subota, 29. jun 2019, 16:59) - anonymous [neregistrovani]

0

Ne uzimajte niti jedan €.
Ono materijalno što su uništili bombardovanjjem, misle, kobajagi otplatiće tako, a istovremeno, na takav način da narodu zamažu oči u izgovoru pristupnih pomoći za investicije.
Stotine milijardi EU i NATO duguju Srbiji za zlo koje su počinili, a samo naivni mogu tu siću prihvatiti i još misliti o tome da su to nepovratna sredstva.
Ne savijajmo se i ne pokleknimo pred
ubicama svoje djece i naroda, koji gaze po našim suzama i ne znaju više za sveto ni svijetlo.
Vlastodršci, ne uzimajte to EU prokletstvo u € obliku.

(subota, 29. jun 2019, 16:24) - anonymous [neregistrovani]

Takvi kao sto je "MMF", u........

………...Srbiji zovemo - "zelenasima"!

(subota, 29. jun 2019, 16:06) - anonymous [neregistrovani]

Novac stoji na raspolaganju

za projekte koje komisija eu odobri i mozda sama eu izvede i sama si naplati tako da srbija te "novce" nece ni videti.

(subota, 29. jun 2019, 13:35) - anonymous [neregistrovani]

Једине паре..

..паре које уђу у Србију и остану а да нико не тражи да се врате врате су паре исељеника а то је око 5 милијарди евра годишње.
О чему ми причамо овде, о стотинак милиона евра које ће ће Србија дебело (от)платити?!

(subota, 29. jun 2019, 13:22) - anonymous [neregistrovani]

samo za projekte

nije eu naivan za sve ostalo brine drzava.

(subota, 29. jun 2019, 13:19) - anonymous [neregistrovani]

EU donacije vs kineske investicije

179 miliona eura nasuprot par milijardi ....

(subota, 29. jun 2019, 12:48) - euro [neregistrovani]

EU

Ja bi predlozio da se taj novac upotrijebi za izgradnju kolektora za procistcavanje otpadnih voda i za nove kanale kojih u Srbiji nedostaje barem osamdeset posto.

(subota, 29. jun 2019, 12:18) - milica c. [neregistrovani]

Pare iz EU

Predlazem da se pare ravnopravno podele gradjanima Srbije. Pa nek svako radi s njima sta hoce.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">